Ajax maakt zich op voor de belangrijke return in de UEFA Europa League tegen FC Union Berlin. Slechts één keer eerder traden de Ajacieden in de Duitse hoofdstad aan. Zo zijn er meer historische én actuele feiten en weetjes over Ajax en Duitsland. Tijd voor vijf opvallende dingen die je moet weten over Ajax in Duitsland en Ajacieden met een Duitse link.

• #UEL
  • #FCUAJA

1. Goede balans Ajax versus Duitse clubs
Ajax speelde 43 Europese duels tegen Duitse clubs (inclusief Oost- en West-Duitsland). De balans is positief voor de Amsterdammers: W25-G8-V10. Ajax scoorde in 43 ontmoetingen met Duitse tegenstanders 81 keer. De Amsterdammers incasseerden 48 doelpunten van Duitse makelij.

Recordoverwinningen op een Duitse opponent
Ajax walste op 11 maart 1970 over Karl Zeiss Jena heen in het toernooi om de Jaarbeursstedenbeker. In het Olympisch Stadion werd het maar liefst 5-1. De Ajacieden hadden zich daarmee overtuigend hersteld voor de 3-1-nederlaag van een week eerder in Oost-Duitsland. Aan die zeperd zat een flink luchtje. De spelers van Karl Zeiss Jena bleven voor eigen publiek op het bevroren veld opmerkelijk goed op de been tegen de glibberende Ajacieden. Toen verschillende spelers van de bezoekers na een duel geblesseerd raakten, kwam de aap uit de mouw: de Oost-Duitsers speelden met spikes onder hun kicksen. Desondanks haalden de protesten van Ajax niets uit. Al werd sindsdien wel de noppencontrole voorafgaand aan elk duel ingevoerd. De woedende Ajacieden namen vervolgens ijskoud wraak in eigen stad..

De 5-1-zege op Karl Zeiss Jena uit het seizoen 1969/1970 is Ajax’ grootste overwinning op een Duitse tegenstander. Ajax versloeg een Duitse tegenstander daarbij ook drie keer met 4-0. In 1968/1969 overkwam dat 1. FC Nürnberg, in 1972/1973 FC Bayern München en in het seizoen 2021/2022 Borussia Dortmund.

2. Eerste Ajax-duel op Duitse voetbalgrond
De eerste officiële ontmoeting met een Duitse opponent was in meerdere opzichten historisch. Op 20 november 1957 traden de Ajacieden van trainer Karl Humenberger aan bij SC Wismut Karl-Marx-Stadt in het toenmalige Oost-Duitsland. Ajax was een seizoen eerder de eerste kampioen geworden van de nieuw opgerichte Eredivisie.

Het treffen bij Wismut in Aue (een bestemming die spelers, staf- en bestuursleden plus enkele fans na een vijftien uur durende reis per trein en bus bereikten) was Ajax' allereerste wedstrijd ooit in een Europa Cup-toernooi.

Ajax won de memorabele wedstrijd in het Otto Grotewohl Stadion met 1-3. Piet van der Kuil verwierf zich die dag een plek in de clubhistorie als maker van het eerste Ajax-doelpunt. De rappe rechteraanvaller scoorde al na vijf minuten. Na de treffer van Wim Bleyenberg scoorde Van der Kuil opnieuw. Voorzitter Wim Volkers kwam na de overwinning zijn belofte na. De clubman en voormalig eerste elftalspeler trakteerde de Ajacieden op meegebrachte champagne. Een week later won Ajax de return in het Olympisch Stadion met 1-0. Ditmaal was het een andere Piet die toesloeg; Piet Ouderland tekende in de 78e minuut voor de enige en winnende treffer.

Bijzonder lang duurde Ajax’ eerste Europese avontuur niet. De club werd een ronde later, in de kwartfinale, uitgeschakeld door Vasas Budapest. Het eerste Europese seizoen duurde daarmee ‘slechts’ vier duels. Ondanks dat geringe aantal duels was Ajax’ debuut(seizoen) in de Europa Cup onvergetelijk.

3. Klaassen sloeg fraaie slag tegen FC Schalke in Europa League
In de huidige Ajax-selectie is Davy Klaassen met zes doelpunten Ajax’ topscorer in de UEFA Europa League. De middenvelder speelde inclusief kwalificatiewedstrijden 35 duels in het tweede Europese toernooi. Twee van die zes treffers maakte de Hilversummer in het memorabele seizoen 2016/2017 tegen Schalke 04. Hij sloeg op 13 april 2017 twee keer toe in het thuisduel (kwartfinale) met de Duitsers, waarvan één keer uit een strafschop.

De 2-0-overwinning voor eigen publiek leek een solide basis te zijn voor de return in Gelsenkirchen. Een week later werd het tóch spannend toen de Duitsers een 3-0-voorsprong namen. In de laatste tien minuten van de verlenging scoorden Nick Viergever en Amin Younes. Ajax moest diep gaan, maar bereikte daarmee toch de halve finale. Via Olympique Lyon werd de finale van de Europa League bereikt, waarin Manchester United te sterk was.

