Verslag | Gelijkspel voor Ajax Vrouwen in eerste Klassieker in ArenA

Spitse Header 1280 2
Spitse Header 1280 2

De Ajax Vrouwen hebben de eerste Klassieker ooit in de Johan Cruijff ArenA gelijkgespeeld. Met de vele toeschouwers op de tribunes eindigde de strijd tussen de Ajacieden en Feyenoorders zaterdag in 1-1. Ashleigh Weerden maakte de enige Amsterdamse goal. Ondanks het puntverlies in de titelstrijd was er sprake van een memorabele vrouwen-Klassieker.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Dream big. Droom groot en bereik je doel. Het was een boodschap die in talloze voorbeschouwingen op de eerste vrouwen-Klassieker in de ArenA duidelijk en in vele varianten voorbij kwam. Niet zelden droomden vele spelers een voetballeven lang van een topduel in de ArenA. Met het spelen van de Klassieker kwam die droom zaterdag uit voor de Ajacieden, en waarschijnlijk stiekem toch ook wel voor de Rotterdammers. De droom was hoe dan ook professioneel vormgegeven. Ook de vuurwerkshow en de optredens vooraf maakten het geheel tot een échte en volwaardige Klassieker. Ook de goed gevulde tribunes droegen daar aan bij.

Record gevestigd
De eerste vrouweneditie van Ajax – Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA werd voor ruim dertigduizend supporters gespeeld. Daarmee werd dit weekeinde direct een record gevestigd in de Azerion Eredivisie voor vrouwen. Het oude record van vorig jaar (14.618 toeschouwers bij de Klassieker, afgelopen jaar in De Kuip) werd met 33.742 toeschouwers fors verbeterd. Ruim twee keer zoveel voetbal- en - vooral ook - Ajax-fans hadden de weg gevonden naar de voetbaltempel in Amsterdam.

De meer dan dertigduizend toeschouwers waren er ook aanzienlijk meer dan het aantal fans bij de eerste wedstrijd die de Ajax Vrouwen in 2014 in de ArenA speelden. Toen was FC Twente de tegenstander.

De Klassieker begon goed voor de nummer twee in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Een week na de smadelijke bekeruitschakeling door FC Twente waren de Ajacieden ook gebrand op sportieve revanche. Vergeleken met de cupclash bij de Tukkers had trainer Suzanne Bakker haar basisformatie ongewijzigd gelaten.

Indrukwekkende ambiance
In die indrukwekkende ambiance kreeg Romée Leuchter na 23 minuten de eerste échte kans van de wedstrijd. De spits kogelde de bal van grote afstand naast. Luttele minuten later schoof Chasity Grant haar royale mogelijkheid nét naast het Rotterdamse doel. Na een halfuur had Leuchter eigenlijk moéten toeslaan, na een perfecte voorzet van Grant. De Ajacied raakte de bal te zacht om de Rotterdamse keeper, ondanks dat het speeltuig van richting werd veranderd, te verschalken.

Ajax was de hele eerste helft duidelijk de betere ploeg, maar moest wel waken voor de (weliswaar spaarzame) counters van Feyenoord. Desondanks kwamen de Ajacieden van trainer Bakker zaterdag tot de rust zelden in de problemen tegen de rivalen uit Rotterdam.

Inventieve goal Weerden
Toch nam Feyenoord een voorsprong. Kort na rust caramboleerde de bal via Maxime Bennink voorbij Lize Kop. Hoe zuur en tegen de verhoudingen die 0-1-tussenstand ook was; van de Ajacieden werd veerkracht gevraagd. Die werd ook getoond, en razendsnel ook. Weerden kwam goed door over links en lepelde de bal vervolgens inventief over de Rotterdamse keeper: 1-1.

Het echte venijn ebde na die fase na rust helaas weer een beetje weg. Al bleef de eerste Klassieker in de ArenA tot de laatste balomwenteling boeien. Toch was de uitslag vooral in het voordeel van de club die voor de televisie toekeek. Met het 1-1-gelijkspel liepen de Ajax Vrouwen averij op in de titelstrijd met koploper FC Twente. De achterstand van Ajax op de Tukkers is opgelopen naar vijf punten. 

Opmars vrouwenvoetbal
De stap om de clash tussen de grootste clubs van Nederland eerst, afgelopen jaar, in De Kuip en nu dus ook in de Johan Cruijff ArenA te spelen, illustreert de niet te stuiten opmars van het vrouwenvoetbal. Deze tak van de voetbalsport hoort er al heel lang volwaardig bij.

Dat werd zaterdag - ten overvloede natuurlijk - duidelijk in de sfeerrijke Johan Cruijff ArenA. In de Amsterdamse thuishaven werd door tienduizenden groot gedroomd. Gedroomd van meer vrouwelijke topduels in de mooiste en grootste stadions.

Ajax Vrouwen – Feyenoord 1-1 (0-0)
48. Bennink 0-1
50. Weerden 1-1

Ajax Vrouwen: Kop; Kardinaal (69. Van Gool), De Sanders, Doorn, Weerden (80. E. Bakker); Spitse, Sabajo (80. Verhoeve), Noordam (80. Van der Linden); Grant, Leuchter, T. Hoekstra

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Gerelateerde artikelen

2Header Doorn 1280 2

Liveblog | Ajax Vrouwen winnen niet van Feyenoord

De Klassieker tussen de Ajax Vrouwen en Feyenoord heeft zaterdag geen winnaar opgeleverd. In de Johan Cruijff ArenA werd het 1-1. Ashleigh Weerden was trefzeker namens de Amsterdammers.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials