Veelzijdige Ugwu: 'Ik spreek vier verschillende talen'

Ugwu 1920
Ugwu 1920

Precious Ugwu werd geboren in Duitsland en groeide op in Purmerend. Inmiddels is hij onderdeel van het hoogste jeugdelftal van de Amsterdammers. Met de O18 speelt de zeventienjarige zaterdag de mini-Klassieker. We spreken de verdediger op sportcomplex de Toekomst. "De Nederlandse taal heb ik als laatste geleerd."

Tags

  • #Ugwu
  • #AjaxO18

Socials

Zijn moeder is afkomstig uit Bosnië-Herzegovina en groeide op in Duitsland. Ugwu's vader komt uit Nigeria. De twee hebben elkaar ontmoet in Duitsland, daar werd Ugwu ook geboren. In Filderstadt om precies te zijn. "Op tweejarige leeftijd ben ik naar Purmerend verhuisd."

Taal
De verschillende nationaliteiten resulteert in een veelzijdige jongen die vier verschillende talen spreekt. "Engels, Duits, Bosnisch en Nederlands." Ugwu heeft naast een jonger broertje ook nog twee zusjes. "Als we met z'n allen thuis zijn, spreken we Engels. Maar als ik alleen met mijn moeder ben, praten we Bosnisch. Het is veel switchen, want ik heb ook veel familie en vrienden in Duitsland. Ik keek daarnaast vroeger veel Duitse televisie, waardoor ik de taal goed ken."

Met zijn vader is Engels de voertaal, maar vloeien er af en toe zelfs Nigeriaanse woorden. "Ik vind de Nigeriaanse taal lastig. Het grappige is dat ik Nederlands het laatst heb geleerd, terwijl ik wel het langste woon in het land. Toch zie ik Engels als mijn 'moedertaal'. Het is uniek denk ik."

"Mijn moeder komt uit de Balkan en heeft veel pit", gaat Ugwu verder met een glimlach op zijn gezicht. "Maar mijn vader heeft dat ook. De Bosnische en Nigeriaanse culturen lijken veel op elkaar. Discipline, hard werken en nooit opgeven: dat heb ik van hen meegekregen." Het geloof is ook een belangrijk onderdeel van Ugwu's leven. "We gaan haast iedere zondag met de familie naar de kerk. Voor wedstrijden bid ik, want daar haal ik kracht uit. Ik vraag God om bescherming."

Voornaam
'Precious', een bijzondere en mooie voornaam, mét een verhaal. Ugwu begint te glimlachen en vertelt. "Ik was zeven of acht jaar toen ik erachter kwam waar de naam vandaan kwam. Mijn vader heeft mij vernoemd naar een speler die zo heette en vroeger in Nigeria speelde. Daarom heb ik die naam gekregen. De Nederlandse vertaling 'kostbaar' maakt het helemaal af. Een mooie en unieke naam, vind ik."

Via O.S.V. Oostzaan belandde Ugwu in 2014 in de jeugdopleiding van Ajax. "Ik kwam binnen als spits, maar werd als verdediger ingezet. Ik denk vanwege mijn lengte", lacht hij. "Vanwege mijn talenknobbel ben ik mijn hele Ajax-jeugd vaak ingezet door trainers om proefspelers of nieuwe jongens uit andere landen te helpen. Ik sprak vaak dezelfde taal."

Met een vader die vroeger profvoetballer was in Nigeria heeft hij een krachtig persoon achter zich staan. "Hij weet wat er komt kijken bij het profvoetbal, dat vind ik fijn. Daarnaast ben ik sinds de O17 enorm gegroeid. Vooral in het tactische gedeelte heb ik een vooruitgang geboekt. Daardoor neem ik nu vaker de leiding achterin en ben ik volwassener geworden binnen het veld."

Werelddoelpunt
In mei van dit jaar maakte Ugwu een fantastische treffer met zijn linkerbeen op bezoek bij PSV O17. "Ik kapte de speler uit en de bal lag voor mijn linker. Hij vloog er geweldig in en ik heb veel reacties gekregen."

Ajax O18 staat na vijf wedstrijden op plek drie en treft zaterdag op de Toekomst de leeftijdsgenoten van Feyenoord. "Ik vind het de mooiste wedstrijd van het seizoen. Die moet ik winnen als Ajacied. Aan de bal zijn we dit seizoen vaak de dominante ploeg. Als we dat weer doen en de kansen afmaken geef ik ons zaterdag een goede kans om te winnen."

Ajax O18 – Feyenoord O18 begint zaterdag om 14:30 uur en wordt live uitgezonden op Ajax.nl, in de Ajax App, op YouTube en op TikTok.

Gerelateerde artikelen

Contractfoto's

Ajax contracteert Ugwu en Alders

Twee jeugdspelers hebben vandaag hun handtekening gezet onder hun eerste contract bij Ajax. Precious Ugwu en Gerald Alders tekenden beiden een driejarig contract tot medio 2026.

Tags

  • #Ugwu
  • #Alders

Socials

Aldersstill1920

Alders en Ugwu blij met contract: 'Ajax 1 komt steeds dichterbij'

Jeugdspelers Precious Ugwu en Gerald Alders tekenden vrijdag hun eerste contract bij Ajax. Het duo, dat al jaren in de jeugdopleiding speelt, ziet hun harde werken beloond. "Het doel is om zo snel mogelijk naar Jong Ajax te gaan en hopelijk pakt het daar dan ook goed uit."

Tags

  • #Alders
  • #Ugwu

Socials