Verslag | Ajax pakt punt in Bergamo

Tadic 5
Tadic 5

Ajax heeft dinsdagavond zijn eerste punt van het nieuwe UEFA Champions League-avontuur gepakt. Op bezoek bij Atalanta werd het 2-2. De Ajacieden leidden bij rust met 0-2 door goals van Dusan Tadic (strafschop) en Lassina Traoré, maar in het openingskwartier van de tweede helft kwam Atalanta terug tot 2-2. In het laatste halfuur werd er vervolgens niet meer gescoord.

• #UCL
  • #ATAAJA

De andere groepswedstrijd werd gewonnen door Liverpool, dat nu met zes uit twee de leiding in poule D alleen in handen heeft. Atalanta volgt op twee punten achterstand op de tweede plaats. Ajax is de nummer drie met één punt. De Ajacieden spelen nu twee keer tegen het nog puntloze FC Midtjylland.

Braziliaanse flanken
Ajax boekte zaterdag een historische zege op VVV-Venlo (0-13), maar toch had Ten Hag een aantal mutaties in zijn basiselftal doorgevoerd. Zo startte David Neres. De Braziliaan werd op de vleugel(s) geflankeerd door landgenoot en Champions League-debutant Antony. Verder nam Noussair Mazraoui zijn plaats als rechtsachter weer in. Dat ging ten koste van Sean Klaiber. Tadic startte op '10'.

Vanaf de start een open wedstrijd
Atalanta – Ajax ontvouwde zich zoals verwacht: met een open karakter. Twee aanvallend ingestelde ploegen zochten het offensief, waarbij eerlijkheidshalve vermeld moet worden dat Atalanta aanvankelijk het iets betere van het spel had.

Maar Ajax liet zich ook zeker niet onbetuigd en kreeg na een halfuur een flinke steun in de rug. Voormalig Eredivisie-speler Robin Gosens vergreep zich in de eigen zestien aan Traoré en arbiter Skomina gaf een strafschop. Daar wist Tadic vervolgens wel raad mee: 0-1.

Traoré nu trefzeker
In de 38e minuut vond Traoré zich in de rol van afmaker terug. Hij sleepte met kunst en vliegwerk van dichtbij de 0-2 binnen. Een goal op karakter, zoals we de spits als geen ander kennen. Zo ging Ajax met een heerlijke marge van twee goals aan de thee.

Helaas verdween de voorsprong na rust als sneeuw voor de zon. Binnen een kwartier was het 2-2 door goals van de Colombiaan Duvan Zapata. Zo moest Ajax eigenlijk weer van vooraf aan beginnen. Atalanta was vervolgens ook dichtbij de 3-2, maar doelman Andre Onana redde op een inzet van dichtbij van Mario Pasalic.

Knap herstel in de slotfase
Ajax had twee fikse dompers moeten verwerken, maar richtte zich gedurende de tweede helft toch knap weer op. Eigenlijk vanaf minuut zeventig voerden de Ajacieden weer de regie en was er veel druk op het vijandelijke doel.

De grootste kans op de 2-3 was voor Antony, maar zijn geplaatste schot met binnenkant voet werd tot hoekschop gemanoeuvreerd door doelman Marco Sportiello. De Braziliaan viel in de blessuretijd nog geblesseerd uit: ogenschijnlijk met veel pijn werd hij met een brancard van het veld gedragen.

Atalanta – Ajax 2-2 (0-2)
30. Tadic 0-1 (strafschop)
38. Traoré 0-2
54. Zapata 1-2
59. Zapata 2-2

Ajax: Onana, Mazraoui (56. Klaiber), Schuurs, Blind, Tagliafico, Klaassen, Gravenberch, Tadic, Neres (68. Promes), Traoré, Antony (90+1. Labyad)