Team van Toen | Martijn Reuser: van Amsterdamse bluf tot openlijke twijfels

Martijnreuserheader1920
Martijnreuserheader1920

Hij werd betiteld als een vrijbuiter. Een zondagskind misschien wel. Martijn Reuser had de wereld aan zijn voetbalvoeten als tiener. Een Amsterdammer vol bravoure die zonder zorgen door de jeugdopleiding wandelde. Maar achter die vrolijke jongen uit Mokum schuilde ook onzekerheid. "Je bent altijd op zoek naar de verbeterde versie van jezelf."

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Reuser

Socials

Met Reuser blikken we in een nieuwe Team van Toen terug op zijn eerste seizoen in de A-jeugd in 1990/1991. Een verhaal dat uiteindelijk meer over de zekerheden en onzekerheden in een voetbalcarrière gaat dan een terugblik op een zorgeloos voetbaljaar.

Het waren wekelijks de momenten om naar uit te kijken voor de jonge Martijn: voetballen op zaterdag bij de club van zijn familie. Bij het Amsterdamse Rood Wit leefde de jonge Reuser het leven van een onbezorgde tiener. Dat hij talent had, stond buiten kijf. Ajax stond zodoende meerdere malen op de stoep voor hem.

Maar de familie Reuser zag hoe de jonge talentvolle voetballer wekelijks genoot op de amateurvereniging waar zijn opa zitting had in het bestuur en zijn vader plus drie ooms het eerste haalden. De Amsterdammer zat daar prima in Noord: beschermd en vertrouwd. "Als Ajax je echt goed vindt, dan komen ze nog wel een keer terug", sprak 'pa Reuser' zijn talentvolle zoon ruim dertig jaar geleden toe. En zo geschiedde. Ajax klopte opnieuw aan en als puber hapte de talentvolle voetballer wel toe.

Na 23 jaar
De parallel met het heden is simpel te trekken. De inmiddels 48-jarige Reuser is ruim dertien jaar jeugdtrainer, kon meerdere malen naar Ajax, maar zag anno 2023 dat het voor beide partijen echt klopte. Net als drie decennia geleden.

En dus is Reuser vanaf aankomend seizoen verantwoordelijk voor de prestaties van Ajax O17. "Het is te gek dat ik na mijn voetbalcarrière ook als trainer op hoog niveau met de sport bezig ben." Een terugkeer na 23 jaar, nadat Reuser Ajax in 2000 had verlaten voor het Engelse Ipswich Town.

Daarmee kwam een (voorlopig) einde aan een samenwerking tussen de talentvolle middenvelder en de Amsterdamse voetbalclub. Tien jaar daarvoor lachte het leven hem toe. Eind jaren ’80, begin jaren ’90, wandelde de Amsterdammer voor de eerste keer Voorland op, het voormalig trainingscomplex van Ajax. Vol bravoure met een grote droom: Ajax 1 halen. "Het interessante is dat in nu als trainer van Ajax O17 juist met jongens mag werken die graag willen bereiken wat ik zo’n dertig jaar geleden heb bereikt."

Dan wordt het stil. Een diepe ademteug volgt. De stem van Reuser breekt. "Inmiddels ben ik dertien jaar coach", begint de jeugdtrainer uit te leggen wat hem emotioneert. "Ik kan zeggen dat ik altijd het maximale uit mijn pupillen heb willen halen. Daarin heb ik nooit iemand te kort gedaan. Maar ik had als Amsterdamse jongen, met mijn bravoure, ook mijn onzekerheden. Zou ik het wel halen bij Ajax 1? Ik wil mijn jongens bij de hand nemen bij hun eerste stappen richting het profvoetbal."

Talent buiten kijf
Van die openlijke twijfel was in de jeugd van Reuser in eerste instantie nog weinig zichtbaar. Niet dat hij direct the next big thing was binnen de jeugdopleiding, maar zijn talent stond buiten kijf. Zo ook als eerstejaars A-junior, waar hij de aanvallende middenvelder bij spelers als Alex Kroes en Clarence Seedorf in het elftal zat. Als hij de inmiddels fletse foto ziet, lepelt de veertiger de namen één voor één op.

Staand v.l.n.r.: Rolf Grootenboer (leider), Frank Ettema (fysiotherapie), Nick van Aart, Dennis van der Wal, Mohammed Bougrine, Clarence Seedorf, Arno Schaap, Mike Timisela, Gerard van der Lem (trainer), Mendel Witzenhausen, Mike Offenberg, Job Veldhuizen |
Zittend v.l.n.r.: Jerry Koning, Kong Thang, Martijn Reuser, Alex Kroes, Robel Goitom, Jerry Borrius, Ali Fattouchi

"Toen ik van dit interview afwist, ben ik gelijk gaan whatsappen. Ik heb nog steeds contact met bijvoorbeeld Kroes, Jerry Koning en Jerry Borrius. Ook met Gerard van der Lem. Hij kende dit team ook nog wel. Eigenlijk was dit de B1, hè? Maar wij waren zo goed dat we de A3 werden. Zo kregen we meer weerstand tegen oudere tegenstanders. Alsnog zijn we kampioen geworden en verloren we maar één wedstrijd in het hele seizoen."

"De lol uit die tijd mis ik nog wel eens", vervolgt Reuser. "Je gaat als groep 24/7 met elkaar om en ziet elkaar 250 dagen per jaar. Je maakt als spelersgroep zoveel met elkaar mee. In en om het veld."

