Team van Toen Future Cup 2014 | Cerny: 'We waren het prototype van een Ajax-jeugdteam'

Header Cerny 1280
Header Cerny 1280

Met Vaclav Cerny als één van de smaakmakers won Ajax O17 in 2014 de Future Cup. Met de openhartige Tsjech blikken we terug op een bijzondere editie waarin hij excelleerde met zijn 'maatjes' en verliezen eigenlijk onmogelijk was. "Als we ons eigen spel speelden, kwam het goed. Dat wisten we."

Tags

  • #FutureCup
  • #Cerny

Socials

Met het Fanny Blankers-Koen Stadion op de achtergrond nemen we plaats in een rustige ruimte op het trainingscomplex van FC Twente. De oud-Ajacied ontvangt ons hartelijk en voelt zich snel op zijn gemak. Bij het zien van de eerste foto’s kan hij een glimlach niet onderdrukken. "Kijk die namen, dit team was echt heel goed."

Bekijk hier het volledige speelschema van de Future Cup 2023. 

Aan het begin van 2014, het jaar van de succesvolle Future Cup, mocht Cerny zich pas officieel Ajacied noemen. Hij had daarvoor al diverse stages in Amsterdam afgewerkt en deelgenomen aan verschillende toernooien met Ajax. In 2014 was het zover. "Gek genoeg kende ik deze jongens dus al een beetje."

Nieuwe wereld
Zestien jaar was de oud-Ajacied toen hij definitief overkwam. Zijn ouders bleven in Tsjechië en samen met Ajax werd een gastgezin gevonden. "Er ging een nieuwe wereld voor me open. De levensstijl en gewoontes waren heel verschillend en mijn Engels was niet super goed. Uiteindelijk ging het heel snel. Ik belandde bij, voor mij, één van de grootste jeugdopleidingen van de wereld. Ik had geen tijd om écht stil te staan bij nieuwe dingen, want alles draaide heel snel om voetbal en het halen van de top."

Jongens als Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Philippe Sandler en Stan van Bladeren hielpen hem enorm in het begin. "Ik zag in alles dat ze mij wilden helpen. Mijn prestaties op het veld droegen daaraan bij, verwacht ik. Die band werd vervolgens heel goed, zowel op als buiten het veld. Een groot gedeelte van dit team speelde al jaren samen. Ik was nieuw, maar werd direct bij alles betrokken. De Nederlandse kleedkamertaal begreep ik heel snel, waardoor ik vlug mijn 'positie' in de kleedkamer vond. Appie was overal de leider in, ondanks dat hij de kleinste was", lacht Cerny.

Voordat hij het wil hebben over de Future Cup haalt hij nog één naam aan die hij ontzettend dankbaar is. "Amber Walstra. Zij was mijn juffrouw destijds en heeft mij enorm geholpen bij het leren van de Nederlandse taal. Ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds contact met haar. Het was haar baan, maar ze hielp me ook bij alle nieuwe dingen die op me afkwamen."

Speciaal
De rustige aanvaller buigt zich voorover naar de verschillende foto's die voor hem liggen, kiest zorgvuldig zijn woorden uit en spreekt bewonderenswaardig over de Future Cup. "Een heel speciaal toernooi. De tegenstanders, het publiek, het weekend samen, de media-aandacht én de finaledag. Elk toernooi wilde ik winnen, maar deze in Amsterdam, zeker."

Ajax O17 opende de Future Cup met een klinkende 4-0-zege op het Braziliaanse Corinthians. Daarna werd Celtic verslagen, maar bleek Liverpool te sterk in de groepsfase. Tijdens het benoemen van de tegenstanders én uitslagen komt er weer een heleboel naar boven bij de oud-Ajacied. "De assist op Adham El Idrissi in de finale tegen Liverpool weet ik nog heel goed. Mijn moeder zat tijdens die finaledag achter het doel met een gele jas aan.” Met een glimlach praat hij snel door over zijn warme familiaire gevoelens. “Ik vond het altijd heel prettig als mijn ouders er waren. Ze zagen dat ik het goed deed en dat was heel bijzonder voor ons gezin."

Zowel Anderlecht (halve finale, red.) als Liverpool (finale, red.) werd met 2-1 verslagen. "We waren zo sterk. Als we ons niveau haalden, was er geen team dat ons kon verslaan. Dat wisten we. We rekenden op elkaar in plaats van op onszelf. Ik vroeg me weleens af of we weggespeeld konden worden door iemand. Het is niet arrogant, maar ik wist dat met dit soort jongens. Er was zoveel kwaliteit. Of we nu tegen Liverpool of Anderlecht in de finale speelden, als we ons eigen spel op de mat legden, kwam het goed."

