Van de Velde is terug: 'Geleerd te genieten op het veld'

Jonna van de Velde raakte ruim een jaar geleden geblesseerd aan haar knie. We volgden de rijzende ster van de Ajax Vrouwen op de voet tijdens haar maandenlange revalidatie.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Begin februari 2021 raakte Jonna van de Velde tijdens de training zwaar geblesseerd aan haar knie. "In het begin deed het niet heel veel pijn, ik voelde wel een steek maar had niet door dat het helemaal verkeerd zat. Binnen gaf de dokter aan dat het fout was. Gelukkig werd ik op 15 februari al geopereerd en kon ik gaan revalideren. Na de operatie had ik veel pijn en moest ik zes weken op krukken lopen." Net als Van de Velde overkwam Liza van der Most hetzelfde. Iets wat haar heeft geholpen. "Het hielp om er met haar over te praten."

Stap voor stap
De focus na 4,5 maand revalideren lag vooral op kracht. "Het was belangrijk om kracht in mijn bovenbeen terug te krijgen zodat links en rechts even sterk werden. Ik mocht toen ook alweer wat versnellen en uitkijken naar oefeningen met de bal, dat was erg leuk."

9,5 maand na de revalidatie maakte Van de Velde haar rentree bij het beloftenteam. "Ik was heel zenuwachtig maar gelukkig kende ik de meiden goed. Zodra ik op het veld stond en ik al mijn teamgenoten langs de kant zag staan was dat weg. Na twintig minuten werd ik gewisseld, ik had natuurlijk amper conditie."

Het revalidatietraject ging na de winterstop verder bij het eerste waar Van de Velde minuten maakte tijdens een oefenwedstrijd. "Heel fijn was dat, zonder druk en terug met mijn vriendinnen op het veld."

Zenuwachtig
In januari 2022 was het zover: de officiële terugkeer bij de Ajax Vrouwen. "Ik was nog zenuwachtiger dan bij mijn rentree bij de beloften. Ik liep het veld op en ik was zo blij om er weer te zijn. Verdedigend won ik veel duels waardoor ik er lekker in kwam." Na een uur spelen was Van de Velde op. "Wissel me maar want ik ben helemaal kapot dacht ik. De wissel vond ik totaal niet erg."

Terugkijkend op de hele periode is Van de Velde sterker teruggekomen. "Ik merk dat ik fysiek sterker en sneller ben geworden. Daarnaast heb ik geleerd om echt te genieten van de momenten dat ik op het veld sta. Mijn grote doel is om kampioen te worden dit jaar."

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Gerelateerde artikelen

Leuchter 880

Romée Leuchter debuteert bij Oranje Vrouwen

Tijdens het eerste duel op het Tournoi de France heeft Romée Leuchter haar debuut gemaakt voor het Nederlands vrouwenelftal. Tegen Brazilië maakte de topscorer van de Ajax Vrouwen in de 84e minuut voor het eerst haar opwachting. Het duel eindigde in 1-1.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials