Team van Toen Future Cup 2012 | 'Alle ogen zijn op Ajax gericht'

Branco Van Den Boomen
Branco Van Den Boomen

"Is de beker nog steeds hetzelfde? Ik weet nog wel dat ie heel groot en erg zwaar was." Branco van den Boomen kan zich ondanks de tijd die verstreken is nog veel herinneren van de Future Cup van 2012. De Ajax-middenvelder won samen met zijn teamgenootjes twaalf jaar geleden het prestigieuze jeugdtoernooi op de Toekomst. "De Toekomst stond vol met toeschouwers. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt."

Tags

  • #FutureCup
  • #VandenBoomen

Socials

In deze Team van Toen duiken we met Branco van den Boomen in zijn herinneringen aan de derde editie van de Future Cup. Het toernooi gaf Van den Boomen voor het eerst een profgevoel. "Voornamelijk door de tv-uitzendingen, maar ook de volle tribunes. Ik denk dat het heel leerzaam is voor jonge spelers om te spelen op dit toernooi met alle randzaken eromheen."

Van den Boomen kijkt met een blik van nostalgie naar een oude foto, waarop de prijsuitreiking te zien is. "Het was de eerste keer dat we op tv kwamen en in een hotel sliepen, dat herinner ik me nog heel goed. Ik realiseerde me dat de wedstrijden live te zien waren en wist dat vrienden gingen kijken."

"We hadden misschien wel wat geluk dat we het toernooi uiteindelijk wonnen. Ik was zo moe voor de finale en vroeg mezelf af hoe we dit nou moesten gaan doen. Toentertijd hadden we een team dat voor elkaar wilde vechten. Uiteindelijk hebben we dat jaar veel gewonnen in de vorm van het kampioenschap, Future Cup en we zijn zelfs nog in Oekraïne geweest voor een toernooi waar we tweede werden. Het was een heel mooi seizoen," vertelt hij nu enthousiast.

Selectie
Gevraagd naar de sterke individuen uit het team destijds, noemt Branco namen zoals Ricardo Kishna, Kenny Tete, Sheraldo Becker, Queensy Menig en Elton Acolatse. Hij vertelt dat het geen team was vol buitenproportionele talenten, maar wel een groep met veel potentie.

"Het was jammer dat Kishna niet kon deelnemen aan de Future Cup, door een blessure. Hij was een groot talent en heeft zelfs het eerste gehaald. Helaas heeft hij daarna ook nog veel last gehad van blessures. De meeste jongens uit dat team hebben misschien niet Ajax 1 gehaald, maar ze zijn wel doorgestroomd naar een carrière in het betaald voetbal."

De middenvelder blikt ook terug op zijn eigen prestaties. "In het jaar van de Future Cup was ik wel een belangrijke speler voor het team, denk ik. Later kreeg ik veel last van groeipijn en lukte het me niet om door te stromen naar het eerste. Desondanks was dat jaar wel een goed voor mij."

Het team dat in 2012 de Future Cup won, werd getraind door Orlando Trustfull. Ook nu nog praat Van den Boomen vol lof over zijn oude leermeester. "Echt een toptrainer. Als mensen aan mij vragen wie mij het meest is bijgebleven uit de Ajax-jeugd, noem ik altijd hem. Orlando heeft heel veel voor mij persoonlijk en mijn spel betekend. Hij stuurde mij ook meteen een berichtje toen ik afgelopen zomer terugkwam bij Ajax. Ik heb altijd contact met hem gehouden. Naast dat hij een goede trainer was, was hij ook een heel fijn persoon om mee te werken."

Sterke tegenstanders
Van den Boomen scoorde zelf twee keer in de 2012 editie van de Future Cup. Zijn eerste treffer was in de groepsfase tegen Besiktas. Ajax O17, of zoals dat toen nog de B1 heette, won met 4-0. De Ajax-middenvelder typeert zijn doelpunt nu als 'een rare goal'. "Ik ging de keeper voorbij en dribbelde de bal vervolgens in het doel." Later maakte de Ajacied nog een opvallende goal in de finale tegen Manchester United, waarbij zijn hoge bal over de keeper in de goal verdween.

Naast Besiktas deden er in 2012 nog grootmachten mee als AC Milan, Bayern München, FC Barcelona en Manchester United. Ajax trof in het toernooi de Spaanse en Engelse topclub. "Barcelona was ook goed. Adama Traoré speelde in dat team. We hadden ook al vaker op andere toernooien tegen hun gespeeld. Dat was altijd gelijkwaardig. Het werd 0-0 en vervolgens penalty's. Dat was de wedstrijd waarin Stan Bijl eerst een penalty pakte en daarna besloot om de beslissende strafschop zelf te nemen."

