Team van Toen | Sierhuis: 'Niet verwacht dit te hebben bereikt'

Sierhuis 1280 Header
Sierhuis 1280 Header

"Best wel een aardig ploegje als ik het zo zie, toch?", glimlacht Kaj Sierhuis terwijl hij kijkt naar een teamfoto van de B1 uit het seizoen 2014/2015. Een selectie waar veel kwaliteit in zit. "In de B1 had ik niet verwacht dat ik op mijn 25e dit zou hebben bereikt." In deze editie van Team van Toen blikken we samen met de spits van Stade Reims terug op de B1 van het seizoen 2014/2015.

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Via een Teams-verbinding spreken we met de spits, die zelf in Frankrijk is. Met de teamfoto als geheugensteun vertelt Sierhuis over zijn tijd in de B1 van Ajax. Een periode waarin de trainers opzoek waren naar de ware identiteit van de tiener. "Ik werd nooit echt als groot talent gezien en ben op veel posities getest om te kijken wat het best bij mij paste." Zo vertelt hij dat hij op de tienpositie, het middenveld en zelfs op links- en rechtsback is gebruikt. "Na dat seizoen heb ik voor mezelf uitgesproken dat ik een spits ben, ook al zou dat betekenen dat ik op de bank zou moeten zitten."

De in Athene geboren Sierhuis verhuisde op zijn derde met zijn ouders en broertje naar het Noord-Hollandse dorpje Jisp. Daarmee keerde de familie Sierhuis weer terug in Nederland, nadat ze voor werk in Griekenland hadden gewoond. Toen hij vijf jaar oud was begon hij met voetballen bij WSV'30 in Wormer en speelde de voormalig Ajacied vanaf het begin al in hogere teams dan gebruikelijk. "Op dat moment had ik het niet door, maar voor de buitenwacht was het duidelijk dat ik goed kon voetballen. Als eerstejaars E-pupil speelde ik al in de D1."

Via districtstrainingen kwam Sierhuis op tienjarige leeftijd bij Ajax terecht. Hij had niet veel moeite met de overstap. "In het eerste jaar kwamen er veel nieuwe jongens in de opleiding en trainer Eddie van Schaick wist heel goed hoe hij daarmee moest omgaan. Ik kwam tegelijkertijd met Noa Benninga naar Ajax en daar trok ik vanaf het begin mee op."

Sierhuis 5 900
Staand v.l.n.r: Navajo Bakboord, Donyell Malen, Zian Flemming, Dani de Wit, Jeffrey de Lange, Joe van de Sar, Reda Boultam, Kaj Sierhuis, Lopez Anderson, Darren Sidoel, Frits Andriese (Elftal Leider) Zittend v.l.n.r: Justin Kluivert, Ché Nunnely, Noa Benninga, Conner Blöte, Mees de Wit, Jorg Ooievaar, Matthijs de Ligt, Deyovaisio Zeefuik

Staand v.l.n.r: Navajo Bakboord, Donyell Malen, Zian Flemming, Dani de Wit, Jeffrey de Lange, Joe van der Sar, Reda Boultam, Kaj Sierhuis, Anderson López, Darren Sidoel, Frits Andriese (leider)

Zittend v.l.n.r: Justin Kluivert, Ché Nunnely, Noa Benninga, Conner Blöte, Mees de Wit, Jorg Ooievaar, Matthijs de Ligt, Deyovaisio Zeefuik

Lastig jaar
Met diezelfde Benninga vormde Sierhuis in het seizoen 2014/2015 een leuke vriendengroep in de B1 van Ajax. "In dat jaar hadden we een groep met Benninga, Zian Flemming, Dani de Wit, Jeffrey de Lange, Matthijs de Ligt en Carel Eiting. Dat groepje bestaat nog steeds en daar is zelfs nog een groepsapp van."

Ondanks de hechte vriendschap in dat team had Sierhuis een lastig jaar. "In al die jaren ben ik nooit de onomstreden spits geweest. Maar dát seizoen was echt lastig." Sierhuis was vrijwel het gehele seizoen reservespeler, omdat hij concurrentie had van de jongere Donyell Malen, die was doorgeschoven vanuit de C. "Om toch mijn minuten te maken deed ik mee bij de A2, maar als rechter middenvelder, dus het was best wel een gek en lastig seizoen voor mij."

