Steijn streeft hoogste na: 'Kampioen worden'

Steijnpersco 2 1920
Steijnpersco 2 1920

Maurice Steijn wil samen met Ajax werken aan nieuwe successen. Woensdagmiddag ging hij kort na zijn presentatie in een volgestroomde perszaal in de Johan Cruijff ArenA samen met Sven Mislintat in op vragen van de aanwezige journalisten. "Ik wil met Ajax het hoogste nastreven; kampioen worden dit jaar en aanhaken bij de Europese top."

Tags

  • #Steijn

Socials

De nieuwe hoofdtrainer vertelde daarna rustig hoe Ajax bij hem terecht is gekomen. "Ik had het niet verwacht. Een aantal weken geleden is het eerste contact gelegd. Alleen mijn vrouw en kinderen wisten ervan. Verder niemand. Je hoopt dat het stil blijft. Dat is goed gelukt. Pas zondag werden we 'ingehaald door de pers'. Ik vond het wel belangrijk omdat ik met Sparta nog in de strijd was voor Europees voetbal. Die club heeft mij ook een nieuwe aanbieding gedaan, maar ik ben verder heel open geweest richting Sparta."

Volgens Steijn hoorde hij bij een shortlist van een aantal kandidaten. "Ik heb meerdere gesprekken gehad met Mislintat, Edwin van der Sar en Klaas Jan Huntelaar. Ik denk dat ik zelf een teamplayer ben die spelers en staf in hun kracht kunnen zetten. Ik wil met Ajax het hoogste nastreven; kampioen worden dit jaar en aanhaken bij de Europese top."

Mislintat ging verder niet in op de shortlist van trainers waar Steijn over sprak. Dat zou hij niet eerlijk vinden om te bespreken. "Het was een lijst van vier kandidaten, met daarbij John Heitinga. We hebben dus drie andere trainers gesproken. Maurice heeft gewonnen vanuit onze 'point of view'. Dat is een uitgebreid proces geweest."

De Duitse directeur voetbalzaken noemde 'overperforming' en data als belangrijke kenmerken om voor Steijn te kiezen. "Kijkend naar het budget van de clubs die hij onder zijn leiding heeft gehad, presteert hij gemiddeld beter dan verwacht", vertelde Mislintat.

"Hij heeft oog voor de organisatie. Zonder en met bal", ging hij wat dieper in op de manier van spelen van Steijn. "Hij heeft ons laten zien wat hij wil met de opbouw en hoe hij wil spelen in de final third bijvoorbeeld. Daarnaast is hij een teamplayer. Zijn teams hebben personaliteit. Spelers moeten trots zijn om voor Ajax te spelen en wij staan met elkaar voor succes. Dat moeten ze uitdragen."

Ajax-dna
De in Den Haag woonachtige Steijn kent de 'kritiek' dat hij geen Ajax-dna heeft. De oefenmeester reageerde met een kwinkslag toen dat onderwerp opnieuw op tafel werd gelegd. "Mijn wieg stond eenmaal in Den Haag en niet in Amsterdam. Dat kan ik hooguit mijn ouders kwalijk nemen", kreeg hij de lachers op de hand.

Volgens Mislintat is het kiezen van Steijn ook iets wat best bij Ajax past. "Vanaf dag één was hij een grote kandidaat. Ajax is ook een club die spelers en trainers een volgende stap kan bieden. Dat hebben we ook met Erik ten Hag gedaan."

Klopp en Tuchel
De Duitser kon met andere voorbeelden ook uit zijn eigen verleden putten. "Ik heb met Jürgen Klopp en Thomas Tuchel bij Borussia Dortmund ook dezelfde ervaring gehad. Zij hebben ook die stap kunnen maken. Na wat Steijn bij Sparta heeft laten zien, is het logisch dat hij op de lijst staat."

De nieuwe Ajax-trainer stond zelf in het verleden in Nederland onder contract bij ADO Den Haag, VVV-Venlo, NAC Breda en Sparta. Zodoende kent hij de grootte van Ajax binnen en buiten de landsgrenzen.

"Als ik in het buitenland op vakantie ben, dan zie ik regelmatig mensen in een Ajax-shirtje lopen. Maar ook toen ik hier met ADO of Sparta kwam of tijdens een concert dan zag ik hoe groot Ajax is. Dan loop je door de gangen in de Johan Cruijff ArenA en zie je de grote Ajax-spelers hangen."

Band met het publiek
Tot slot beloofde Steijn dat de Ajax-supporters honderd procent inzet mogen verwachten van de 49-jarige oefenmeester. "Andersom verwacht ik dat de fans de ploeg te allen tijde steunen. Het zal echt geen weg worden met alleen maar overwinningen. Ik wil vooral een Ajax zien dat alles doet voor de winst. Dat karakter hebben mijn ploegen altijd wel gehad."

Gerelateerde artikelen

Steijncontract1920

Maurice Steijn nieuwe hoofdtrainer Ajax

Ajax, Sparta Rotterdam en Maurice Steijn hebben overeenstemming bereikt over de overgang van de trainer naar Ajax. Steijn tekent in Amsterdam een contract dat op 1 juli 2023 ingaat en een looptijd heeft van drie jaar, tot en met 30 juni 2026. Steijn (Den Haag, 20 november 1973) wordt bij Ajax hoofdtrainer van het eerste elftal.

Tags

  • #Steijn

Socials

Steijnportret1920

Steijn in mooi rijtje Ajacieden met Sparta-verleden

Ajax heeft een nieuwe hoofdtrainer: Maurice Steijn. De 49-jarige coach tekent een contract voor drie seizoenen. Hij komt over van het Rotterdamse Sparta. En met die Rotterdamse club heeft Ajax een lange geschiedenis. Vanwege de transfer van de oefenmeester uit Den Haag kijken we naar enkele fameuze spelers en trainers die in het verleden zowel Ajax als Sparta op hun cv konden noteren.

Tags

  • #Steijn

Socials