Vijf memorabele edities van Ajax – FC Twente

Edities 1280
Edities 1280

Ajax en FC Twente treffen elkaar al bijna zestig jaar jaarlijks in de Eredivisie. Die ontmoetingen hebben zowel in Amsterdam als in Enschede veel memorabele momenten opgeleverd. In aanloop naar de 55e editie van Ajax – FC Twente duiken we in het archief en zetten we vijf memorabele edities op een rij!

Tags

  • #AJATWE

Socials

Haller tekent voor zuivere hattrick in laatste thuisduel met Tukkers
Ajax' laatste thuiswedstrijd tegen FC Twente in de Eredivisie leverde afgelopen seizoen een klinkende 5-0-overwinning op. Op 13 februari 2022 liet vooral Sébastien Haller de Ajax-fans in de Johan Cruijff ArenA juichen. De Frans-Ivoriaanse spits scoorde na rust maar liefst drie keer. Een raszuivere hattrick. 'Mister 1-0' Davy Klaassen had in de eerste helft de score geopend. Twente-verdediger en -captain Robin Pröpper was de schlemiel van de middag met zijn eigen doelpunt.

Penalty Tadic
Net als dit seizoen speelden de Tukkers ook afgelopen jaar een knappe rol in de subtop van de Eredivisie. Eerder in het seizoen 2021/2022 waren de Ajacieden in de Grolsch Veste niet verder gekomen dan 1-1. Extra knap dat de Amsterdammers vier dagen na de 5-0-bekervictorie over Vitesse, met identieke cijfers afrekenden met de ploeg van trainer Ron Jans. De overwinning op de Twentenaren had zelfs nóg royaler kunnen zijn. Helaas zag Ajax-captain Dusan Tadic zijn penalty gekeerd worden door goalie Lars Ünnerstall. Met de doelpuntrijke thuisoverwinning op zak was er geen Ajacied die daar nog een punt van maakte..

Een kleine drie maanden later won Ajax zijn 36e landstitel in de clubhistorie. Op 11 mei 2022 werd sc Heerenveen ook met 5-0 geklopt. Het seizoen 2021/2022 was sowieso een productief voetbaljaar van Ajax. De kampioenswedstrijd was de tiende wedstrijd die de Ajacieden dat seizoen met een 5-0- (of 0-5-)overwinningen afsloten. Een mooie statistiek!

De 'coup' van Cruijff
De editie van Ajax – FC Twente zoals gespeeld op 30 november 1980 werd vooral memorabel vanwege wat zich in de Amsterdamse dug-out afspeelde. Johan Cruijff kon het matige Ajax-spel tijdens het thuisduel met FC Twente kennelijk niet aanzien en daalde tijdens het duel de hoofdtribune van De Meer af. Hij nam doodleuk plaats in de dug-out en coachte de ploeg van de verbouwereerde hoofdtrainer Leo Beenhakker vervolgens naar een 5-3-overwinning.

Het thuisduel met de Tukkers kende een spectaculair scoreverloop; Ajax kwam met 1-0 voor en later met 1-3 achter. Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers dus wel. Met dank aan de gelegenheidsinbreng van de grootste Ajacied ooit. De wedstrijd leverde daarmee naast een heerlijke anekdote, Beenhakker was overigens not amused over de ongevraagde hulp van Cruijff, ook fraaie foto's op.

Historische Ajax-tenues brengen geen geluk in feestwedstrijd
Wat een onvergetelijke feestwedstrijd had moeten worden, eindigde op 19 maart 2000 in diepe mineur. Ajax speelde die dag - daags na de verjaardag van de club - zijn officiële jubileumwedstrijd ter viering van het 100-jarig bestaan. Tegenstander FC Twente trof de jarige Ajacieden gehuld in historische tenues. De tricots waren ontdaan van sponsornamen en verwezen ook in uitvoering naar roemruchte Ajax-amateurtijden. De zwarte voetbalkousen maakten de katoenachtige tenues helemaal historisch. Met zijn haar in een fraaie scheiding leek vooral Cristian Chivu zo weggelopen uit een zwart-witfilm.

Geluk brachten de historische tenues de thuisploeg bepaald niet. De niet bijster elegante en zware shirts leken de Ajacieden meer in de weg te zitten dan kracht te geven. Het duel ging met 0-1 verloren. Jan Vennegoor of Hesselink verstierde het feestje met zijn enige treffer van de middag. Een sportief hoogtepunt in het weekend dat geheel in het teken stond van het eeuwfeest viel daarmee in het water.

