Team van Toen | Stan Bijl: 'De Future Cup in 2012 was een fantastisch toernooi'

Bijl1920
Bijl1920

De Future Cup van 2012 was voor sommige Ajax-talenten van de B1 de eerste kennismaking met de grote voetbalwereld. Met de camera’s van het toenmalige Eredivisie Live langs de zijlijn, schitterden onder meer Branco van den Boomen, Queensy Menig en Sheraldo Becker op het hoofdveld van sportcomplex de Toekomst. Maar die editie van de Future Cup was ook het toernooi waarop toenmalig Ajax B1-keeper Stan Bijl zich aan de Ajacieden presenteerde. We spraken met de inmiddels weer bij Ajax actieve Bijl af op de Toekomst om het eens over die periode en zijn huidige rol als trainer te hebben.

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

Voordat we terugblikken op die desbetreffende Future Cup, geven we Stan Bijl eerst de teamfoto van zijn oude elftal. "Dat is een mooi team, aardig wat van die jongens hebben een behoorlijk niveau weten te halen. Ik weet nog dat we kampioen werden dat jaar en ook de Future Cup wonnen, dus het was een succesvol team", vertelt Bijl. Met veel van die jongens heeft hij lange tijd in de jeugdopleiding van Ajax gezeten.

Tete lange tijd ploeggenoot
Zo ziet Bijl Kenny Tete op de onderste rij zitten. "Ik heb denk ik wel acht of tien jaar met Kenny in de opleiding gespeeld, dus als ik hem nu weer tegenkom is het contact gewoon als vanouds. Ik kan me nog herinneren dat we samen in de D'tjes zaten en aan het latje trappen waren met onze trainer Frank de Boer. Op een bepaald moment wilde De Boer zijn bal uit het doel halen, maar tegelijkertijd probeerde Kenny de lat te raken. Hij raakte de trainer vol op zijn achterhoofd. Ik weet nog dat De Boer heel kwaad werd en wij eigenlijk allemaal wilden lachen, maar uit respect voor hem deden we dat toen maar niet."

Een andere speler op de foto waar Bijl goede herinneringen aan heeft is Becker. "Sheraldo was altijd wel iemand die voor de sfeer in het team zorgde, het was iemand waarom je kon lachen. Ik weet nog dat we een keer in Engeland waren voor een toernooi en destijds verbleven op het complex van de Premier League. Ineens ging daar het brandalarm af en moest iedereen naar buiten. Ik weet niet zeker of Sheraldo de daadwerkelijke dader was, maar hij was er zeker bij betrokken", lacht Bijl.

Ajax B1 2011
Boven (v.l.n.r.): Orlando Trustfull, Brian Tevreden, Arnoud de Moor, Sheraldo Becker, Djavan Anderson, Branco van den Boomen, Stan Bijl, Xavier Mous, Thijs Griffioen, Joey Papamelodias, Tom Noordhoff, Gaviër Eustatius, Bas Bruning, Frits Andriese

Zittend (v.l.n.r.): Dylan Nieuwenhuijs, Serhat Cakmak, Queensy Menig, Niek Ossevoort, Ricardo Kishna, Django Warmerdam, Danny Bakker, Kenny Tete, Elton Armah

Maar wat de keeper vooral is bijgebleven aan zijn seizoen in de B1 van Ajax is de Future Cup. "We sliepen met het team in een hotel, dus het was echt een soort trainingskamp. De wedstrijden werden destijds live uitgezonden op Eredivisie Live. We speelden met onze namen achterop het shirt en de tegenstanders waren van een super hoog niveau, dus het was echt een fantastisch toernooi. Vlak voor het toernooi was ik nog geblesseerd, maar gelukkig was ik net op tijd fit waardoor ik met nummer één mocht spelen."

Uitblinker tegen Barça 
Het toernooi bleek voor de doelman een mooi podium waarop hij zich kon laten zien. "Gelukkig heb ik veel wedstrijden kunnen spelen dat weekend. Het hoogtepunt voor mij was natuurlijk de halve finale tegen FC Barcelona. In die penaltyserie pakte ik twee penalty's en maakte ik de winnende. Dat was trouwens niet de afspraak, Menig moest de beslissende strafschop nemen. Maar ik had zoiets van ik schiet hem er wel in en dan kunnen we door naar de finale. Uiteindelijk schoot ik raak dus was er achteraf niks aan de hand."

In de finale was het niet Bijl, maar collega-keeper Xavier Mous die onder de Amsterdamse lat stond. "Destijds vond ik dat een rare keuze waar ik niet heel blij mee was. Gedurende het toernooi had ik bijna alles gespeeld en ik had net die wedstrijd tegen Barcelona achter de rug. Trainer Orlando Trustfull wilde Xavier ook zo'n succesmoment gunnen. Gelukkig keepte hij goed en wist hij ook een penalty te stoppen, waardoor we het toernooi wonnen. Voor mij was het een klein smetje op het toernooi, maar ik zal die ervaring niet snel vergeten."

