Verslag | Ajax Vrouwen grijpen naast Eredivisie Cup: FC Twente te sterk

Lisa Doorn Balen 1280

De Ajax Vrouwen zijn er niet in geslaagd de Eredivisie Cup voor een tweede keer op rij te winnen. In Enschede verloren de Ajacieden met 4-3 van een sterker FC Twente. Romée Leuchter schoot nog twee keer raak voor de bekerwinnaar, maar moest toezien hoe de thuisploeg Ajax het voetballen onmogelijk maakte.

• #AjaxVrouwen
  • #EredivisieCup

Voor het duel begon werd Kelly Zeeman een hart onder de riem gestoken. De 28-jarige verdediger stopt na dit seizoen met voetballen op het hoogste niveau en raakte onlangs op de training zwaar geblesseerd. De speelsters van Ajax kwamen met een speciaal voor haar ontworpen t-shirt het veld op.

Dan de wedstrijd zelf. Het gevaar kwam in de openingsfase van het duel absoluut van de thuisploeg. De Ajax Vrouwen werden tot twee keer toe geholpen door het aluminium. Twente-aanvaller Van Dooren trof eerst de kruising uit een vrije trap en zag even later dat een schuiver van haar via Ajax-doelman Regina van Eijk tegen de paal aan rolde.

Ajax opent de score
Waar Twente geen doel trof in het eerste kwartier van de wedstrijd, was het enkele minuten later aan de overkant wel raak. Leuchter kreeg de bal op het randje van het strafschopgebied aangespeeld. De aanvaller kapte haar directe tegenstander uit en krulde met grote precisie de bal achter Van Domselaar: 0-1.

Nog voor er een half uur was gespeeld in Enschede was het bij de derde kans van de thuisploeg wel raak. En hoe. Stolze kreeg de bal ietwat gelukkig voor haar voeten, maar wat ze er vervolgens mee deed was prachtig. Haar volley van een meter of twintig plofte kiezelhard achter Van Eijk. Jansen leek daar vlak daarna nog een schepje bovenop te doen door een voorzet op 'Zlataneske' wijze via de hak richting de goal te promoveren. Haar poging ging net over.

In de eerste helft maakte de thuisploeg Ajax het voetballen vooral knap lastig. De treffer van Leuchter was het enige echte wapenfeit van de Amsterdammers. Alhoewel, Ajax kreeg in de openingsfase twee kleine kansjes in één aanval. Maar de optisch dreigende situatie via Grant en Leuchter werd relatief makkelijk onschadelijk gemaakt door de thuisploeg.

De verkeerde kant op
In de tweede helft ging het snel fout voor de ploeg van Danny Schenkel. Binnen twee minuten liep de Enschedese formatie uit van 1-1 naar 3-1. Eerst ging Van Eijk jammerlijk in de fout bij een corner van FC Twente. Een minuut later maakte Stolze in twee instanties de 3-1. Ajax was kort daarop via Pelova nog even gevaarlijk met een poging op de lat. Op dat moment was Stefanie van der Gragt al gewisseld. Zij maakte daarmee haar laatste minuten in het blauw-zwarte uitshirt van Ajax.

Met ruim een uur spelen op het scorebord hadden de Ajax Vrouwen niet heel veel te vertellen in Enschede. Vanuit het niets kwam het elftal van Schenkel wel op 3-2 en dat ook nog op een bijzonder fraaie manier. Liza van der Most stak Noordam uitstekend weg. In het strafschopgebied legde zij de bal breed op Leuchter, die het buitenkansje verzilverde. Daarmee leek Ajax terug in de race, maar niet voor lang.

Eretreffer
Vijf minuten na de 3-2 kwam een verre uittrap van Van Domselaar voor de voeten van Jansen. De Twente-aanvaller liet de bal één keer stuiteren, werd niet aangevallen door Doorn en lobde de 4-2 over Van Eijk binnen. De prachtige 4-3 (een krul van buiten de zestien) van Tiny Hoekstra was helaas slechts een formaliteit.

Daarmee nam trainer Schenkel helaas niet met een prijs afscheid van Ajax. Hij vertrekt na drie seizoenen en wordt na de zomer opgevolgd door Suzanne Bakker als eindverantwoordelijke van de Ajax Vrouwen.

FC Twente - Ajax Vrouwen 4-3 (1-1)
17. Leuchter 0-1
27. Stolze 1-1
52. Olieslagers 2-1
54. Stolze 3-1
66. Leuchter 3-2
69. Jansen 4-2
89. Hoekstra 4-3

Ajax Vrouwen: Van Eijk, Van der Most, Van der Gragt (51. De Sanders), Doorn (75. Tromp), Van de Velde (59. Kardinaal), Spits, Pelova, Noordam, Grant, Leuchter, Bakker (59. T. Hoekstra)