Van der Wiel: 'Mooi om in Utrecht te scoren'

VD Wiel Header 1920
VD Wiel Header 1920

Gregory van der Wiel maakte in 2009 zijn eerste officiële doelpunt in Ajax 1 op bezoek bij FC Utrecht. Met de oud-Ajacied blikken we terug op die periode en zoomen we in op de editie van zondag. "Een resultaat zal de ploeg goed doen."

Tags

  • #VanderWiel
  • #UTRAJA

Socials

In 2007 maakte Van der Wiel zijn officiële debuut in Ajax 1. Hij kwam destijds als jonkie in een ploeg terecht met spelers als Jaap Stam, Edgar Davids, Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar. "Toen ik bij het eerste elftal kwam, speelde ik echt met grote jongens. Ik dacht echt 'wauw'. Sommigen hadden bij de wereldtop gespeeld, echte mannen waren dat."

"De lat lag heel hoog. Zij kwamen niet om te dollen en zeiden het wel als het moest. Stam stond op mijn positie. Om naar hem te kijken en om in dezelfde kleedkamer te zitten was alleen al een ervaring. Ik moest direct op hoog niveau presteren en dat maakte me beter", gaat de inmiddels 35-jarige Van der Wiel verder.

Transitie
Een vervelende blessure hield hem een groot gedeelte van het seizoen 2007/2008 aan de kant. Eén seizoen later was hij fit en niet meer weg te denken uit de basiself van trainer Marco van Basten. "Ik ging van centrale verdediger naar rechtsback. Ik was een heel gedreven speler, explosief en comfortabel aan de bal. Vanwege mijn fysiek heb ik de transitie naar rechtsback gemaakt, denk ik."

Op 1 maart 2009 gingen de Ajacieden op bezoek bij FC Utrecht. Het werd 0-2 en Van der Wiel opende na negen minuten spelen de score op aangeven van Miralem Sulejmani. Het was zijn allereerste officiële doelpunt in Ajax 1. "Ik weet nog dat de actie aan de zijlijn begon, ik rende de zestien in en kreeg de bal van Miralem. Half vallend schoot ik 'm met links binnen, geen prachtgoal maar hij zat erin", lacht hij. "Het was heel vet om als verdediger te scoren. Het was een beladen wedstrijd in Utrecht, dus mooi om daar te scoren."

Moeizame edities
FC Utrecht-uit, traditioneel een pittige wedstrijd voor Ajax. Dat ervaarde Van der Wiel ook. Hij speelde er vijf keer in competitieverband met de Amsterdammers. De eerste twee werden gewonnen, vervolgens ging hij drie keer onderuit. "Altijd lastig, maar dat hadden we vaker in die tijd. Veel ploegen speelden goed tegen ons, dat was ook altijd bij FC Utrecht. Daar hadden we echt niet standaard gewonnen."

Zondag treft Ajax FC Utrecht. Van der Wiel stelt dat zowel Ajax als FC Utrecht veel te laag staat. "Ajax blijf in mijn hart en ik vind het zonde hoe het nu gaat. Een resultaat zondag zal de ploeg altijd goed doen en dan kan het snel de andere kant opgaan. Als ik kijk naar de stand dan is dit wel de gelegenheid om drie punten te pakken en vertrouwen te tanken."

Gerelateerde artikelen

Ajaxspelersbalen1920

Liveblog | 'De 4-3 was een mokerslag'

Ajax heeft met 4-3 verloren in Utrecht. In dit liveblog blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom deze Eredivisie-wedstrijd.

Tags

  • #UTRAJA

Socials

Ugwu 1920

Veelzijdige Ugwu: 'Ik spreek vier verschillende talen'

Precious Ugwu werd geboren in Duitsland en groeide op in Purmerend. Inmiddels is hij onderdeel van het hoogste jeugdelftal van de Amsterdammers. Met de O18 speelt de zeventienjarige zaterdag de mini-Klassieker. We spreken de verdediger op sportcomplex de Toekomst. "De Nederlandse taal heb ik als laatste geleerd."

Tags

  • #Ugwu
  • #AjaxO18

Socials

Steijninterview1920

Steijn: 'Interlandperiode was positief'

Ajax hervat na de interlandperiode zondag de competitie op bezoek bij FC Utrecht. Met trainer Maurice Steijn kijken we vooruit naar het duel in Utrecht en bespreken we de ziekenboeg. "We hopen dat ze zondag hersteld zijn."

Tags

  • #Steijn

Socials