Verslag | Ajax Vrouwen lijden eerste puntenverlies in topper tegen FC Twente

Leuchter1280

De Ajax Vrouwen hebben zondagmiddag hun eerste competitieduel in de Azerion Vrouwen Eredivisie verloren. Op bezoek bij FC Twente ging de ploeg van Suzanne Bakker met 3-1 ten onder. Door deze nederlaag hebben de Amsterdammers de koppositie overgedragen aan de Tukkers.

• #Ajax Vrouwen

Na de ruime overwinning op Feyenoord (0-4) en de nipte zege op PSV (1-0) stond zondagmiddag de volgende topper op het programma voor de Ajax Vrouwen. In de Grolsch Veste namen de Ajacieden het op tegen FC Twente, dat voorafgaand aan het duel evenveel verliespunten had als de ploeg van Bakker. De trainer van de Ajax Vrouwen besloot geen wijzigingen door te voeren in de basisopstelling ten opzichte van de topper tegen PSV.

Kansenregen in openingsfase
Met dezelfde elf namen aan de aftrap, begonnen de Ajacieden energiek aan het duel in Enschede. Dit leverde al in de zesde minuut een grote kopkans op voor de Amsterdammers. Victoria Pelova gaf na een goed ingestudeerde vrije trap een piekfijne voorzet op Romée Leuchter, die ietwat ongelukkig de buitenkant van de paal raakte. Niet veel later kreeg Pelova zelf een grote mogelijkheid om de score te openen, maar de Ajax-middenvelder schoot van zo'n elf meter naast het Twente-doel.

Ajax Vrouwen op achterstand
De thuisploeg creëerde ook binnen de tien minuten haar eerste grote kans. Dhont kroop achter de rug van Doorn weg, maar dwong Ajax-keeper Lize Kop niet tot een redding. Tien minuten later waren de Tukkers wel trefzeker via Giesen. De Sanders werkte een corner niet goed weg, waarna de Twente-invaller gemakkelijk kon binnentikken: 1-0.

De Ajax Vrouwen stroopten na de tegentreffer de mouwen op. De ploeg van Bakker ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg goede kansen via Leuchter en Chasity Grant. Twente-keeper Van Domselaar stond echter tweemaal goed op haar post, waardoor de eerste Ajax-treffer uitbleef.

Leuchter mist strafschop
De Ajacieden kregen op slag van rust nog een opgelegde kans op de gelijkmaker. Tiny Hoekstra werd in het strafschopgebied van Twente onderuit gehaald, waarna de Ajax Vrouwen een strafschop kregen. Leuchter slaagde er echter niet in om deze uitgelezen mogelijkheid te verzilveren, waardoor de Amsterdammers gingen rusten met een 1-0-achterstand.

De Ajax Vrouwen begonnen vol goede moed aan het tweede bedrijf, maar kregen binnen het kwartier al de 2-0 om de oren. De ploeg van Bakker incasseerde de tweede tegentreffer wederom uit een standaardsituatie.

Aansluitingstreffer Ajax Vrouwen
In het laatste half uur gingen de Ajacieden nog op zoek naar de aansluitingstreffer. Via Leuchter slaagden de Ajax Vrouwen erin om de 2-1 te produceren. De 21-jarige aanvalsleider werd de diepte ingestuurd door Pelova, waarna Leuchter de bal koelbloedig achter Van Domselaar schoof.

De ploeg van Bakker slaagde er ondanks verschillende mogelijkheden in de slotfase niet meer in om de comeback te voltooien. Twente wist in de omschakeling nog wel te scoren via Dhont, waardoor de topper met 3-1 werd gewonnen door de thuisploeg.

FC Twente - Ajax Vrouwen 3-1 (1-0)
20. Giesen 1-0
59. Dijkstra 2-0
68. Leuchter 2-1
90. Dhont 3-1

Ajax Vrouwen: Kop, Noordam, De Sanders, Doorn, Weerden; Spitse, Sabajo (69. Bakker), Pelova; Grant (87. Tromp), Leuchter, Hoekstra