Veltman over 'heerlijke' Klassiekers: 'Ik haalde energie uit de vijandelijkheid'

Header Veltman 1280
Header Veltman 1280

Feyenoord – Ajax: een wedstrijd op zich. Joël Veltman maakte het duel in Rotterdam meerdere keren mee. Met de ras-Ajacied bespreken we het gevoel van de Klassieker en kijken we naar vijf bijzondere edities waar de verdediger bij was. "Die goal was een onbeschrijflijk gevoel."

Tags

  • #Veltman

Socials

Via een Zoom-verbinding spreken we de oud-Ajacied vanuit het zuiden van Engeland. Sinds de zomer van 2020 is Veltman actief in de Premier League bij Brighton, waar hij al ruim tachtig duels speelde. "Het feit dat ik al zoveel wedstrijden op dit niveau achter mijn naam heb staan is mooi. Het geeft me een goed gevoel dat ik het hier ook laat zien."

Met Feyenoord – Ajax voor de deur gaan de gedachten van Veltman direct naar Frank de Boer. "Je moet uit die vijandelijkheid energie halen en het publiek stilkrijgen, zei hij altijd. Dat deed ik ook, want ik vond het heerlijke wedstrijden." Ook de mini-Klassiekers in de jeugd waren al intens. "We moesten toen wel eens in de kleedkamer wachten omdat ouders mot kregen met elkaar. Het hoort erbij, zolang het met respect gaat."

29 januari 2012: Feyenoord – Ajax 4-2
Zijn eerste Klassieker was ook direct de eerste keer dat Veltman als jonkie bij de selectie van het eerste zat. "De dag ervoor mocht ik meetrainen met Ajax 1 en hoorde ik dat ik meeging. Het was heel bijzonder, om in het hol van de leeuw, voor het eerst bij de selectie van het eerste te zitten. De sfeer beviel me wel, je wilt daar spelen als Ajacied. Het resultaat was niet goed, maar ik vond het prachtig als jonge jongen."

2 maart 2014: Feyenoord – Ajax 1-2
Veltmans eerste Klassieker in Rotterdam binnen de lijnen werd één van zijn mooiste. "Ik weet nog goed dat we op achterstand kwamen en via Kolbeinn Sigthorsson de gelijkmaker scoorden. Vervolgens ging het op neer en kregen wij een corner met Leroy Duarte. De bal bleef liggen voor het doel en terwijl Niklas Moisander hevig appelleerde voor een handsbal, schoot ik raak." Wat opviel was, ook nadat Veltman scoorde, dat de Fin bleef schreeuwen voor een Amsterdamse penalty. "Ik heb geen idee wat hij wilde, maar ik dacht: laat die handsbal zitten, we gaan vieren", lacht Veltman.

'Een droom die uitkomt' omschrijft hij zijn gevoel na dat doelpunt wat uiteindelijk ook de winnende was. "Dat wil je als jongen die is opgegroeid bij Ajax. Er kwam veel los en iedereen kwam naar me toe. Het was laat in de wedstrijd, een onbeschrijflijk gevoel."

28 oktober 2015: Feyenoord – Ajax 1-0
Aan het bekerduel anderhalf jaar later heeft Veltman minder goede herinneringen. "Zoiets kan gebeuren. De ene keer maak je de winnende en de andere keer ben je de schlemiel. Het was een vrije trap en ik wilde de bal wegschieten. Ik raakte 'm verkeerd en ik maak in de laatste minuut een eigen goal."

Na afloop kreeg hij ontzettend veel berichten, vooral van Feyenoorders. "Ik kan er nu om lachen, maar toen niet. Het is voetbalhumor. Al kreeg ik die berichten ook in 2014, maar toen met een ander sentiment", lacht Veltman. "Als je mindere teksten krijgt, weet je dat het goed is gegaan."

22 oktober 2017: Feyenoord – Ajax 1-4
Aanvoerder Veltman leidde de Amsterdammers in 2017 naar een ruime zege in de Kuip. "Toen waren we heel efficiënt en heel goed. Met een ijskoude Kasper Dolberg, die na zijn doelpunten amper juichte. Ik zou helemaal gek zijn geworden. Om daar als aanvoerder te spelen én te winnen maakte die editie nog iets specialer."

Winnen in Rotterdam vindt Veltman sowieso bijzonder. "Het is misschien wel lekkerder om daar te winnen dan in Amsterdam. De duels in eigen huis eindigde vrijwel altijd in goede resultaten voor ons. Zegevieren in de Kuip, met je vrienden, geeft een speciaal gevoel. Drie punten meenemen naar Amsterdam vanuit Rotterdam is heerlijk."

27 februari 2019: Feyenoord – Ajax 0-3
Precies één maand na de 6-2-nederlaag in de competitie, revancheerde Ajax zich in de halve finale van de beker. Veltman miste de afstraffing vanwege een blessure en zat tijdens het bekerduel op de bank. "Die eerdere nederlaag kwam overal in de media. Dat triggerde ons nog meer om daar een resultaat te halen. We wilden revanche. Vanaf de zijkant zag ik hoe gebrand ons team was om te winnen. Ik was toen meer gespannen dan dat ik op het veld had gestaan."

Kijkend naar de wedstrijd zondag is Veltman duidelijk. "De wedstrijd staat volledig los van wie er in vorm is. De vorm van de dag is belangrijk. Het is een cliché, maar het is echt zo. Zij gaan altijd volle bak in eigen huis. Als Ajax dezelfde agressiviteit levert, dan winnen ze. Dan komt de kwaliteit bovendrijven. Het publiek stilkrijgen en het eigen spel spelen, dan heb je ze waar je ze wilt hebben."

Gerelateerde artikelen

Timber Duel Feyaja 1280

Lees hier alles over Feyenoord - Ajax

Ajax heeft de uitwedstrijd bij Feyenoord met 1-1 gelijkgespeeld. In dit liveblog blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom deze belangrijke wedstrijd. 

Tags

  • #FEYAJA

Socials

Warmingupfeyaja1280

Warming Up | Feyenoord - Ajax

Feyenoord-uit, een garantie voor spektakel. In deze Warming Up kom je alvast in de stemming voor de Klassieker aan de hand van een memorabele editie uit het verleden, het bijzondere verhaal van Jesper Olsen en natuurlijk de quizvraag.

Tags

  • #FEYAJA

Socials

Header Training 1280

In beeld | Sfeervolle laatste training richting Feyenoord-uit

Ajax heeft zaterdag op een drukbezocht sportcomplex de Toekomst de laatste training afgewerkt richting Feyenoord-uit. De Ajax-fans gaven de selectie van Alfred Schreuder massaal een zet in de rug richting de Klassieker in Rotterdam zondagmiddag.

Tags

  • #FEYAJA

Socials