Klaassen speelde zeventig duels in alle Europese competities voor de Amsterdammers. In de huidige selectie heeft geen enkele andere speler meer ervaring in Europa. Als hij in de uitwedstrijd tegen FC Union Berlin in actie komt, dan evenaart Klaassen zijn voormalige trainer Frank de Boer. Danny Blind is met 78 Europese wedstrijden Ajax’ recordhouder.

Hertha BSC 900 NL Hana 2.24.01.05 0 928 2559 Klein Ajax Hertha BSC 1975 Anefo

4. Ajax speelde één keer eerder in Berlijn
Eenmaal eerder trok Ajax naar Berlijn voor een wedstrijd op een groot officieel Europees podium (in 1963 speelden de Amsterdammers wel een Intertoto Cup-wedstrijd tegen Tasmania Berlin, maar dat toernooi had een iets vriendschappelijker karakter).

Ajax was op 22 oktober 1975 naar West-Berlijn gereisd voor een wedstrijd in de tweede ronde van de UEFA Cup tegen Hertha BSC. Een meeslepend schouwspel werd het duel niet. De Amsterdammers, die de thuiswedstrijd tegen Hertha nog voor de boeg hadden, wilden de schade zoveel mogelijk beperken in het Olympia Stadion. Dus bleef het strijdplan vooral beperkt tot verdedigen 'tegen de alsmaar aanvallende Berlijners', valt te lezen in Ajax Clubnieuws. 'Dat ontwikkelde zich niet tot een partij om van te watertanden, in tegendeel.'

Net na rust nam Hertha BSC een voorsprong via Erwin Kostedde. Pas in de laatste twintig minuten verliet Ajax de defensieve stellingen en kregen Willy Brokamp en Geert Meijer kansen op de gelijkmaker. Maar die kwam kwam er niet. De 1-0-nederlaag, mede zo klein dankzij een uitblinkende doelman Piet Schrijvers, bleek niet dodelijk. In de return in het Olympisch Stadion, twee weken later, won Ajax met 4-1. Ruud Geels speelde met twee treffers een hoofdrol aan Amsterdamse zijde. De spits verkeerde in absolute topvorm en had in het weekend voor de return al vijf keer gescoord tegen Feyenoord. Brokamp en Meijer scoorden ook voor eigen publiek ook tegen de West-Berlijners.

5. Donald maakte in Duitsland Ajax-debuut om (niet) snel te vergeten
Op 14 februari 2007 debuteerde een jong en veelbelovend talent in het eerste elftal van Ajax. Mitchell Donald mocht van trainer Henk ten Cate gelijk in de basis beginnen in de knock-outwedstrijd tegen Werder Bremen in de UEFA Cup. Aan de zijde van onder meer Jaap Stam en John Heitinga maakte de 18-jarige middenvelder zijn entree in het eerste elftal.

De dan nog Jong Ajacied speelde sinds de E1 voor Ajax. Na negen jaar hard werken kreeg hij een kans. Voor de zekerheid was Donald de dag voor vertrek bij zijn oma, die op steenworp afstand van de ArenA woonde, blijven slapen. Het risico dat hij vanuit Nieuw-Vennep te laat zou komen, werd zo tot een minimum beperkt. Heel nerveus was Donald niet toen hij bij de wedstrijdbespreking hoorde dat hij in de basis mocht starten.

''Ik had nog nooit in zo’n vol stadion gespeeld, maar ik was zo geconcentreerd dat ik het nauwelijks heb gemerkt'', vertelde de jongeling over zijn debuutoptreden in Ajax Magazine. ''Pas toen ik naar de kant werd gehaald (in de 73e minuut, red.) en op de bank ging zitten, realiseerde ik me waar ik had gestaan. Tussen veertigduizend schreeuwende mensen. Een onvergetelijke ervaring.'' Toen hij eruit ging zei Ten Cate hem dat hij goed had gespeeld. ''Jammer dat we hebben verloren, maar bij mij overheerst toch vooral het gevoel over mijn debuut. Daar blijf ik wel even van genieten.''

Ajax kon een kwart wedstrijd gelijke tred houden met Werder Bremen, maar na de snelle tweede gele kaart voor Olaf Lindenbergh (binnen drie minuten ging hij op de bon) werd het een moeilijk verhaal. In de tweede helft liepen de Duitsers uit naar een 3-0-zege.

De debuutwedstrijd van Donald was daarmee voor de club niet bepaald een duel om lang van na te genieten. De wijze waarop de Ajacieden van Ten Cate de rug rechtten in de return in de ArenA dwong respect af. Ajax – dit keer zonder Donald - won met 3-1, maar werd dus wel nipt uitgeschakeld. Na een spannende avond werd het gehele Ajax-elftal gekozen tot Ajacied van de Wedstrijd. Donald speelde zijn zeventiende en laatste wedstrijd als Ajacied in 2009/2010.