Vonk over zijn Ajax-periode: 'Het was een feest om te reizen naar wedstrijden'

Vonk Header 1280
Vonk Header 1280

Hans Vonk maakte in 2004 de overstap van sc Heerenveen naar Ajax. In aanloop naar het duel tussen beide clubs spraken we de oud-doelman over zijn periode in Amsterdam en zijn verwachtingen over de wedstrijd van zaterdag. "Als Ajax de vorm uit het duel met Rangers FC doortrekt, vrees ik het ergste."

Tags

  • #AJAHEE
  • #Vonk

Socials

Na meer dan driehonderd wedstrijden in Friesland besloot Vonk in 2004 over te stappen naar Amsterdam. "Ajax zocht op dat moment een derde keeper achter Bogdan Lobont en Maarten Stekelenburg. Ik ging daarmee akkoord, maar hoopte eigenlijk stiekem op een transfer van één van de twee zodat ik tweede keeper zou worden. Dat gebeurde niet, maar ik had alsnog mazzel want Lobont raakte geblesseerd."

De interesse van Ajax kwam de doelman goed uit. "Ik had in januari van dat jaar aangegeven bij sc Heerenveen te vertrekken. Er speelde op dat moment nog niks en was heel blij toen Ajax aanklopte. Ik kwam als oudere speler binnen om de jonge jongens te begeleiden, zowel binnen als buiten het veld. Ik was blij dat ik kon spelen."

Debuut in Eindhoven
Vonk kwam in zijn eerste seizoen uiteindelijk tot meer dan twintig officiële wedstrijden. Hij maakte zijn debuut op bezoek bij PSV op 24 oktober 2004. "Die wedstrijd raakte Lobont voor rust geblesseerd. Ik was op dat moment heel ervaren en zag snel dat het niet goed zat bij hem. Binnen twee minuten moest ik me klaarmaken en stond ik op het veld. Ik was blij dat ik iets mocht toevoegen aan het team."

Het grootste verschil tussen Friesland en Amsterdam waren de trainingen volgens Vonk. "Bij sc Heerenveen trainden we om beter te worden. Daar hadden we namelijk de hele week voor. Bij Ajax gingen we meer van wedstrijd naar wedstrijd, vanwege het Europese schema en de bekerwedstrijden. De intensiteit op de trainingen was bij Ajax natuurlijk hoger, maar het aantal trainingen was minder. Dat was een hele andere manier van betaald voetbal. De focus lag meer op de wedstrijden vanwege het drukke programma."

Vonk 900 I

De doelman kon zich snel aanpassen aan het niveau van Ajax. "Ik had het geluk dat ik écht goede jongens voor me had. Denk aan Julien Escudé, Zdenek Grygera, Maxwell en John Heitinga. Daar ging ik automatisch in mee." Vonk vertrok in 2006 naar Ajax Cape Town en kwam in 2008 voor heel even terug in Amsterdam. "Ze zochten tijdelijk een nieuwe keeper. Ik zat toen even zonder club, was 38 en vond het een mooie mogelijkheid. Twee telefoontjes later zat ik in het vliegtuig terug naar Ajax."

Fantastische tijd
Vonk kijkt met heel veel plezier terug op zijn periodes in Amsterdam. "Het was een feest om te reizen met jonge jongens zoals Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. We zaten altijd te kaarten. Mensen zeggen wel eens dat Ajax een koude of moeilijke club is, maar ik vond het echt fantastisch. Er is helemaal niks van waar. Waar ik me ook begaf; bij de mensen van het spelershome, de trainers of de staf, ik vond het super. Het waren geweldige jaren, met als hoogtepunt de winst van de Supercup, want toen speelde ik ook. Het enige wat ontbrak was een landstitel."

De afgelopen jaren volgt Vonk Ajax en sc Heerenveen op de voet. "Ik ken de teams goed en vind het een genot om naar Ajax te kijken. Daarnaast heb ik een goede band met Erik ten Hag én Alfred Schreuder. Ik gun het ze enorm dat ze het goed hebben gedaan en goed doen bij Ajax. Het bijzondere is dat wanneer ik in Zuid-Afrika ben en mensen horen mijn naam, ze altijd refereren aan mijn Ajax-tijd. Best opmerkelijk omdat ik bij Heerenveen UEFA Champions League haalde, de beker won en acht jaar speelde. Altijd word ik herinnerd aan mijn Ajax-periode, terwijl dat ook vaak een bijrol is geweest."

Vonk 900

Het duel tussen twee van zijn oude clubs staat zaterdag op het programma. "Als Ajax zijn vorm uit het duel met Rangers FC kan doorzetten, vrees ik het ergste voor Heerenveen. Al moet ik zeggen; het ziet er bij de Friezen hartstikke goed uit. Het wordt een kleine overwinning voor Ajax denk ik, Heerenveen is een degelijke ploeg."

Nederland en Zuid-Afrika verbinden
Vonk werkte de afgelopen jaren bij de Ajax Coaching Academy en deed daar de internationale projecten. Daar is hij sinds 30 juni 2022 mee gestopt. "Ik ga weer in Zuid-Afrika wonen, omdat ik altijd de ambitie heb gehad om Nederland en Zuid-Afrika te verbinden. Dat heb ik lang gedaan met voetbal, dat gaat nu niet meer. Daarom heb ik besloten om me te gaan richten op het organiseren van golf- en wijnreizen vanuit Nederland naar Zuid-Afrika. Golf, Wine & Wild Life gaat het heten."

Gerelateerde artikelen

Berghuisvuisten1280

Warming Up | Ajax - sc Heerenveen

De Warming Up van deze week staat in het teken van Ajax - sc Heerenveen, de zesde Eredivisie-wedstrijd van het seizoen. Kom alvast in de stemming aan de hand van een quizvraag, de vorige ontmoeting, een memorabele editie, het verhaal van Klaas Jan Huntelaar en alles over de huidige vorm van onze tegenstander.

Tags

  • #AJAHEE

Socials

Schreuder Van Wonderen 1280

Liveblog | Schreuder: 'De blessure van Bassey valt mee'

Dit is het liveblog van Ajax – sc Heerenveen, een wedstrijd uit de zesde speelronde van de Eredivisie. De stand in de tweede helft is 5-0 in Amsterdams voordeel. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Tags

  • #AJAHEE

Socials

Header 1280

In beeld | Voorbereiden op sc Heerenveen-thuis

Ajax heeft vrijdagmiddag de laatste training afgewerkt richting de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Ajacieden spelen zaterdagavond vanaf 18:45 uur tegen de huidige nummer zes van de Eredivisie.

Tags

  • #AJAHEE

Socials