Steijn in mooi rijtje Ajacieden met Sparta-verleden

Steijnportret1920
Steijnportret1920

Ajax heeft een nieuwe hoofdtrainer: Maurice Steijn. De 49-jarige coach tekent een contract voor drie seizoenen. Hij komt over van het Rotterdamse Sparta. En met die Rotterdamse club heeft Ajax een lange geschiedenis. Vanwege de transfer van de oefenmeester uit Den Haag kijken we naar enkele fameuze spelers en trainers die in het verleden zowel Ajax als Sparta op hun cv konden noteren.

Tags

  • #Steijn

Socials

Cornelis Swarttouw jr.
Voor één van de eerste vermeldingen van een connectie tussen Ajax en Sparta gaan we ruim honderd jaar terug in de tijd. Swarttouw jr. is vanaf het seizoen 1913/1914 Ajacied. Hij komt direct over van Sparta. Of hij de allereerste Ajacied is die van Sparta overkomt is niet honderd procent duidelijk. Ook Teun den Hartigh speelt als oud-Spartaan in het seizoen van 1913/1914 in het rood-wit van Ajax, maar wanneer hij precies de transfer heeft gemaakt is niet duidelijk. Den Hartigh wordt niet oud. Op 45-jarige leeftijd overlijdt hij in Rotterdam aan een auto-ongeluk.

Ook de naam Wim Vermeer wordt nog genoemd als de eerste Ajacied die van Sparta overkwam. Net als bij Den Hartigh heeft de exacte informatie rondom deze 'transfer' de tand des tijds niet overleefd. Het is namelijk de vraag of hij van Sparta kwam of AVV.

Danny Blind
Na de vooroorlogse transfers van onder andere Swarttouw jr. en Den Hartigh blijft de verbinding tussen de twee clubs vrij summier. Pas eind jaren '70 brengt Ray Clarke met zijn komst vanuit Rotterdam naar Amsterdam weer leven in de connectie tussen de twee clubs.

De achteraf 'grootste' transfer van die tijd volgt in 1986. De uit Zeeland afkomstige Danny Blind tekent in Amsterdam. Het is Johan Cruijff die als technisch directeur in Amsterdam wel wat ziet in de nuchtere Zeeuw. Het blijkt een schot in de roos. Vanaf het eerste seizoen komt Blind tot meer dan 25 wedstrijden per jaar. De teller stopt op 493 officiële duels. Met dat aantal staat Blind op plek drie in de Club van 100; alleen Sjaak Swart (603) en Wim Suurbier (509) speelden meer duels als Ajacied.

Blind wint met Ajax alles wat er te winnen valt. Zo pakt hij vijf landstitels, wint hij de UEFA Champions League, Wereldbeker, UEFA Super Cup, UEFA Cup, Europa Cup II, KNVB Beker en Nederlandse Supercup (de latere Johan Cruijff Schaal). Na zijn actieve voetbalcarrière is hij bij Ajax nog technisch directeur, trainer van de A1, Hoofd Jeugdopleiding, trainer van het vlaggenschip, assistent-trainer en is hij lid van de Raad van Commissarissen.

Louis van Gaal
Bij Sparta voetbalt Danny Blind met zijn latere hoofdtrainer: Louis van Gaal. De succescoach speelt eerder al in het tweede van Ajax als hij uiteindelijk via Royal Antwerp zijn doorbraak kent als profvoetballer. Via Telstar komt eind jaren zeventig bij Sparta terecht. Daar wint hij als speler in 1984 de Zilveren Schoen en is hij dus teamgenoot van Blind.

In 1988 keert Van Gaal terug bij Ajax. Inmiddels is hij gestopt als voetballer en bekleedt hij de functies van jeugdtrainer en trainer van Ajax 2 voordat hij assistent-trainer wordt van Leo Beenhakker. Als die in 1991 vertrekt neemt Van Gaal de touwtjes in handen. En met succes. Onder de strenge leermeester wordt Ajax drie keer landskampioen en verovert de club in 1995 de vierde Champions League in de clubhistorie. In 1997 verdient hij als trainer een transfer naar FC Barcelona. Alleen tussen 2003 en 2004 keert hij nog even terug in Amsterdam als technisch directeur. Grappig detail: hij is opnieuw de opvolger van Beenhakker.

