Ajax klopt ook FC Utrecht ruim, Labyad uitblinker

Labyad
Labyad

Ajax heeft ook zijn 2e oefenduel van het seizoen in een zeer ruime overwinning omgezet. Na de 6-1-winst op RKC werd donderdagavond FC Utrecht met 5-1 verslagen. De basis voor die zege werd in de eerste helft gelegd. Al bij rust leidden de Ajacieden met 5-0 door goals van Zakaria Labyad (3), Noa Lang en Nico Tagliafico. In de tweede helft ging de Amsterdamse storm wat liggen en kon FC Utrecht nog iets terugdoen.

• #PreSeason
  • #ajautr

Net als zaterdag tegen RKC speelde Ajax ook tegen FC Utrecht thuis. Toch was er qua decor een groot verschil. In tegenstelling tot 5 dagen eerder waren er nu wél supporters welkom in de Johan Cruijff ArenA. De paar duizend aanwezigen kregen geen spijt van hun komst en werden al vlot getrakteerd op goals.

Yes! Eindelijk weer fans in de Johan Cruijff ArenA. Uiteraard op gepaste afstand van elkaar.

Al in de 4e minuut opende Laybad de score. Na een vlotte aanval over rechts bracht de mee opgekomen Noussair Mazraoui ploeggenoot Ryan Gravenberch in stelling. De middenvelder zag zijn inzet op de paal belanden, waarna Laybad er in de nastoot als de kippen bij was om alsnog af te drukken: 1-0.

Utrecht mist strafschop
Niet veel later kreeg Utrecht een uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen. Na een overtreding van Mazraoui op Bart Ramselaar ging de bal op de stip. Simon Gustafson trachtte Maarten Stekelenburg vanaf 11 meter te verschalken, maar zijn achteloze poging belandde op de paal.

Het regende kansen in de openingsfase. Ter illustratie: na 14 minuten was al 2 keer de paal en eenmaal de lat geraakt. Lang was degene die de lat toucheerde, maar hij had na 20 minuten alsnog succes. De linksbuiten werd hard aangespeeld op randje 16 door Antony, twijfelde niet en schoof over de grond in de korte hoek de 2-0 binnen.

De tandem Antony-Lang had ook een groot aandeel in de 3-0. In de 35e minuut was het opnieuw de Braziliaan die Lang vrijspeelde, ditmaal aan de rechterkant. De nummer 23 van Ajax gaf hard voor, waarna Tagliafico van dichtbij kon binnenwerken.

De honger van Ajax was daarmee niet gestild. De smaakmaker van de eerste helft, Labyad, plaatste zichzelf op schitterende wijze (extra) in de spotlights. Hij schoot in de aanloop naar de rust 2 vrije trappen zeer fraai in de bovenhoek en bepaalde daarmee de ruststand op 5-0 (!).

Man van de wedstrijd: Zakaria Labyad.

Ajax begon met 9 nieuwe gezichten aan de tweede helft. Alleen Stekelenburg en Lang bleven staan. Het spektakel van voor rust bleef in het tweede bedrijf helaas uit. Ajax had minder gevaarlijke momenten voor het doel van Utrecht. Lang was nog wel dichtbij, maar mikte echt centimeters naast.

Vervolgens liet Utrecht zich een aantal keer gelden, maar Stekelenburg lag meermaals in de weg. Dat hij toch een tegengoal moest toestaan, viel de ervaren goalie zeker niet aan te rekenen. Othmane Boussaid krulde de bal na een kortgenomen corner in de verre bovenhoek: 5-1.

Na de Utrechtse goal voerde Ajax de druk weer op, maar een treffer leverde het helaas niet meer op. Toch gingen de aanwezige fans ongetwijfeld tevreden huiswaarts. Zij waren vooral de eerste helft getrakteerd op zeer fraaie staaltjes voetbal.

Ajax – FC Utrecht 5-1 (5-0).
4. Labyad 1-0, 21. Lang 2-0, 35. Tagliafico 3-0, 41. Labyad 4-0, 45. Labyad 5-0, 70. Boussaid 5-1