Ajax dankt Heerenveen voor steun tijdens Hongerwinter

opstellingen-en-statistieken-heerenveen-ajax
opstellingen-en-statistieken-heerenveen-ajax

Ajax overhandigt zaterdag voor het uitduel met sc Heerenveen een plaquette aan de Friese club. Het is een teken van dank voor hun steun tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog.

Tags

  • #HEEAJA

Socials

Heerenveen stak een helpende hand uit in de winter van 1944-1945 door tientallen leden van vier Amsterdamse voetbalclubs onderdak te bieden; Ajax, DWS, Blauw-Wit en De Volewijckers. Ook Amsterdam werd zwaar getroffen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. 

Steun in barre tijden
In de Hongerwinter startte Heerenveen een hulpactie om jeugdspelers van de vier Amsterdamse voetbalclubs naar Friesland te krijgen. In totaal kregen er meer dan tachtig jeugdspelers tussen de 12 en 14 jaar onderdak geboden. Rob Been senior, toen jeugdspeler van Ajax, was één van hen. 

Onder andere Abe Lenstra en zijn vrouw namen twee jongens in huis gedurende die winter. Namens Ajax zullen Edwin van der Sar en Been senior in Friesland aanwezig zijn om het gedenkteken te overhandigen. 

Rob Been senior (tweede van de rechts) met zijn zoon (midden).

Rob Been senior (tweede van de rechts) met zijn zoon Rob Been junior (midden).

Ajacied in Friesland
Been senior werd geboren op 29 juli 1930 in Amsterdam. Hij beleefde zijn vroege tienerjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog en woonde in 1945 een tijdje in Heerenveen. In Friesland verbleef de jonge Been senior bij de familie Muntendam, met wie hij ook na de oorlog contact onderhield. In juli 1945 keerde Been terug naar Amsterdam.

Als voetballer kwam hij daarna tot een debuut in Ajax 1, waarna hij met name in het tweede elftal van de club actief was. Gedurende en na zijn voetbalcarrière bekleedde hij verschillende bestuurlijke functies binnen Ajax.

Tags

  • #HEEAJA

Socials

Gerelateerde artikelen

Timber1280

In beeld | Enkele Oranje-internationals weer terug op de Toekomst

De Ajax-internationals van Oranje die maandagavond niet in actie kwamen tegen Gibraltar (6-0) keerden dinsdag weer terug op het trainingsveld. Aangevuld met spelers van Jong Ajax werkten zij alweer toe naar de uitwedstrijd van komende zaterdag tegen sc Heerenveen.

Tags

  • #HEEAJA

Socials