De Ajax Foundation

De Ajax Foundation, opgericht op 18 maart 2010 als een onafhankelijke, maar aan AFC Ajax gelieerde stichting, gelooft en investeert in een samenleving waarin alle kinderen gelijke kansen krijgen en uitzicht hebben op een toekomst waarin zij hun talenten kunnen ontplooien en verder ontwikkelen.

Wij organiseren projecten en evenementen rond de thema’s sport & gezondheid, educatie en sociale integratie voor kwetsbare kinderen en jongeren onder 19 jaar, in (groot) Amsterdam en Kaapstad. Hiermee willen wij de weerbaarheid van kinderen en jongeren versterken door het verhogen van hun zelfbewustzijn. De normen en waarden van Ajax dienen hierbij als uitgangspunt en worden verwerkt in educatie- en voetbalprogramma’s.

Projecten

Ajax/Only Friends

Meest opvallende onderdeel van de overeenkomst is dat de voetbalteams van Only Friends vanaf het seizoen (2017-2018) hun wedstrijden in het officiële Ajax-tenue, met het logo van Only Friends op de mouw, spelen.

Life Skills & Clinics

Speciaal voor leerlingen van groep 5 tot en met 8 is het programma Life Skills & Clinics ontwikkeld. Doelstelling is kinderen bewust te maken van gedrag en gedragingen op en rondom het veld, op sociale media, met geld en voeding.

Ajax Fair Play Workshop

De Fair Play workshop is bestemd voor jongeren van 13-16 jaar en is een workshop met veel interactie, beleving en uitdaging. De workshop bestaat uit een lesprogramma in het supportershome, een rondleiding door het stadion die in het teken staat van respect en maatschappelijke verantwoordelijkheid en een voetbalclinic op het trainingsveld naast de Johan Cruijff ArenA.

Emma Kinderziekenhuis

Kinderen en jongeren die (chronisch) ziek zijn verdienen topzorg. Medische topzorg én psychische topzorg, om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Ajax Foundation en Stichting Steun Emma bundelen hun krachten en zetten zich in voor talentontwikkeling, educatie en mentale support voor de kinderen van het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis.

Community Scheme

Ajax heeft een samenwerkingsverband met voetbalclub Ajax Cape Town. De Ajax Foundation ondersteunt op haar beurt de Ajax Foundation, Cape Town die met het project Community Scheme het meest intensieve maatschappelijke programma aanbiedt in Zuid-Afrika.

Doelpuntenactie 2020

De onderbouw van de Ajax-jeugd (O8 t/m O12) is dit jaar weer in een felle strijd verwikkeld om zoveel mogelijk te scoren. Ieder doelpunt gescoord tussen 7 maart en 31 mei 2020 draagt bij aan een cadeautje voor een ziek kind in het Emma Kinderziekenhuis. ABN AMRO, de maatschappelijk partner van de Ajax Foundation, sponsort aan de hand van het doelpuntensaldo het aantal cadeautjes voor de kinderen.

John Heitinga, trainer van Ajax O19, is ambassadeur van de Ajax Foundation.

John Heitinga, trainer van Ajax O19, is ambassadeur van de Ajax Foundation.

Wensverzoek

Dagelijks ontvangt Ajax vele wensverzoeken. We proberen zoveel mogelijk wensen voor (langdurig) zieke kinderen en volwassenen waar te maken. Hiermee hopen wij de patiënt in een moeilijke periode een positieve boost te geven. Door onderstaand formulier in te vullen kun je een aanvraag voor een wensvervulling indienen

Omschrijf uw relatie tot de patient en zo goed mogelijk uw wens.

Fondsenwerving

De Ajax Foundation is afhankelijk van giften en donaties om alle projecten uit te voeren. Heb je vragen over doneren of wil je als bedrijf de Ajax Foundation financieel ondersteunen neem dan contact met ons op. Stuur een mail met jouw contactgegevens naar foundation@ajax.nl en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Stichting Ajax Foundation

ArenA Boulevard 29

1101 AX Amsterdam Zuidoost

Bankrekening: NL98ABNA0511511515

Fiscaalnummer 8221.96.426

 

ABN AMRO is maatschappelijk partner van de Ajax Foundation.

Steun de Ajax Foundation

CBF Keur

De Ajax Foundation is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op geefgerust.nl.

ANBI-status

De Belastingdienst heeft de Ajax Foundation de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) gegeven. Bedrijven en particulieren kunnen daardoor gebruik maken van de fiscale voordelen die gelden voor een ANBI.

Bestuur

De Ajax Foundation hanteert een bestuursmodel waarin een vrijwilligersbestuur de rechtspersoon vertegenwoordigt en tevens eindverantwoordelijk is. Het bestuur delegeert de beleidsvoorbereiding, beleidsuitvoering en dagelijkse leiding van de stichting aan de manager. Het bestuur heeft 5 onbezoldigde leden die op basis van deskundigheid zijn benoemd.

Het bestuur van de Ajax Foundation bestaat uit: Edwin van der Sar (voorzitter), Sirik Goeman (penningmeester), Roderick Turpijn (secretaris), Susan Lenderink en Miel Brinkhuis.

Onderstaand de nevenfuncties van de bestuursleden:


Edwin van der Sar

 • Algemeen directeur Ajax NV
 • Vice-voorzitter Ajax NV
 • Vice-voorzitter ECA
 • Executive board member ECA
 • Non-executive Board member Ajax Cape Town
 • Fifa Football stakeholders committee member

Susan Lenderink

 • CFO AFC Ajax NV
 • Non-executive board member Ajax Capetown
 • Bestuurder Euro Shoe Group NV

Sirik Goeman

 • Registeraccountant/partner DKL Accountants BV
 • Docent BIV-IC (post-master Accountancy) aan Business Universiteit Nyenrode
 • Lid Kerngroep BIV-IC Nyenrode
 • Lid Raad van Geschillen van de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants)
 • Lid SRA IT Audit Expertkring

Miel Brinkhuis

 • Head of Communications & Media AFC Ajax
 • UEFA-club Media Forum member

Roderick Turpijn

 • Heart of Operations Wundermart
Bestuur Ajax Foundation.

Bestuur Ajax Foundation.