Zo kijkt De Jong terug op de dubbele ontmoeting met Feyenoord in de beker: 'Mijn eerste hoofdprijs in de basis'

Siem De Jong 2010 1920
Siem De Jong 2010 1920

‘Siem is daar waar het pijn doet’, kopte de Amsterdamse krant Het Parool vlak na de eerste wedstrijd van de dubbele bekerfinale tegen Feyenoord in 2010. De toen 21-jarige aanvallende middenvelder had Ajax hoogstpersoonlijk langs de Rotterdammers geschoten met twee treffers: 2-0. Een week later werd in De Kuip 'de dennenappel' veiliggesteld: 1-4. En opnieuw speelde De Jong een hoofdrol.

Tags

  • #KNVBBeker
  • #FEYAJA

Socials

Als hij dertien jaar later wordt geconfronteerd met de titel boven het artikel, kan de inmiddels bij De Graafschap spelende dertiger een glimlach niet onderdrukken. "Grappig, ja. Het artikel zelf zegt mij niet zoveel meer, maar ik kan mij er wel in herkennen." De titel blijkt te zijn gekozen na een quote van Martin Jol, de toenmalige Ajax-trainer. "Ik was dan ook vaak bezig om als aanvallende middenvelder in de zestien te komen, dus ik snap wel wat hij daarmee heeft bedoeld."

De nummer tien-positie bleek dat seizoen een schot in de roos voor de in Zwitserland geboren ex-Ajacied. In het jaar van zijn doorbraak (2009/2010) excelleerde hij achter aanvallers als Marko Pantelic en Luis Suarez. "Vanaf de winter van dat seizoen begon ik steeds meer te spelen, kreeg ik steeds meer minuten van de trainer. Het winnen van de beker was voor mij dan ook best speciaal. Het was gelijk een hoofdprijs in mijn eerste jaar in de basis bij Ajax 1."

Makkelijke overwinning
Hoewel de herinneringen aan de Derde Ster (een jaar later) ongetwijfeld een stuk levendiger zijn, weet De Jong nog prima te vertellen hoe de dubbele confrontatie met Feyenoord in zijn ogen verliep. De Rotterdammers eindigden dat seizoen in de Eredivisie op 22 punten achterstand van Ajax. Op papier was de ploeg van Jol dus de grote favoriet.

Dat bleek ook tussen de kalklijnen. "We hadden als selectie het vertrouwen deze finale over twee wedstrijden in ons voordeel te beslissen. Dat ik daarin een grote rol heb gehad, is prachtig. In de eerste wedstrijd speelden we in een volle ArenA en kwamen we al snel op 2-0. Wat ik mij kan herinneren is dat er daarna in de wedstrijd niet zoveel meer gebeurde."

In de Kuip deelde Ajax de genadeklap uit. "Daar scoorden we ook heel snel via Luis (Suarez, red.). Toen was het wel klaar. Daarna maakte ik in de tweede helft de 2-0. Uiteindelijk werd het 4-1. Mijn eerste echte prijs was binnen."

Ajax nam in Rotterdam in een leeggelopen Kuip de beker in ontvangst. "We mochten geen uitpubliek meenemen. Gedurende de wedstrijd verlieten supporters van Feyenoord het stadion. Die gaan natuurlijk niet kijken naar hoe Ajax het feest aan het vieren is. De huldiging volgde later in de ArenA. Dat was voor ons als spelers wel mooi. Ik had het daar laatst met Daley Blind nog over in onze podcast Football is Life. Pas een jaar later volgde mijn eerste bekerfinale met uitpubliek tegen FC Twente. Helaas verloren we die wedstrijd wel."

Oplossing
Volgens De Jong was de optie om de bekerfinale tegen Feyenoord dan maar over twee wedstrijden te spelen 'een gunstige oplossing.' Sinds 2009 zijn er bij de Klassieker geen uitsupporters meer welkom. "We hoopten op eigen publiek in De Kuip, maar wisten als spelers heus wel dat het waarschijnlijk niet het geval zou zijn. Als je dan toch geen uitsupporters mee mocht nemen, was dit best gunstig. Zo’n optie zit er nu niet in voor de halve finale."

De Jong zal het treffen in Rotterdam wel met bovengemiddelde interesse volgen. "Als ik kan, kijk ik de wedstrijden van Ajax altijd wel. Ik hoef jullie ook vast niet te vertellen op welke finale ik uiteindelijk hoop. Bij de andere halve finale, Spakenburg - PSV, heb ik nog wat familiaire banden", lacht De Jong. "Dus… Ajax - PSV als finale? Dan kom ik zeker kijken."

De Graafschap - Ajax in maart
Bij het bereiken van de laatste vier in het huidige bekerseizoen versloeg Ajax in de jacht naar de bekertitel de huidige club van De Jong: De Graafschap. De 34-jarige ex-Ajacied moest die wedstrijd helaas aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure. "In het begin van die week, waarin de wedstrijd was ingepland, had ik echt het gevoel dat ik de wedstrijd zou halen. Maar één of twee trainingen van tevoren, merkte ik dat het duel te vroeg voor mij zou komen."

"Als je loot tegen Ajax weet je dat je geen enorm grote kans hebt om door te gaan", vervolgt hij. "Maar het was serieus een mooie avond. Het publiek had er zin in. Dat merkte je aan alles. De uitslag was niet in ons voordeel, maar ik heb al met al wel van de bekerwedstrijd genoten."

Gerelateerde artikelen

Heitinga Naar Binnen 1920

Liveblog | Feyenoord - Ajax eerste uur

De uitwedstrijd van Ajax in de KNVB Beker bij Feyenoord is vooralsnog gestaakt. De stand in de 63e minuut is 1-2 in Amsterdams voordeel. In dit liveblog blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom dit bekerduel.

Tags

  • #FEYAJA

Socials

Tadicheader

In beeld | Focus op halve finale KNVB Beker

Ajax heeft dinsdag de laatste voorbereidingen getroffen richting het uitduel met Feyenoord. De ploeg van John Heitinga gaat woensdagavond in de halve finale van de KNVB Beker op bezoek bij de Rotterdammers. De bekerwedstrijd in De Kuip gaat om 20:00 uur van start.

Tags

  • #FEYAJA

Socials

Heitingastill

Heitinga: 'Dit zijn wedstrijden waarin je als speler moet opstaan'

Vooruitblikken op de halve finale van de KNVB Beker. Ajax neemt het woensdagavond in De Kuip op tegen rivaal Feyenoord. John Heitinga kijkt uit naar het bekerduel en benadrukt het belang van De Klassieker. "We moeten er alles aan doen om als winnaar van het veld te stappen."

Tags

  • #Heitinga
  • #FEYAJA

Socials