Verslag | Ajax verliest van PSV in intense bekerfinale

Blind1280
Blind1280

Ajax heeft zondagavond de bekerfinale van PSV verloren. De Eindhovenaren versloegen de Amsterdammers na een zenuwslopend duel met 2-1. Ajax ging halverwege aan de leiding via een goal van Ryan Gravenberch, maar liet de voorsprong kort na rust uit handen glippen.

• #psvaja
  • #TheFinals

Erik ten Hag voerde in vergelijking met het competitieduel met Sparta Rotterdam een aantal wijzigingen door in de basisopstelling. Zo verschenen Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez en Brian Brobbey aan de aftrap van de bekerfinale. Dit ging ten koste van Perr Schuurs, Nico Tagliafico en Sébastien Haller. Daarnaast keerde Maarten Stekelenburg terug onder de lat bij Ajax, Andre Onana ontbrak in de wedstrijdselectie.

Mohamed Ihattaren maakte zijn opwachting in de selectie van Ten Hag. De voormalig PSV'er kwam al drie wedstrijden in actie voor Jong Ajax en werd zondag beloond voor zijn optredens in de Keuken Kampioen Divisie.

Voorsprong via Gravenberch
PSV kwam sterk uit de kleedkamer, waardoor de Ajacieden in de openingsfase zoekende waren. Binnen elf minuten zette Zahavi de Eindhovenaren op voorsprong, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Na een moeizaam eerste kwartier kwam Ajax steeds beter in de wedstrijd. Het leidde in de 23e minuut tot de openingstreffer. Na een prachtige combinatie tussen Gravenberch en Davy Klaassen schoot de negentienjarige middenvelder de bal met een geplaatst schot achter PSV-sluitpost Mvogo: 0-1.

Kansen op 0-2
Kort na de openingstreffer kreeg Brobbey een levensgrote mogelijkheid om de voorsprong verder uit te bouwen. Klaassen verlengde een uitstekende voorzet van Daley Blind, waarna de Ajax-spits voor open doel opdook. Brobbey kreeg de bal op heuphoogte, waardoor hij niet goed kon afdrukken en de bal naast het doel schoot.

Kort voor rust leek Noussair Mazraoui alsnog voor de 0-2 aan te tekenen, maar na een VAR-check werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel van Dusan Tadic. Hierdoor gingen de Amsterdammers met 0-1 voorsprong de rust in.

Voorsprong PSV
De Eindhovenaren begonnen ook sterk aan de tweede helft. Ajax werd bij een verlengde vrije trap verrast door de opduikende Gutiérrez. De Mexicaanse middenvelder kopte raak: 1-1. Twee minuten later werd de schade nog groter. Na een zwakke pass van Martínez kwam de bal in de voeten van Gakpo, die Stekelenburg met een afstandsschot verschalkte.

Ongelukkig Ajax
Ajax had een sterk antwoord in huis en leek via Davy Klaassen op 2-2 te komen. Uit de beelden bleek echter dat Brobbey minimaal buitenspel stond, waardoor de feestvreugde niet doorging. Enkele minuten later kreeg Ajax een nieuwe mogelijkheid op de gelijkmaker. Na een voorzet van Mazraoui kwam de bal in twee instanties bij Tadic. De Ajax-aanvoerder haalde hard uit, maar trof de paal met een diagonaal schot.

Amsterdams slotoffensief
In de 72e minuut besloot Ten Hag twee wissels door te voeren. Schuurs en Haller kwamen binnen de lijnen voor Mazraoui en Edson Álvarez. Die omzettingen sorteerden bijna direct effect. Schuurs stond koud in het veld toen hij een opgelegde mogelijkheid kreeg. De verdediger haalde van dichtbij uit, maar raakte de benen van doelman Mvogo.

Vijf minuten voor tijd werden Klaassen en Steven Berghuis gewisseld voor Ihattaren en Mohammed Kudus. Ondanks de aanvallende impulsen kon Ajax de wedstrijd niet meer kantelen, waardoor het voor Ajax nu moet gebeuren in de Eredivisie. Daarin hebben de Ajacieden een voorsprong van vier punten op PSV.

PSV – Ajax 2-1 (0-1)
23. Gravenberch 0-1
48. Gutiérrez 1-1
50. Gakpo 2-1

Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (72. Schuurs), Timber, Martínez, Blind; Alvárez (72. Haller), Gravenberch, Klaassen (86. Ihattaren); Berghuis (86. Kudus), Brobbey, Tadic