"De allerbeste van het toernooi was de nummer tien van Manchester United (Mats Møller Dæhli, red.). Ik heb hem proberen op te zoeken maar uiteindelijk weet ik niet of hij het echt gemaakt heeft. Die was eigenlijk de enige waarvan ik dacht: dat wordt echt een topspeler. Bij Barcelona had je ook nog een goede speler rondlopen, ik weet niet hoe hij heet, maar dat is een spits en die heb ik nog gezien in LaLiga."

Future
In een van de vorige edities van 'Team van Toen' spraken we Van den Boomens teamgenoot, Bijl. De keeper die nu jeugdtrainer is bij Ajax noemde Van den Boomen als een potentieel toekomstige trainer. "Ik denk dat het wel in mij zit, ook omdat ik op tactisch gebied daar wel voor gemaakt ben. Er moet na je carrière nog wel dat vuurtje branden om te laten zien dat je ook trainer kan zijn. Ik weet niet of het echt gaat gebeuren. Misschien dat ik na mijn loopbaan eerst even helemaal stop. Als ik daarna het voetbal weer oppak, kan ik alsnog trainer worden."

Al met al kijkt Ajax' nummer 21 met een gelukzalig gevoel terug op de Future Cup van 2012. Hij wil de spelers die nu aan de vooravond van het toernooi staan nog wel wat meegeven.

Tot slot geeft Branco wat advies aan de spelers die nu gaan spelen. "Het is misschien makkelijk om te zeggen dat ze veel plezier moeten hebben en ervan moeten genieten. Een beetje dat soort termen. Maar voor hen is het ook de eerste keer dat ze op tv zijn en ze zullen best wel zenuwachtig zijn."

"Uiteindelijk speel je voor Ajax, omdat je veel kwaliteiten hebt. Laten we hopen dat de jongens het kunnen laten zien. Lekker vrijuit voetballen. Als je jong bent weegt alles zwaar. Dan denk je dat zo'n toernooi bepalend is voor je carrière, maar dat is niet zo." Van den Boomen benadrukt wel dat er meer druk ligt op het Ajax-team, omdat het toernooi op eigen terrein plaatsvindt. "Omdat het hier is staan alle ogen op Ajax gericht. In Nederland draait natuurlijk vrij veel om Ajax, dus dan kunnen ze daar alvast aan wennen."

Indien de tijd het toelaat, brengt de Ajacied ook graag een bezoek aan de Future Cup. "Als Ajax O17 na onze training moet spelen, dan zal ik zeker de wedstrijd bekijken."

Teamfoto B1 Future Cup 2012

Boven v.l.n.r.: Orlando Trustfull, Brian Tevreden, Arnoud de Moor, Sheraldo Becker, Djavan Anderson, Branco van den Boomen, Stan Bijl, Xavier Mous, Thijs Griffioen, Joey Papamelodias, Tom Noordhoff, Gaviër Eustatius, Bas Bruning, Frits Andriese

Zittend v.l.n.r.: Dylan Nieuwenhuijs, Serhat Cakmak, Queensy Menig, Niek Ossevoort, Ricardo Kishna, Django Warmerdam, Danny Bakker, Kenny Tete, Elton Armah

Gerelateerde artikelen

Future Cup Header 1920

Future Cup | Speelschema

De twaalfde editie van de Future Cup komt dichterbij. Van 30 maart tot en met 1 april strijden er acht internationale jeugdteams op sportcomplex de Toekomst om de beker. Het speelschema is hieronder te vinden.

Tags

  • #FutureCup

Socials

Future Cup Header 1920

Future Cup | Nieuwe spelregels in 2024

Tijdens de Future Cup op 30, 31 maart en 1 april op sportcomplex de Toekomst worden er nieuwe spelregels gehanteerd ten opzichte van andere jaren. Zo wordt er onder meer gewerkt met de self pass en effectieve speeltijd.

Tags

  • #FutureCup

Socials

Future Cup Header 1920

Info kaartverkoop twaalfde editie Future Cup

De twaalfde editie van de Future Cup wordt op zaterdag 30 maart, zondag 31 maart en maandag 1 april gehouden op sportcomplex de Toekomst. De kaartverkoop voor het internationaal hoog aangeschreven jeugdtoernooi voor O17-elftallen start donderdag om 12:00 uur.

Tags

  • #FutureCup

Socials