Timber: van debutant in Heerenveen tot lid van Ajax’ Club van 100

Timber Vuistje 1920
Timber Vuistje 1920

Voor alles is een eerste keer. Jurriën Timber trad recent toe tot de Club van 100, de eregalerij van Ajacieden met minimaal honderd officiële wedstrijden. Ver voordat hij die mijlpaal bereikte, speelde de verdediger in maart 2020 zijn eerste wedstrijd om het echie. De uitwedstrijd tegen sc Heerenveen bleek het begin van veel moois. Heel veel moois zelfs.

Tags

  • #heeaja
  • #Timber

Socials

7 maart 2020 werd een memorabele dag in het voetballeven van Jurriën Timber. Het was de dag waarop hij in het Abe Lenstra Stadion zijn eerste officiële minuten in Ajax 1 maakte. Vlak voordat Timber aan zijn debuutoptreden begon, kreeg hij een korte knuffel en een welgemeende succeswens van zijn doelman Andre Onana. De op dat moment achttienjarige was er hoe dan ook klaar voor. Illustratief voor het vertrouwen dat ook trainer Erik ten Hag hem schonk, verscheen de youngster direct in de basis.

Verrassing
De basisplaats voor de centrale verdediger kwam voor velen als een verrassing. Tot aan het uitduel met sc Heerenveen maakte Timber vooral indruk met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Desondanks rekenden weinig fans of Ajax-watchers op een basisplaats voor de speler die al wel vaak in de wedstrijdselectie had gezeten. Centraal in de verdediging vormde Timber een goed koppel met Daley Blind. Timber stond 82 minuten binnen de lijnen voordat hij werd afgelost door Edson Álvarez. De strijd was toen al lang en breed beslist. Tijdens de wissel prijkte de latere eindstand al op het scorebord.

Na goals van Dusan Tadic (twee) en Quincy Promes reisde Ajax tevreden en met een 1-3-overwinning op zak terug naar Amsterdam. De jonge verdediger kon terugkijken op een uitstekend debuut. Timber vierde de mijlpaal met zijn familie. Wat heet: het was ’s nachts groot feest in huize Timber. Op zijn Instagram was te zien hoe de verdediger uit de eigen jeugdopleiding zijn debuut vierde. Terwijl hiphop door de speakers galmde, sneed moeder Timber de feesttaart aan. De vrolijkheid spatte er vanaf.

Teleurstelling
De blijdschap werd kort daarop alweer overschaduwd door collectieve teleurstelling. Op het moment waarop de Timbers het debuut van Jurriën vierden, wist nog niemand dat de coronapandemie het sociale leven zou lamleggen. Het duel in Heerenveen was de laatste wedstrijd van het voortijdig afgesloten seizoen 2019/2020. Het geduld van (vooral) Timber werd flink op de proef gesteld. De gretige debutant moest lang wachten op nieuwe kansen in de hoofdmacht...

Het wachten werd beloond. Exact drie jaar later is Timber een niet meer weg te denken kracht in de Ajax-defensie. Bijna sluipenderwijs werd de Club van 100 bereikt. Eind januari speelde Timber tegen Excelsior (1-4 winst) zijn jubileumwedstrijd, die hem verzekerde van een plek tussen de allergrootste (oud-)Ajacieden. De teller staat inmiddels op 109 wedstrijden. Hij speelde 75 competitieduels, tien bekerwedstrijden en 22 Europese wedstrijden. Daarbij prijken inmiddels ook twee optredens in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Timber in Oranje
Hoe hoog zijn ster inmiddels is gerezen wordt ook duidelijk bij een blik op zijn palmares als international. De Ajacied was al present op het Europees kampioenschap van 2021 én op het WK van eind vorig jaar in Qatar. Timber toonde ook op beide toernooien welke imposante ontwikkeling hij heeft doorgemaakt. Drie jaar na zijn debuutwedstrijd is de blik op de toekomst gericht. Met twee landstitels (2021 en 2022) en een KNVB Beker (2021) krijgt Timbers erelijst al aardig vorm. En wie weet moet zelfs het mooiste nog komen.

Gerelateerde artikelen

Still Timber

Timber over honderd duels in Ajax 1: 'Dat maakt me zeker trots'

Jurriën Timber speelde zondag tegen Excelsior (1-4) zijn honderdste wedstrijd in Ajax 1. Daarmee trad hij toe tot de Club van 100. Hoog tijd dus om zijn eigen foto toe te voegen en met de verdediger in gesprek te gaan over zijn mijlpaal. "Ik vind het veel, honderd wedstrijden, zeker op zo’n jonge leeftijd. Als je naar die muur kijkt, is het mooi om daar tussen te staan.”

Tags

  • #Timber

Socials

Timber Header Honderd Wedstrijden 1280

Tien feiten over 100 duels Jurriën Timber in Ajax 1

Jurriën Timber heeft zondagmiddag tegen Excelsior zijn honderdste officiële wedstrijd in Ajax 1 gespeeld. De Ajax-verdediger heeft zodoende een plek verdiend in Ajax’ Club van 100, de eregalerij van de grootste en vaak ook trouwste Ajacieden in de clubhistorie. We hebben tien feiten op een rij gezet over Timber.

Tags

  • #Timber

Socials

Timber Contract 1280

Jurriën Timber verlengt contract tot medio 2025

Ajax en Jurriën Timber hebben overeenstemming bereikt over de verlenging van zijn contract, dat liep tot en met 30 juni 2024. De nieuwe verbintenis van de 21-jarige verdediger loopt tot en met 30 juni 2025.

Tags

  • #Timber

Socials