Van der Sar: 'Mijn rol is wel wat intensiever geweest bij de grote transfers'

Ajax heeft er een drukke transferperiode opzitten. Met de komst van Steven Bergwijn en het vertrek van Antony werden deze zomer de transferrecords van de club verbroken. Er kwamen meerdere versterkingen richting Amsterdam, maar er vlogen ook een aantal sterkhouders uit. Tijd om met algemeen directeur Edwin van der Sar de balans op te maken.

Tags

  • #VanderSar

Socials

"We hebben een hoop nieuwe spelers en een aantal spelers zijn weggegaan. Het elftal moet weer één geheel worden en daar heeft een trainer rust, tijd en energie voor nodig. En dat kan voornamelijk als de voorbereiding en transferperiode voorbij is. Nu moeten we gaan focussen op de competitie en de Champions League", aldus Van der Sar.

Transferwindow
Met het sluiten van de transferwindow komt er een einde aan een hectische periode in Amsterdam. "Of het een leuke periode was? Leuk wil ik het niet noemen, interessant wel. Sommigen vinden dat heel erg fijn, ik ben iemand die toch meer gebaat is bij rust, regelmaat en dat soort zaken. Maar het was zeker uitdagend en mooi om mee te maken."

Hamstra en Huntelaar
Het was de eerste transferperiode met Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar. "Het is intensief verlopen. Het was belangrijk dat we een trainer hadden. Toen we Alfred gevonden hadden, gingen we natuurlijk praten over de selectie. Vanuit daar kom je tot een aanvalsplan dat je tijdens de zomermaanden tot de start van de competitie moet uitvoeren."

"Ik denk dat mijn rol wel wat intensiever is geweest bij de grotere transfers, maar dat was ook al het geval bij Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong", vervolgt de algemeen directeur. "Ik heb die contacten en die moet je benutten. Het is uiteindelijk een teamprestatie om een transfer binnen te halen, maar ook om een transfer succesvol plaats te laten vinden naar een andere club."

Schreuder
Van der Sar is erg blij met de komst van Schreuder. "Alfred heeft natuurlijk kennis van zaken. Hij is hier al geweest in een hele succesvolle periode, waarin hij heel erg belangrijk is geweest voor Erik ten Hag. Hij is iemand die het DNA van de club op een hele goede manier kan vertegenwoordigen. Ook in de manier van spelen en de kansen die de jongens gaan krijgen."

Recordtransfer Antony

Antony vertrok deze zomer voor een recordbedrag uit Amsterdam. "Er kwam een aanbod binnen via de email en daar reageer je dan op en dat was afwijzend, een nee", reageert Van der Sar. "Het zat niet in onze planning om Antony te verkopen. Uiteindelijk praat je met elkaar en dan zie je wat de ambitie van de club is. Maar dan ontstaat er een omslagpunt door de bedragen die geboden worden. Voetbal moet op nummer één staan, maar uiteindelijk is het ook een bedrijf. Het is logisch dat Alfred, Gerry en Klaas Jan de gehele selectie bij elkaar willen houden, maar in die perfecte wereld leven we helaas niet."

Inkomende transfers
Ajax verwelkomde afgelopen maanden ook een aantal goede spelers, waaronder Bergwijn. "Hij was natuurlijk iemand waar we al een tijdje achteraan zaten. Daar hebben we al wat contact mee gehad in andere transferwindows. Hij heeft natuurlijk in de jeugd gespeeld en ik denk dat hij uiteindelijk wel heel blij is dat hij toch zijn debuut voor Ajax heeft gemaakt."

Van der Sar denkt dat er een goede selectie staat. "Het belangrijkste is dat we succes hebben. We hebben vijf à zes jaar geleden bewust een kentering gemaakt. Het zijn vlieguren geweest eigenlijk en vanuit daar zijn we ons gaan kwalificeren voor de Champions League. We zijn uiteindelijk gaan presteren in de Champions League, waardoor de transferinkomsten zijn vergroot. Het niveau is omhoog gegaan. De jeugd zal dus een stapje harder moeten gaan doen om een plek in het eerste elftal te gaan bemachtigen."

Doelstelling
De algemeen directeur van Ajax heeft een duidelijk doel voor ogen. "De doelstelling is zoals altijd kampioen worden. Daarnaast willen we Europees overwinteren. Het allerliefst in de Champions League, maar we zitten in een sterke poule. Het zal voor de spelers een genot zijn om de uitwedstrijden te gaan spelen. Daarnaast moet het gaan spoken in de Johan Cruijff ArenA, zodat we genoeg punten halen om na de winterstop nog steeds actief te zijn in Europa."

Gerelateerde artikelen

Schreuder Thumb 1280

Schreuder tevreden: 'Ik denk dat er een heel goed team staat'

Alfred Schreuder is blij dat de transferwindow definitief is gesloten. De laatste dagen waren erg hectisch in Amsterdam, maar de oefenmeester van Ajax is van mening dat hij komend seizoen met een sterke selectie kan werken. "Ik heb vertrouwen in het team en in de club."

Tags

  • #ajacam

Socials

Grillitsch Thumb 1280

Grillitsch: 'Ik zoek altijd de voetballende oplossing'

Florian Grillitsch werd donderdag gepresenteerd in de Johan Cruijff ArenA. De 27-jarige middenvelder is blij om in Amsterdam te zijn en kan niet wachten om te beginnen. De filosofie van Ajax en zijn manier van voetballen is volgens de Oostenrijker een goede match.

Tags

  • #Grillitsch

Socials

Lucas Ocampos 1280

Maak kennis met Lucas Ocampos: 'Ik geef altijd alles!'

Lucas Ocampos is Ajacied. De aanvaller wordt voor een jaar gehuurd van Sevilla. In het contract is een optie tot koop opgenomen. De Argentijn gaf direct na zijn presentatie een eerste interview als speler van Ajax.

Tags

  • #Ocampos

Socials