Team van Toen Future Cup 2018 | Vos: 'Impact gemaakt met spel én resultaat'

Header Vos 1280
Header Vos 1280

Geweldige zeges en goed voetbal tegen onder meer Paris Saint-Germain, RSC Anderlecht en Juventus brachten Ajax O17 in 2018 de Future Cup. Met trainer Dave Vos kijken we terug naar het bijzondere elftal dat floreerde op de Toekomst. "Mensen moesten naar Ajax O17 komen kijken, dát wilden we."

Tags

  • #FutureCup
  • #Vos

Socials

In de kantine van sportcomplex de Toekomst schuiven we aan bij Vos. De trainer vraagt direct lachend: "Het gaat toch wel over 2018, hè?" Refererend aan de verloren finale in 2019, de laatste editie van de Future Cup die doorging. Bij het zien van de teamfoto na het winnen van de Future Cup in 2018 steekt Vos direct van wal. "Mijn eerste als trainer. Als ik terugkijk op alle toernooien, zowel in het binnen- als buitenland, is de Future Cup de mooiste."

Bekijk hier het volledige speelschema van de Future Cup. 

"Spelen in Amsterdam tegen mooie tegenstanders, een bomvol sportcomplex, live op TV én de hele voorbereiding met het team." Dat zijn dé unieke elementen van het geweldige toernooi, volgens Vos. "Voor ons als trainers én club is het mooi om spelers kennis te laten maken met media, internationale ervaring, druk en uitdagingen op zoveel vlakken", gaat hij verder.

Voorbereiding
Zelfs een bezoek van Edwin van der Sar aan Ajax O17 op die vrijdag voor het toernooi werd door de technische staf toegevoegd aan de voorbereiding op de Future Cup. "Hij vertelde onder meer over de druk van strafschoppen en zijn ervaringen. Het leefde bij iedereen heel erg om zichzelf te laten zien. De manier van spelen én resultaat moesten gekoppeld worden. Mensen moesten naar Ajax O17 komen kijken, daar gebeurde iets speciaals. Dat wilden we."

Het gebeurde. Ajax O17 ontvouwde zich als een speciaal team en speelde een speciaal toernooi. De halve finale werd bereikt na een groepsfase met overwinningen op Sydney FC (2-0) en Paris Saint-Germain (5-0). Van Sporting CP werd verloren met 0-2. "Zij wonnen van ons, waardoor we de laatste groepswedstrijd moésten winnen van PSG. Het werd een galawedstrijd en wat er toen ontstond in de groep: fantastisch."

Thriller
In de halve finale was RSC Anderlecht de tegenstander. Het werd een thriller. Na een 1-1-eindstand brachten penalty's de beslissing en ontpopte doelman Daan Reiziger zich tot held. "Dat leverde zo’n ontlading op." In de finale werd Juventus met 2-0 verslagen dankzij twee goals van een veertienjarige. "Naci Ünüvar was geweldig. Mensen die veel op de Toekomst kwamen kenden hem ongetwijfeld, maar richting de buitenwereld was dit zijn doorbraak."

Eredivisie
"Drie lichtingen door elkaar", vertelt Vos enthousiast verder, terwijl hij strak naar de foto kijkt. "Je hebt de generatie van de Timber broeders, Liam van Gelderen en Nordin Musampa (O17, red.), de lichting van Ryan Gravenberch, Kenneth Taylor en Brian Brobbey (O16, red.) en tot slot hadden we Naci Ünüvar (O15, red.). Dat maakte het speciaal en iets waar Ajax voor staat. Op deze foto staan een heleboel jongens die nu in de Eredivisie spelen."

Turend naar de afbeelding komt Vos uit bij enkele spelers die, in tegenstelling tot de rest, momenteel niet in het betaalde voetbal spelen. Iets wat de huidige trainer van Jong Ajax op dat moment absoluut niet had verwacht. "Venitchio Sint en Hossein Zamani zijn nu relatief onbekend, maar destijds zeker niet. Het waren beiden heel grote talenten. Zamani was een sensatie op de buitenkant. Hoe een carrière uiteindelijk verloopt is lastig te zeggen, maar op dat moment waren zij heel belangrijk voor dit elftal. Ki-Jana Hoever ging na dit seizoen naar Liverpool en Paul Fosu-Mensah was een groot talent, maar kampte in deze fase met grote blessures. Op ongelukkige wijze kon hij in de periode niet het maximale uit zijn kunnen halen."

