Verslag I Prachtige knal Gravenberch bezorgt Ajax driepunter in slotfase

Mazraoui1280

Ajax heeft vrijdagavond een belangrijke zege geboekt in Leeuwarden. De Amsterdammers wonnen met 2-3 van SC Cambuur. De Ajacieden leidden na een dominante eerste helft met 0-2 dankzij doelpunten van Dusan Tadic en Sébastien Haller. In de tweede helft gaf Ajax de voorsprong uit handen, maar Ryan Gravenberch bezorgde zijn ploeg in de slotfase met een prachtige knal alsnog de drie punten.

• #CAMAJA

Nico Tagliafico verscheen vrijdagavond aan de aftrap van het duel in Leeuwarden. Daarnaast keerde ook Noussair Mazraoui terug in de basisopstelling. Lisandro Martínez en Edson Álvarez ontbraken in de wedstrijdselectie. De Argentijn moest noodgedwongen toekijken wegens een schorsing, waardoor Daley Blind naar het hart van de defensie verkaste. De Mexicaan was afwezig wegens ziekte.

Erik ten Hag kon verder in de wedstrijdselectie ook weer beschikken over Jurriën Timber en Brian Brobbey. Nieuwe aanwinst Przemyslaw Tyton zat voor het eerst op de bank.

Vroege voorsprong via Tadic
De Amsterdammers begonnen om 20.00 uur aan hun eerste vrijdagavondduel van het seizoen. Ajax kwam ijzersterk uit de kleedkamer. De ploeg van Ten Hag vond al in de derde minuut een opening in de defensie van Cambuur. Gravenberch gaf vanaf de achterlijn een afgemeten voorzet, waarna Tadic eenvoudig met rechts binnentikte: 0-1. Dankzij deze treffer had Ajax al vroeg in het duel zijn gewenste voorsprong.

Na de goal van de Ajax-captain legden de Amsterdammers de thuisploeg de wil op. De bal ging snel van voet tot voet en de Ajacieden stopten veel energie in de wedstrijd. Ajax probeerde via de flanken tot mogelijkheden te komen, dit resulteerde in grote kansen voor Haller en Davy Klaassen. In de veertigste minuut van de wedstrijd werd de voorsprong verdubbeld door de Ivoriaanse spits. Gravenberch leverde zijn tweede assist van de wedstrijd.

Aansluitingstreffer Cambuur
Al vroeg in de tweede helft maakte Cambuur de aansluitingstreffer. In de 48e minuut schoot Issa Kallon de bal uit een corner tegen de touwen. De bal bleef hangen in de zestien van Ajax, waarna de Cambuur-aanvaller attent reageerde. Na de goal van Cambuur speelde de ploeg van Ten Hag erg onrustig. Er slopen slordigheden in het spel, waardoor Ajax niet meer echt tot goede kansen kwam.

Een kwartier voor tijd besloot Ten Hag twee wissels door te voeren. Timber maakte zijn rentree en kwam binnen de lijnen voor Perr Schuurs. Klaassen verliet het veld voor Mohammed Kudus. In de 79e minuut kwam Cambuur op gelijke hoogte. Na een foute pass in de opbouw van Tagliafico schoot Patrick Joosten de gelijkmaker binnen.

Gravenberch scoort prachtige goal
In de slotfase kwam Brobbey nog binnen de lijnen. In de blessuretijd kreeg de spits nog een grote kopkans, maar hij stuitte op Cambuur-sluitpost Pieter Bos. Een minuut later kwam Ajax alsnog op voorsprong via een prachtige goal van Gravenberch. Hij poeierde de bal van dik 25 meter in de rechterbovenhoek. Dankzij deze geweldige goal wist Ajax drie belangrijke punten mee naar Amsterdam te nemen.

Cambuur Leeuwarden-Ajax 2-3 (0-2)