Reuser stroomde door en kwam een jaar later in de A1 terecht met onder andere Patrick Kluivert (nog niet op de elftalfoto), die op zijn beurt weer een lichting had overgeslagen. Met Kluivert vormde de middenvelder in de jeugd een uiterst gevaarlijk duo. Het tweetal speelde de Nederlandse A-jeugd kapot.

"Hij was de spits, ik de nummer 10. Je zag toen al dat Kluivert een wereldspits in wording was. Ik weet nog goed dat we in de A1 bij FC Groningen uit speelden en ik vier keer scoorde. Daar kon Patrick niet tegen. Dus wat gebeurde er? Een week later scoorde hij vijf keer. Zo goed was ie. Het grappige is dat ik als jeugdtrainer bij de KNVB weer met zijn zoon, Shane Kluivert, werkte."

Hechte band met Van der Lem
En zo lopen het heden en verleden dwars door elkaar heen bij Reuser, die door het ophalen van herinneringen ook zijn band met Van der Lem aanhaalt. Hij was één van de trainers die de middenvelder bij zijn hand pakte en hem bewust maakte van wat erbij kwam kijken om door te breken bij Ajax 1. Een anekdote uit een oud interview met de op dat moment 20-jarige Reuser in het Ajax Magazine geeft de mindset van de jonge Amsterdammer uitstekend weer.

'Het heeft lang geduurd voordat ik doorhad waar ik mee bezig was bij Ajax. Ik voetbalde lekker en rolde zonder veel problemen van het ene naar het andere team. Ik stond er nooit bij stil dat ik bij Ajax de gelegenheid kreeg om te werken aan een schitterende carrière', viel er te lezen.

Terwijl dat interview plaatsvond, liep Van der Lem een aantal keer langs en ontbrak hij het vraaggesprek, waarbij hij tegelijkertijd de loftrompet stak over Reuser. 'Ook achter zulke vleiende opmerkingen zit een gedachte: kijken hoe ik mij houd onder alle positieve aandacht', liet de middenvelder destijds optekenen.

De Reuser van ruim 25 jaar later ziet wel wat in die manier van werken van zijn oud-leider. "Gerard heeft altijd een speciaal plekje gehad voor zijn spelers. Hij was emotioneel betrokken bij zijn jongens. Dat ik nog steeds contact met hem heb, zegt genoeg. Ik zie wel raakvlakken met hoe Gerard en ik het trainersvak benaderen en onze spelers benaderen."

"Hetzelfde geldt ook voor Louis van Gaal. Bij hem was het altijd; wat goed is, is goed, wat slecht is, is slecht. Van Gaal vroeg mij in het najaar van 2022 ook mee te gaan naar het WK. Niet omdat ie mij zo’n aardige kerel vindt, maar omdat hij kwaliteit zag die hij graag erbij wilde hebben in zijn staf."

En zo lijkt in de laatste maanden alles op z’n plek te vallen voor Reuser. Hij is terug bij de club waar hij zelf doorbrak als voetballer en nu probeert om als trainer die droom ook werkelijkheid te laten worden voor zijn pupillen.

"Om in Ajax 1 te komen is een hele opgave. Ik ga samen met de trainers die er al werken en al jaren prima werk leveren er alles aan doen om talent tot bloei te laten komen. Er verandert momenteel veel op de club, maar dat biedt ook de mogelijkheid om samen mooie dingen op te bouwen. Ik heb zin in dit nieuwe avontuur."

Gerelateerde artikelen

Rodyturpijn1

Team van Toen | Rody Turpijn: van tieneridool tot bestuurslid van de Ajax Foundation

Als bestuurslid van de Ajax Foundation deelde oud-Ajacied Rody Turpijn enkele weken geleden een jeugdfoto met zijn collega’s. Op de foto staat de Ajax C1 uit seizoen 1991/1992. Hij wordt op de beeltenis onder andere vergezeld door Danny Schenkel, de huidige coach van de Ajax Vrouwen en man van Loïs Schenkel die op haar beurt sinds kort ambassadrice is geworden van de Foundation. “Kijk, zolang gaan wij al terug.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Marcianovink1280

Team van Toen | Vink: 'Spelers van het eerste, waaronder Van Basten, kwamen bij ons kijken'

“Zoveel weet ik niet meer van mijn voetbaljeugd hoor”, stuurt Marciano Vink in een berichtje, kort nadat een afspraak voor een interview is gemaakt. Het blijkt bescheidenheid. Nog geen minuut later komen er twee foto’s via WhatsApp binnen waar de nostalgie vanaf druipt. Jeugdige Ajax-spelers in een tenue waarop sponsor TDK groot op de borst prijkt. De eerste namen van zijn teamgenoten worden direct genoemd. “En toch gaat het een uitdaging worden om iedereen te herkennen.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Botman Tvt Header

Team van Toen | Botman: 'Ajax mijn tweede thuis'

In het seizoen 2014/2015 staat er een stille, maar boomlange veertienjarige jongen in de verdediging van Ajax C1. Zijn naam: Sven Botman. "Ik was aanvoerder omdat ik meer moest praten." In deze editie van Team van Toen blikken we samen met de 23-jarige Noord-Hollander terug op dat seizoen. "Het is altijd een eer om aanvoerder te zijn van een jeugdteam van Ajax."

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Botman

Socials