Verslag | Ajax boekt nipte zege op NEC dankzij matchwinner Kudus

Kudusgoal1280

Ajax heeft zondagmiddag een unieke mijlpaal bereikt. De Ajacieden boekten in de Johan Cruijff ArenA de 1500e zege in de clubgeschiedenis door NEC met 1-0 te verslaan. Mohammed Kudus maakte kort na rust de enige treffer van de wedstrijd.

• #AJANEC

John Heitinga voerde zondag één wijziging door in de basisopstelling ten opzichte van het laatste Eredivisie-duel met Vitesse (1-2). Calvin Bassey verscheen aan de aftrap tegen NEC, waardoor Edson Álvarez als verdedigende middenvelder fungeerde. Kenneth Taylor moest tegen de Nijmegenaren genoegen nemen met een plek op de bank.

Ajax voerde vanaf de eerste minuut de regie in eigen huis. De ploeg van Heitinga had veel balbezit en dwong NEC terug tot halverwege eigen helft. Het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd kwam van de voet van Steven Berghuis. De Ajax-middenvelder schoot van buiten het strafschopgebied richting het doel van ex-Ajacied Cillessen, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat.

Megakansen Ajax
In de loop van de eerste helft creëerden de Amsterdammers kort achter elkaar twee megakansen. Bij het eerste gevaarlijke moment doken vier Ajacieden vrij op voor het vijandelijke doel na een goed aangesneden vrije trap van Berghuis. Álvarez kreeg de bal verkeerd op zijn hoofd, waardoor de openingstreffer uitbleef. Even later kreeg Steven Bergwijn de kans om Ajax op 1-0 te zetten, maar zijn harde inzet werd goed gekeerd door Cillessen.

De gewenste voorsprong kwam er vroeg in het tweede bedrijf alsnog. Dusan Tadic snoepte de bal af van Van Rooij en leverde vervolgens een goede voorzet af. Het speeltuig verdween via Kudus en een NEC-verdediger achter de lijn: 1-0.

Ajax slaagde er ondanks enkele mogelijkheden niet meer in om de voorsprong te verdubbelen. De ploeg van Heitinga werd steeds slordiger aan de bal, maar verdedigde wel gedisciplineerd. Gero Rulli en zijn verdediging hielden de nul tegen NEC, waardoor Kudus zondagmiddag in de Johan Cruijff ArenA matchwinner werd.

Ajax - NEC 1-0 (0-0)
52. Kudus 1-0

Ajax: Rulli; Rensch, Timber, Bassey, Wijndal; Álvarez, Berghuis (67. Taylor), Klaassen (90+2. Grillitsch); Kudus (90+4. Conceição), Tadic, Bergwijn (67. Brobbey)