"Dit is een spannende fase voor een jeugdspeler. Want de wereld ligt aan hun voeten en ze moeten leren om prof te worden in een hele korte tijd. Gravenberch speelde na dit toernooi heel kort in de O18 en ging snel door naar Ajax 1. Ik word nu heel erg blij om te zien hoe Jurriën zich heeft ontwikkeld als speler en als mens. Maar ook de ontwikkeling van Taylor, die laatst in de basis stond bij het Nederlands elftal, is prachtig."

Inspiratie
De finale werd op alle facetten een mooie eindstrijd. Los van een excellerende Ünüvar, de sfeervolle tribunes en de blijdschap bij de groep na afloop maakten de spelers met hun handen een mooi gebaar richting Abdelhak Nouri. Vos heeft, tot op de dag van vandaag, niks dan lof hiervoor. "Het was geen thema binnen de groep, maar zij voelden dat heel erg op dat moment. De spontaniteit uitte zich op dat moment in dit soort dingen. De lichting van Nouri, Donny van de Beek en Vaclav Cerny maakte in 2014 ook een geweldige indruk op de Future Cup. Dat was onze inspiratiebron. Impact maken door middel van spel én resultaat en je vastzetten in de geschiedenis van de Future Cup. De ploeg in 2014 en ons team hebben dat gedaan, vind ik."

Met de elfde editie voor de deur kijkt Vos vol energie uit naar de Future Cup tijdens het paasweekend. "Als Ajax zijnde bieden we de jongens die deelnemen aan de Future Cup een eerste podium richting de buitenwereld. Ik wíl er echt bij zijn en hoop op spelers die excelleren. Ze moeten ervan genieten en het heel bewust meemaken. Pak het podium om de club te vertegenwoordigen waar we voor staan. Maar ook als individu moet je leveren. Want als je kijkt naar deze foto kan het snel gaan en speel je zo aan de overkant, in de Johan Cruijff ArenA."

Staand v.l.n.r.: Sontje Hansen, Harm Dieker, Frits Andriese (teammanager), Mike Harman (teammanager), Naci Ünüvar, Nordin Musampa, Venitchio Sint, Linda Veltman (fysio), Enric Llansana, Brian Brobbey, Quinten Timber, Liam Van Gelderen, Ki-Jana Hoever, Paul Fosu-Mensah, Dave Louiszoon (performance), Denilho Cleonise, Kenneth Taylor, Cedric van der Gun (assistent-trainer), Terrence Douglas, Dave Vos (hoofdtrainer), Neraysho Kasanwirjo.

Liggend v.l.n.r: Jurriën Timber, Daan Reiziger, Hossein Zamani, Ryan Gravenberch, Jaymillio Pinas

Gerelateerde artikelen

Top 10 Goals 1280 FC

Future Cup | Top 10 Goals

De Future Cup staat garant voor mooi spel en prachtige doelpunten. In aanloop naar het internationale jeugdtoernooi voor O17-teams op sportcomplex de Toekomst tijdens het paasweekend zetten wij tien heerlijke Future Cup-treffers op een rij.

Tags

  • #FutureCup
  • #Top10Goals

Socials

AJAX Future Cup 1920X1080

Future Cup | Dit is de poule-indeling

De Future Cup, het internationale jeugdtoernooi voor O17-teams op sportcomplex de Toekomst, komt steeds dichterbij. Van zaterdag 8 tot en met maandag 10 april strijden acht teams om de bokaal. De deelnemers zijn bekend, de poule-indeling lees je hier.

Tags

  • #FutureCup

Socials

AJAX Future Cup 1920X1080

Future Cup 2023 | Deze teams doen mee

De Future Cup vindt weer plaats op sportcomplex de Toekomst. Gastheer Ajax ontvangt tijdens het internationale jeugdtoernooi voor O17-teams acht topclubs uit de hele wereld. De internationale talenten strijden van zaterdag 8 tot en met maandag 10 april, na drie jaar afwezigheid, om de felbegeerde bokaal. Wie er meedoen? Lees het hier.

Tags

  • #FutureCup

Socials