Verslag | Rommelig schaakspel tussen Ajax Vrouwen en PSV eindigt doelpuntloos

Pelovametbal1280

De topper in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen tussen Ajax en PSV is geëindigd in een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. In de wedstrijd op sportcomplex de Toekomst was Ajax wel de bovenliggende partij, maar was de ploeg van Danny Schenkel veel te onzorgvuldig om het PSV echt lastig te maken.

• #AjaxVrouwen

Het sportcomplex in Amsterdam stroomde zondagochtend al snel vol. Onder lenteachtige omstandigheden konden jonge meiden van de leeftijdscategorie acht tot en met tien jaar deelnemen aan de ABN AMRO Talentendagen. En dat was niet tegen dovemansoren gericht.

Vanaf 12:15 uur ging de focus op de topper tussen de Ajax Vrouwen en PSV in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. De bezoekers uit Eindhoven verloren dit seizoen al twee keer van Ajax, maar weigerden bij voorbaat de handdoek in de ring te gooien. PSV startte fel, maar de Ajacieden combineerden zich regelmatig goed onder de druk uit.

Na een kwartiertje voetballen nam de ploeg van Schenkel duidelijk het heft meer in handen. PSV werd naar achteren gedrukt, maar tot levensgrote kansen kwam Ajax op dat moment nog niet veel. Vaak liep de aanval spaak, voordat er een schot op die kon worden geplaatst.

Het eerste noemenswaardige moment kwam op naam van Jonna van de Velde. De linksback werd de diepte ingestuurd door Victoria Pelova. Het diagonale schot van de vleugelverdediger werd gered door PSV-goalie Van Veenendaal. Met de vingertoppen kon zij de bal naast de paal duwen.

Kwetsbaarheid
Het gevaar van PSV kwam vooral over de rechterkant. Juist omdat Van de Velde regelmatig de diepte koos, zochten de Eindhovenaren de ruimte achter de linksback. De grootste kans van de eerste helft kwam van Pattiwael, die de ruimte achter de vleugelverdediger van Ajax moest belopen.

In de tegenstoot werd de PSV-aanvaller diep gestuurd door Brugts en moest Van de Velde in de achtervolging. De twintigjarige speelster van Ajax was te laat om Pattiwael nog te stoppen. Tot haar vreugde zag ze hoe de inzet van de aanvaller van PSV te slap was om Regina van Eijk te kloppen.

De wedstrijd bleef in de eerste 45 minuten vooral een schaakpartij tussen de twee elftallen. Kansen kwamen voort uit omschakelmomenten of individuele fouten.

Zo had PSV zelfs al eerder op 0-1 kunnen komen na curieus uitverdedigen van Pelova. De middenvelder van Ajax wilde een bal het strafschopgebied uit schieten, maar raakte het speeltuig totaal verkeerd. Daarmee gaf ze Waldus een ideale voorzet. Zij schoot de bal in één keer op het doel. Van Eijk kon met een prachtige reflex de bal onder de lat wegtikken.

Ook in de tweede helft bleef oogstrelend voetbal uit. Ajax had optisch het overwicht, maar omdat PSV de organisatie op orde had waren kansen schaars. De bezoekers kwamen zelf amper nog over de middenlijn. De counters waarmee ze Ajax in de eerste helft nog in verlegenheid konden brengen, waren in de tweede helft spoorloos.

In de slotfase van het duel op sportcomplex de Toekomst was Chasity Grant alsnog dicht bij de 1-0. Na een afgeslagen corner kreeg de buitenspeler van Ajax de bal pardoes voor haar voeten. Op een meter of tien van de goal haalde ze uit, maar raakte ze de binnenkant van de paal.

Omdat de Ajax Vrouwen toch nog op jacht gingen naar de openingstreffer, kwamen er achterin ook ruimtes voor PSV. Opnieuw was het Pattiwael die voor het meeste gevaar zorgde. Nadat Van Eijk ver uit haar doel was gekomen, probeerde de aanvaller van de Eindhovenaren de bal over haar heen te lobben. Ze slaagde in haar opzet, maar zag haar poging naast rollen.

Titelrace
Door het doelpuntloze gelijkspel heeft Ajax kostbare punten verspeeld in de titelrace met de FC Twente Vrouwen. Beide ploegen hebben 42 punten vergaard in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen, maar de Ajacieden hadden daar één wedstrijd meer voor nodig.

Op tweede paasdag (18 april) komen de Ajax Vrouwen en PSV elkaar weer tegen. Het podium is dan de finale van de KNVB Beker.

Ajax Vrouwen - PSV 0-0 (0-0)

Ajax Vrouwen: Van Eijk, Van der Most, De Sanders, Doorn, Van de Velde, Spitse, Noordam (86. Hoekstra), Pelova, Grant, Leuchter, Bakker