Verslag | Jong Ajax komt niet voorbij Helmond Sport

Jong Ajax Helmond Sport 1280 (1)

Jong Ajax is tegen de eerste thuisnederlaag van het seizoen aangelopen. Helmond Sport was met het meest minimale verschil te sterk in Amsterdam: 0-1. Een vroege goal van Elmo Lieftink bleek genoeg voor de overwinning.

Tot vrijdagavond was de ploeg van John Heitinga thuis nog niet geklopt. Alleen Telstar hield de Ajax-talenten in Amsterdam op een gelijkspel. Uitgerekend de nummer achttien van de Keuken Kampioen Divisie lukte het wel om Jong Ajax te verslaan op de Toekomst.

De enige treffer viel al na een minuut. Na balverlies van Kian Fitz-Jim aan de zijlijn, stoomde Helmond Sport op richting de goal van Tom de Graaff. Eindstation van de aanval was Lieftink. De 28-jarige middenvelder zag op zo’n 25 meter afstand van de goal de mogelijkheid om uit te halen en deed dat helaas voor de jonge Ajacieden met verve. Met een strakke pegel verschalkte hij De Graaff.

Knappe solo
De bezoekers uit Helmond waren in de eerste fase van het duel sterker, maar Jong Ajax pakte na een kwartier voetballen steeds meer de regie. Dat leidde tot enkele gevaarlijke momenten, vooral van de voet van Youri Regeer. De dynamische middenvelder kreeg zijn beste mogelijkheid toen hij het hele veld overstak en op randje zestien de doelman van Helmond Sport testte. Zijn schuiver miste net de kracht om het doelman Havekotte echt heel lastig te maken.

In de tweede helft zette trainer Heitinga wat om binnen zijn ploeg. Zo bleef Youri Baas in de kleedkamer en was Mateja Milovanovic zijn vervanger. Daarnaast kwam Misehouy in de punt van de aanval te staan en ging Fitz-Jim juist van het middenveld een linie naar achteren.

Opnieuw leek Ajax de 1-1 te maken, maar voor de tweede keer in de wedstrijd werd een treffer van de beloften afgekeurd. Ook de IJslander Kristian Hlynsson had de gelijkmaker nog op zijn schoen. Waar hij vorige week wel trefzeker was tegen PEC Zwolle, lukte hem dat niet tegen de Helmonders. Tot slot stuitte Misehouy vlak voor tijd uit de draai op Havekotte.

Voorsprong verdedigen
De tegenstander uit Noord-Brabant bleef compact staan en slaagde er af en toe in om zelf gevaarlijk te zijn in de tegenstoot. Die spelopvatting werkte op de Toekomst, want Jong Ajax vocht zich uiteindelijk niet langs Helmond Sport.

Volgende week speelt de ploeg van Heitinga tegen Almere City FC. Ook die wedstrijd begint om 20:00 uur.

Jong Ajax - Helmond Sport 0-1 (0-1)
1. Lieftink 0-1

Jong Ajax: De Graaff; Vos, Aertssen, Pierie, Baas (46. Milovanovic); Regeer, Fitz-Jim, Hlynsson; Banel (62. Martha), Rasmussen (76. Giovanni), Misehouy