Het treffen bleef zelfs niet zonder slachtoffer. Niet lang daarna bleek Jan Wouters zijn laatste wedstrijd als Ajax-trainer te hebben gecoacht. De shirts die de Ajacieden droegen in de 'eeuwwedstrijd' tegen FC Twente werden collectors items onder Ajax-fans en voetbalshirtverzamelaars. Dat dan weer wel.

Mirakelavond tegen de Tukkers
Anderhalf jaar later won Ajax op 28 november 2001 voor eigen publiek wél, hetzij moeizaam van FC Twente. De avond werd omschreven als 'Mirakelavond' omdat de Amsterdammers een 0-2-achterstand ombogen naar een 3-2-overwinning. Jack de Gier bezorgde de bezoekers in het eerste kwartier een comfortabele 0-2-voorsprong. Kort na rust maakte Andy van der Meijde de aansluitingstreffer, waarna Rafael van der Vaart (uit een heerlijke vrije trap) en Wamberto Ajax in het laatste kwartier voorbij FC Twente loodsten.

Het thuisduel met de Tukkers werd ook om een andere reden memorabel. Want weer werd een Ajax-trainer geslachtofferd na een thuisduel met FC Twente. Daags na de wedstrijd maakte de Ajax-directie officieel het ontslag bekend van Co Adriaanse. De sensationele ommekeer mocht blijkbaar niet baten, want ook voor de Amsterdammer bleek de thuiswedstrijd tegen Twente zijn laatste optreden als hoofdrainer van Ajax.

Wedstrijd van de Derde Ster
Tijd voor een vrolijkere thuisontmoeting met de Tukkers. De meest memorabele editie van Ajax – FC Twente werd uiteraard gespeeld op 15 mei 2011. Ajax veroverde op die dag in een kolkende en bruisende ArenA de dertigste landstitel in de clubhistorie. FC Twente werd in een rechtstreeks kampioensduel met 3-1 verslagen. Ajax bemachtigde daarmee zijn derde kampioensster. Sindsdien prijken drie sterren boven het Ajax-logo, waarbij elke ster verwijst naar tien landstitels. In het seizoen 2021/2022 vierde de Amsterdamse club het 36e landskampioenschap. Een vierde ster komt steeds dichterbij.

Het was op de historische vijftiende mei dubbel feest voor de jarige Ajax-trainer Frank de Boer, sinds december 2010 eindverantwoordelijk. De Ajacied vierde samen met tweelingbroer Ronald op deze memorabele Ajax-dag zijn 41e verjaardag. Een mooier cadeau had de Ajax-trainer zichzelf niet kunnen wensen.

De wedstrijd van de Derde Ster was tien jaar later onderwerp van een documentaire van Ajax TV. In de Ajax-doc 'De derde ster' kwamen de hoofdrolspelers van toen weer aan het woord. Het onderstreepte nog maar eens de iconische status van de gewonnen kampioenswedstrijd tegen FC Twente.

Gerelateerde artikelen

Header TD 1280

Training Day | Klaar voor FC Twente

In het decor van zaterdagavond werd vrijdag toegewerkt naar het duel met FC Twente. De Ajacieden trainden niet op de Toekomst, maar in de Johan Cruijff ArenA en zijn klaar voor de eerste thuiswedstrijd van 2023.

Tags

  • #AJATWE

Socials

Schreuder Interview Twente 1280

Ziekenboeg Ajax stroomt leeg: 'Goed nieuws te melden'

Het was het thema van de afgelopen week bij de selectie van Ajax: de hoeveelheid zieke spelers. Voor aanvang van de training van vrijdagochtend in de Johan Cruijff ArenA had trainer Alfred Schreuder goed nieuws te melden. "Begin van de week baarde het mij nog zorgen, maar we zien nu dat de jongens weer fitter terugkomen."

Tags

  • #AJATWE
  • #Schreuder

Socials

Header 1280

In beeld | Laatste training in Johan Cruijff ArenA

FC Twente komt op bezoek voor de eerste thuiswedstrijd van 2023. Ajax heeft vrijdagochtend in de Johan Cruijff ArenA de laatste training afgewerkt in aanloop naar het duel met de Tukkers.

Tags

  • #AJATWE

Socials