Lengte zat in de weg
Na de Future Cup speelde Bijl nog één seizoen in Amsterdam. "De trainers waren altijd tevreden over mijn kwaliteiten, maar mijn lengte zat mij in de weg. Uiteindelijk vertrok ik naar NEC, waar ik in mijn tweede seizoen nog twintig minuten in het profvoetbal kon spelen. Maar helaas bleef het daarbij. Doordat ik zelf ook inzag dat doorbreken met mijn lengte lastig ging worden, focuste ik me al vroeg op het trainersvak. Ik begon in de jeugd van NEC, maar toen ik daar vertrok begon ik bij Ajax als keeperstrainer in de jeugd."

Nadat Bijl nog anderhalf jaar had gespeeld bij asv De Dijk, hing hij zijn keepershandschoenen definitief aan de wilgen en richtte hij zich volledig op het trainersvak. "Bij Ajax kwam er een plek vrij bij de O13-2. De club wist af van mijn ambities en dus kreeg ik de kans om daar te beginnen als trainer. Dat heb ik vier jaar gedaan, voordat ik hoofdtrainer van de O13/O14 werd. Uiteindelijk wil ik me verder ontwikkelen in het trainersvak en ga ik proberen het hoogst haalbare te bereiken."

Bewuste keuze
De 29-jarige Bijl had verschillende redenen om in het trainersvak in te gaan. "Ik heb bewust de keuze gemaakt voor een rol als hoofdtrainer. Het werken met een groep en die jongens meekrijgen in mijn enthousiasme vind ik leuk. Maar ook het hele proces waarin een team een bepaalde speelstijl onder de knie krijgt en waarin spelers en het team zich ontwikkelen, is mooi om te zien."

Als we dan met die informatie in het achterhoofd weer even naar zijn elftalfoto kijken, stellen we hem de vraag of er in dat team nog geschikte collega-trainers zitten. "Van den Boomen is denk ik wel een geschikte assistent. Hij is in het veld erg slim, dus die kan je er goed bij hebben. Tete zou ik de verdedigers laten trainen, want ik heb in de één tegen één zelden een betere verdediger gezien. En ik zou Djavan Anderson en Becker aan mijn staf toevoegen. Djavan regelt altijd van alles, dus dat is een goede teammanager. Sheraldo zorgde eerder altijd voor sfeer in het elftal, hij kan als assistent goed voor de teamgeest zorgen."

Bewustwording
Inmiddels kijkt Bijl ook wat anders naar zijn tijd als keeper. "Tuurlijk is en blijft zelf voetballen het mooiste, maar echt ergens van genieten is in het profvoetbal best lastig. Soms voelt het meer als een verplichting. Maar nu ik trainer ben en alle organisatorische taken erbij komen, was het leven als speler best prima. Als keeper sta je alleen tijdens de trainingen en wedstrijden aan, terwijl trainers de hele dag overal rekening mee moeten houden. Maar al met al ben ik wel blij met mijn keuze voor het trainersvak."

Dan even naar dit seizoen, want afgelopen december behaalde Bijl als trainer van Ajax O14 de titel in de najaarscompetitie. "De jongens hebben dit seizoen tot op heden gedomineerd. Op een gegeven moment hadden we veertien of vijftien keer achter elkaar gewonnen. Die reeks ging ook bij de jongens leven en dat was mooi om te zien. Je zag dat het niveau en de intensiteit op de trainingen omhoog werd gestuwd. Uiteindelijk is het kampioenschap wel pas de eerste stap, de landstitel wordt pas in mei uitgereikt."

Door voor de winterstop bovenaan te eindigen heeft de O14 in ieder geval een goede eerste stap gezet.

Gerelateerde artikelen

Kenny Tete Toekomst 1280

Team van Toen | Kenny Tete: 'Ajax heeft mij als man gemaakt'

Kenny Tete parkeert zijn auto bij de Toekomst en begint direct foto’s te maken met zijn smartphone van het logo op het hoofdgebouw. Het is zomer, de zon schijnt fel op de witte buitenkant van het pand. "Ik ben hier sinds mijn vertrek niet meer geweest, er is wel het één en ander veranderd, zie ik. Het is leuk om hier weer terug te zijn." Met een brede glimlach op zijn gezicht geeft hij zijn ogen de kost. Ondertussen wandelt hij richting de hoofdtribune naast veld 1. Tijd om te kletsen over zijn eigen tijd bij Ajax.

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Tete

Socials

Johnbosmantvt

Team van Toen | John Bosman: 'Bruins Slot zette mij in de spits'

"Poeh, dat is al even een tijdje geleden", grijnst John Bosman, nadat hij de foto van het eerste Ajax-elftal waarin hij actief was heeft gezien. Het is een plaat uit het seizoen 1982/1983, een goede veertig jaar geleden. Ondanks dat het al even geleden is, zijn de spelers op de foto voor de voormalig centrumspits zeker geen onbekenden.

Tags

  • #TeamvanToen
  • #Bosman

Socials

Sierhuis 1280 Header

Team van Toen | Sierhuis: 'Niet verwacht dit te hebben bereikt'

"Best wel een aardig ploegje als ik het zo zie, toch?", glimlacht Kaj Sierhuis terwijl hij kijkt naar een teamfoto van de B1 uit het seizoen 2014/2015. Een selectie waar veel kwaliteit in zit. "In de B1 had ik niet verwacht dat ik op mijn 25e dit zou hebben bereikt." In deze editie van Team van Toen blikken we samen met de spits van Stade Reims terug op de B1 van het seizoen 2014/2015.

Tags

  • #TeamvanToen

Socials