Ajax wil talent laten bloeien, zowel binnen als buiten het veld en de club. De aantrekkingskracht van Ajax zetten we in om de jeugd te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. We hopen kinderen op die manier kansen aan te reiken die ze anders misschien niet zouden krijgen.

De club wil zich inzetten om van een heel brede maatschappelijke waarde te zijn. Ajax is namelijk van iedereen, ongeacht afkomst, religieuze achtergrond, geslacht, geaardheid of huidskleur.

De Ajax Foundation

De Ajax Foundation, opgericht op 18 maart 2010 als een onafhankelijke, maar aan AFC Ajax gelieerde stichting, gelooft en investeert in een samenleving waarin alle kinderen gelijke kansen krijgen als het gaat om het ontdekken en ontwikkelen van hun talent en een gezond leven.

Wij organiseren projecten rond de thema’s sport & bewegen, sociale veiligheid en een gezonde leefstijl voor kwetsbare kinderen en jongeren onder 19 jaar, in (groot) Amsterdam. Op scholen, in de wijk en bij sportverenigingen.

ABN AMRO is maatschappelijk partner van de Ajax Foundation.

Ajax Foundation Opleidingsprogramma

Het opleidingsprogramma van de Ajax Foundation loopt als een rode draad door de schoolperiode en is bedoeld voor kinderen en jongeren uit een sociaaleconomische achterstandssituatie. Het programma bestaat uit een aantal projecten.

Life Skills & Clinics
Een van de lesprogramma’s die de Foundation aanbiedt, is Life Skills & Clinics voor het basisonderwijs. Het lesprogramma leert kinderen spelenderwijs over normen en waarden, veilig gebruik van social media, bewust omgaan met geld en over gezonde voeding. En tijdens de voetbalclinic staan samenwerken, respect, discipline en plezier hoog in het vaandel.

Ajax Fair Play workshop
Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is er de Ajax Fair Play workshop. Het lesprogramma koppelt de belangrijkste waarden van de club aan maatschappelijke thema’s, zoals diversiteit, discriminatie, goed burgerschap en racisme. Ajax wil zijn voorbeeldfunctie inzetten om jongeren in Amsterdam bewust te maken van deze thema’s. Het lesprogramma is gekoppeld aan een voetbalclinic. Maar ook na de workshop gaan de leerlingen met elkaar aan de slag.

S’Cool
Vanaf seizoen 2020/2021 wordt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs een scholencompetitie georganiseerd waar jongeren zelf aan de slag gaan met het bepalen van hun eigen normen en waarden en de sociale vaardigheden die daarbij horen. De waarden worden gekoppeld aan een voetbalprogramma.

John Heitinga, trainer van Ajax O19, is ambassadeur van de Ajax Foundation.

John Heitinga, trainer van Ajax O19, is ambassadeur van de Ajax Foundation.

Projecten

Ajax/Only Friends
Kinderen en jongeren met een beperking willen en kunnen met veel plezier bij Only Friends georganiseerd sporten. Ajax en de Ajax Foundation werken nauw samen met Only Friends en laat de voetbalteams spelen in het wereldberoemde Ajax-tenue. Zij presenteren zich als Ajacieden die vertrouwen en kracht uitstralen. Daardoor kunnen ze in een veilige omgeving hun talent ontwikkelen.

Deze spelers vertegenwoordigen Ajax en zijn een voorbeeld voor de vele sporters met een beperking. Speler van de jeugdafdeling en Ajax O19 zijn vaak te vinden op het Friendship Sportcentre. En is er jaarlijks de More than Friends day, een sport & spel dag gekoppeld aan een meet & greet met de spelers en speelsters van Ajax.

Emma Kinderziekenhuis
Kinderen en jongeren die (chronisch) ziek zijn verdienen medische en psychische topzorg. Ajax Foundation en Stichting Steun Emma bundelen hun krachten en zetten zich in voor talentontwikkeling, educatie en mentale support voor de kinderen van het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis. De spelers en speelsters van Ajax brengen meerdere malen per seizoen een ziekenbezoek aan de kinderen of trappen een balletje mee op de Ajax Playground.

De spelers van Ajax O8 tot en met O12 helpen mee door te doen wat ze het liefste doen: doelpunten maken. Met de jaarlijkse doelpuntenactie wordt per goal geld opgehaald voor cadeaus voor de kinderen van het Emma Kinderziekenhuis.

Steun de Ajax Foundation

De Ajax Foundation is afhankelijk van giften en donaties om alle projecten uit te voeren. Voor meer informatie over de projecten of benieuwd naar de mogelijkheden om ons financieel te ondersteunen neem dan contact met ons op via foundation@ajax.nl. De Ajax Foundation is in het bezit van een CBF-keur en ANBI-status.

Stichting Ajax Foundation
Johan Cruijff Boulevard 29
1101 AX Amsterdam Zuidoost

Bankrekening: NL98ABNA0511511515
Fiscaalnummer 8221.96.426

Doneer nu!

 

Bestuur Ajax Foundation.

Bestuur Ajax Foundation.

Bestuur

De Ajax Foundation heeft een vrijwilligersbestuur dat de stichting vertegenwoordigt en toezicht houdt op de uitvoering van het vastgestelde beleid en bestaat uit: Edwin van der Sar (voorzitter), Sirik Goeman (penningmeester), Roderick Turpijn (secretaris), Susan Lenderink en Miel Brinkhuis. De manager Foundation CSR van AFC Ajax NV heeft de dagelijkse leiding en adviseert over het beleid.

Nevenfuncties van de bestuursleden:

Edwin van der Sar: Algemeen directeur Ajax NV, Vice-voorzitter ECA, Executive board member ECA, Fifa Football stakeholders committee member.

Susan Lenderink: CFO AFC Ajax NV, Bestuurder Euro Shoe Group NV.

Sirik Goeman: Registeraccountant/partner DKL Accountants BV, Docent BIV-IC (post-master Accountancy) aan Business Universiteit Nyenrode, Lid Kerngroep BIV-IC Nyenrode.

Miel Brinkhuis: Head of Communications & Media AFC Ajax, UEFA-club Media Forum member.

Roderick Turpijn: Head of People Wundermart.

Ajax Challenge

De Ajax Challenge is een programma speciaal voor Amsterdamse jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 tot 32 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het programma staat voor inclusie en kansengelijkheid in Amsterdam.

De kernwaarden van Ajax vormen een rode draad in het programma, samen met een sportief programma op het veld. De deelnemers ontwikkelen in acht tot dertien weken op een actieve manier de basis werknemersvaardigheden, ervaren plezier en horen erbij.

De Ajax Challenge geeft deze jongere weer een positieve kijk op de toekomst. Het Ajax Challenge-programma wordt in opdracht van de Gemeente Amsterdam en Ajax uitgevoerd door Stichting Axios. Voor deelnemers van Amsterdamse Plusscholen (MBO) sluit het programma aan op het examenonderdeel Loopbaanoriëntatie en Burgerschap. Voor statushouders is de Ajax Challenge onderdeel van de taallessen die zij volgen voor hun inburgering.

Voor meer informatie over Ajax Challenge neem contact op met info@ajaxchallenge.nl.

 

Wensverzoek

Dagelijks ontvangt Ajax vele wensverzoeken. We proberen zoveel mogelijk wensen voor (langdurig) zieke kinderen en volwassenen waar te maken. Hiermee hopen wij de patiënt in een moeilijke periode een positieve boost te geven. Door onderstaand formulier in te vullen kun je een aanvraag voor een wensvervulling indienen.

Gegevens patient