Patronen
We laten Cerny enkele beelden van hem zien tijdens het toernooi. Vol bewondering ziet hij zichzelf én zijn oud-teamgenoten spelen. "Voor mijn gevoel is dit zo lang geleden en toch zie ik nog steeds de patronen in mijn eigen spel en bij andere jongens. Heel mooi." Met El Idrissi of Ezra Walian in de spits en Javairô Dilrosun op de andere flank vormde Cerny de dreigende aanval. Achter hem stonden Van de Beek, Nouri en Carel Eiting of Azor Matusiwa. "Heerlijk", zegt hij knikkend.

Hij kijkt terug naar de teamfoto en somt zijn teamgenoten één voor één in een rap tempo op. "Ik kon me niet voorstellen dat iemand het betaalde voetbal niet zou halen. We waren áltijd bezig met voetbal, ook tussen die wedstrijden op de Future Cup door. Dan speelden we 'Two-Touch' in de gym. Plezier, dat hadden we met elkaar en dan ben je op je best. Dat waren we allemaal hier in 2014."

Het besef van de bijzondere prestatie kwam pas later stelt Cerny. In een eerder interview over de Future Cup met Dave Vos stelde de huidige trainer van Jong Ajax dat hun prestatie in 2018 vergelijkbaar was met die in 2014. Cerny en zijn teamgenoten waren een inspiratiebron. "Dat vind ik mooi gezegd. Het was erg leuk om naar ons te kijken, denk ik. Het totaalplaatje klopte met het merk 'Ajax'. We waren het prototype van een jeugdteam van Ajax. Achteraf durf ik dat best te zeggen. Binnen de club zijn wij onderdeel van succesvolle historie van de Future Cup."

Kracht en energie
Met zijn huidige club FC Twente speelt hij zondag, op dag twee van de Future Cup, een wedstrijd. "Maandag ga ik kijken, absoluut. Het toernooi blijft mij altijd bij, omdat we het wonnen en omdat het met jongens was waarmee ik heel veel heb. Het behoort tot mijn hoogtepunten. Dit kwam op mijn pad in de aanloop naar het grote Ajax, dat vergeet ik niet. Op moeilijke momenten, die ik later heb gehad, dacht ik aan de Future Cup. Momenten van plezier, daar werd ik blij van en het gaf me kracht en energie."

Ajax O17 staand v.l.n.r.:
Robert-Jan Ravensbergen, Frits Andriese, Philippe Sander, Leon Bergsma, Teun van Zweeden, Stan van Bladeren, Óttar Karlsson, Adham El Idrissi, Ezra Walian, Furkan Kurban, Joost Meendering, Azor Matusiwa, Deyovaisio Zeefuik, Mauro Savastano, Carel Eiting, Nathan Leyder, Dani de Wit en Saïd Ouaali.

Liggend v.l.n.r.:
Javairô Dilrosun, Abdelhak Nouri, Vaclav Cerny, Timothy Fosu-Mensah, Darren Sidoel en Donny van de Beek.

Gerelateerde artikelen

Header Vos 1280

Team van Toen Future Cup 2018 | Vos: 'Impact gemaakt met spel én resultaat'

Geweldige zeges en goed voetbal tegen onder meer Paris Saint-Germain, RSC Anderlecht en Juventus brachten Ajax O17 in 2018 de Future Cup. Met trainer Dave Vos kijken we terug naar het bijzondere elftal dat floreerde op de Toekomst. "Mensen moesten naar Ajax O17 komen kijken, dát wilden we."

Tags

  • #FutureCup
  • #Vos

Socials

Future Cup 2018 900 2018 04 02 ABN AMRO FUTURE CUP 007

Special | Back to the Future Cup

De Future Cup keert komend weekend na drie jaar afwezigheid terug op sportcomplex de Toekomst. In aanloop naar de elfde editie van dit internationale jeugdtoernooi voor O17-elftallen is het tijd voor de mooiste momenten van de tien eerdere edities. In deze special komt alles over de historie van de Future Cup voorbij: van de eerste editie in 2010 tot en met de laatste in 2019, van de prestaties van de Ajax-talenten en die van de huidige wereldsterren die hebben meegedaan, plus bijzondere behind the scenes-momenten en natuurlijk de mooiste doelpunten.

Tags

  • #FutureCup

Socials

AJAX Future Cup 1920X1080

Future Cup | Dit is de poule-indeling

De Future Cup, het internationale jeugdtoernooi voor O17-teams op sportcomplex de Toekomst, komt steeds dichterbij. Van zaterdag 8 tot en met maandag 10 april strijden acht teams om de bokaal. De deelnemers zijn bekend, de poule-indeling lees je hier.

Tags

  • #FutureCup

Socials