Winston Bogarde
Bogarde komt in de zomer van 1994 over van de Kasteelbewoners. Hoewel hij in zijn debuutseizoen nog vaak als invaller wordt gebruikt is hij sinds 1995 een vaste waarde onder trainer Van Gaal. In seizoen 1995/1996 wordt Ajax opnieuw kampioen en reiken de Ajacieden tot de finale van de Champions League. In de finale van 1995 kijkt Bogarde nog mee vanaf de bank. Een jaar later staat hij wel in de basis. Uiteindelijk verliest de ploeg van Van Gaal na strafschoppen. Bogarde vertrekt in 1997 uit Amsterdam.

In 2015 keert Bogarde terug in Amsterdam om te gaan werken in de jeugdopleiding. Na jeugdtrainer te zijn geweest, schopt Bogarde het tot assistent van Jong Ajax en Ajax 1.

Henk ten Cate
Hij heeft nooit in het eerste van Sparta en Ajax gespeeld, maar heeft als trainer beide clubs onder zijn hoede gehad: Henk ten Cate. De ras-Amsterdammer krijgt in 1995 de mogelijkheid om eindverantwoordelijke te worden op Spangen. Net als Steijn eindigt Ten Cate zesde met Sparta in de Eredivisie. Ook haalt hij de bekerfinale met de Rotterdamse club. In 2006 tekent Ten Cate in Amsterdam na een succesvol avontuur bij FC Barcelona. Daar is hij assistent-trainer naast oud-Ajacied Frank Rijkaard, die op zijn beurt ook nog trainer is geweest bij Sparta. Het duo wint de Champions League met de Spaanse topclub.

Uiteindelijk blijkt het huwelijk tussen Ajax en Ten Cate niet van heel lange duur. De trainer loopt het kampioenschap in 2007 met Ajax op één doelpunt mis. Wel wint hij twee keer de Johan Cruijff Schaal met Ajax en in 2007 de beker na strafschoppen van AZ. Ten Cate verlaat Ajax kort na de start van het seizoen 2007/2008 om assistent te worden bij Chelsea.

Jorrel Hato
Eén van de meest recente Ajacieden met een verleden bij Sparta is Jorrel Hato. De winnaar van de Abdelhak Nouri Trofee speelt tot 2018 in de jeugdopleiding van Sparta. Samen met spelers als Meteja Milovanovic, Diyae Jermoumi, Ar’Jany Martha en Olivier Aertssen vertrekt hij naar Amsterdam. Hato kent een stormachtige ontwikkeling. In november van 2022 maakt de dan zestienjarige verdediger zijn profdebuut bij Jong Ajax. Slechts twee maanden later krijgt Hato zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht. Hij valt in bij de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch: 0-2. Vanwege zijn ontwikkeling ontvangt hij begin juni de trofee voor het grootste talent van de jeugdopleiding van Ajax.

Andere voorbeelden van spelers die zowel het shirt van Ajax en Sparta droegen zijn: Ruud Geels, Wim Suurbier, Aron Winter, Yannis Anastasiou, Anwar el Ghazi en Nick Viergever.

Gerelateerde artikelen

Steijncontract1920

Maurice Steijn nieuwe hoofdtrainer Ajax

Ajax, Sparta Rotterdam en Maurice Steijn hebben overeenstemming bereikt over de overgang van de trainer naar Ajax. Steijn tekent in Amsterdam een contract dat op 1 juli 2023 ingaat en een looptijd heeft van drie jaar, tot en met 30 juni 2026. Steijn (Den Haag, 20 november 1973) wordt bij Ajax hoofdtrainer van het eerste elftal.

Tags

  • #Steijn

Socials

Steijnpersco 2 1920

Steijn streeft hoogste na: 'Kampioen worden'

Maurice Steijn wil samen met Ajax werken aan nieuwe successen. Woensdagmiddag ging hij kort na zijn presentatie in een volgestroomde perszaal in de Johan Cruijff ArenA samen met Sven Mislintat in op vragen van de aanwezige journalisten. "Ik wil met Ajax het hoogste nastreven; kampioen worden dit jaar en aanhaken bij de Europese top."

Tags

  • #Steijn

Socials

Steijn Interview1920

Steijn: 'Heel graag aanvallend voetbal spelen'

"Maurice Steijn, hoofdtrainer van Ajax. Dat klinkt heel mooi." Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van de 49-jarige oefenmeester. De voormalig Sparta-coach is woensdag gepresenteerd als de opvolger van John Heitinga. Dat Ajax bij hem terecht is gekomen, maakt Steijn trots. "Als de club voor jou kiest na een aantal gesprekken en jou ziet als de juiste man, dan ben je uiteraard heel blij."

Tags

  • #Steijn

Socials