Tijdens de Future Cup die hij dat jaar speelde met de B1 moest de spits ook genoegen nemen met een reserverol. Sierhuis viel tijdens het toernooi meestal als een van de eerste spelers in, maar niet op zijn gewenste positie. Toch was de Future Cup van 2015 een lichtpunt in de nog prille carrière van de Nederlandse voetballer. "Mijn goal tegen Galatasaray (2-0) en mijn rake strafschop in de penaltyserie in de finale tegen Anderlecht vergeet ik allebei nooit meer. Ondanks dat we die finale verloren was het een geweldige ervaring. Het toernooi is zoiets groots en moois voor een jeugdspeler."

Na dat seizoen kwam Sierhuis tot inzicht dat hij niks anders wilde dan in de spits spelen, welke consequentie dat ook had. In het seizoen 2015/2016 was de aanvaller derde spits in de A1 achter Ezra Walian en Óttar Karlsson. In de eerste wedstrijd van het seizoen scoorde hij vijf keer tegen De Graafschap, het weekend erop zat hij al op de bank bij de A1. "Ik begon dat jaar nog in de A2 en dat ging erg goed, daardoor stroomde ik snel door naar de A1." Een jaar later was de aanvalsleider eerste spits in de A1. "Ik scoorde veel dat seizoen en vanaf toen is het eigenlijk losgegaan."

Kampioenschap Jong Ajax
De carrière van Sierhuis belandde daarna in een stroomversnelling. Binnen no-time maakte hij de stap van de A1 naar Jong Ajax. Omdat Ajax 1-speler Mateo Cassiera zijn minuten moest maken bij de beloften was Sierhuis niet iedere week basisspeler, toch speelde de spits een belangrijke rol in dat seizoen. Op 28 april 2018 kroonde het beloften team van Ajax zich voor het eerst in de clubhistorie kampioen van de eerste divisie. "Eén van mijn hoogtepunten in mijn carrière is die titel met Jong Ajax en ook de rol die ik daarin speelde." In de één na laatste wedstrijd van het seizoen scoorde hij de winnende op bezoek bij FC Volendam en in de kampioenswedstrijd maakte de spits de 1-1 met zijn eerste balcontact. "Ik had niet veel minuten nodig voor een goal. Ik heb toen laten zien wat ik kon."

Zijn volgende hoogtepunt in zijn Ajax-carrière laat zich makkelijk raden: zijn debuut in de hoofdmacht. "Het is iets waar je in de Ajax-jeugd naartoe werkt en als je dat mag bereiken is dat iets heel moois." Sierhuis maakte zijn eerste minuten in de voorronde van de UEFA Champions League in eigen huis tegen Sturm Graz. Tijdens het seizoen 2018/2019 was hij, door blessureleed van Kasper Dolberg, tweede spits achter Klaas Jan Huntelaar. Toen de Deense spits terugkwam, werd Sierhuis in de winter uitgeleend aan FC Groningen.

Vervolgstappen
Een jaar later maakte de spits de overstap naar het Franse Stade Reims. Na opstart problemen in het noorden van Frankrijk werd hij verhuurd aan Heracles Almelo. Bij die club liep Sierhuis een kruisbandblessure op. Sinds januari 2023 is hij weer volledig hersteld. De spits zit weer bij de selectie, maar moet genoegen nemen met een reserverol. Wel voelt hij zich op zijn plek bij Stade Reims. Desondanks koestert hij zijn tijd in Amsterdam. "Het was waardevol om bij Ajax te voetballen. Het heeft de basis gelegd tot de voetballer en de persoon die ik nu ben."

Sierhuis 4 900

Gerelateerde artikelen

Mickeyvanderhart1920

Team van Toen | Mickey van der Hart over de hype rondom Ajax A1 in 2012: 'Camp Nou applaudisseerde voor ons'

Mickey van der Hart moet een jaar of twaalf zijn als hij van school komt en thuis een brief van AZ vindt. Nog voordat hij ook maar een hand uit kan steken naar de brief steekt 'pa Van der Hart' van wal. "Jongen, ik heb AZ al voor je afgebeld. Als je echt goed bent, dan komt Ajax wel." Zijn vader krijgt gelijk. Ajax neemt een kijkje bij de toenmalige club van Van der Hart, AFC, en scout de doelman.

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Header Vos 1280

Team van Toen Future Cup 2018 | Vos: 'Impact gemaakt met spel én resultaat'

Geweldige zeges en goed voetbal tegen onder meer Paris Saint-Germain, RSC Anderlecht en Juventus brachten Ajax O17 in 2018 de Future Cup. Met trainer Dave Vos kijken we terug naar het bijzondere elftal dat floreerde op de Toekomst. "Mensen moesten naar Ajax O17 komen kijken, dát wilden we."

Tags

  • #FutureCup
  • #Vos

Socials