Ajax Podcast | De bewogen beginjaren bij Ajax van Nigel de Jong

Nigeldejong1280
Nigeldejong1280

Nigel de Jong brak in 2002 als achttienjarige middenvelder door in Ajax 1. Geboren en getogen Amsterdammer en van kinds af aan Ajax-fan. De inmiddels 36-jarige middenvelder vertelt in de nieuwste Ajax Podcast openhartig over zijn zware jeugdjaren, die uiteindelijk overgaan in een glansrijke periode in het eerste elftal van Ajax.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

In deze aflevering zoomen we verder in op de carrière van de oud-Ajacied. Het verhaal van De Jong kent vele hoogtepunten; zoals zijn goal op Highbury tegen Arsenal en nationale prijzen. Maar alles begint met een heftige thuissituatie.

De Ajax Podcast is in het Engels en valt ook via JUKE te beluisteren. Voor onze fans die graag de hoogtepunten in het Nederlands samengevat zien, hebben we onderstaand artikel geschreven.

De jonge Nigel woonde in zijn jeugd alleen met zijn moeder Marja en broer en zus in Amsterdam Geuzeveld. Omdat zijn moeder een nierziekte kreeg, ontwikkelde De Jong zich in snel tot de man in huis. "Ik ben daarom altijd heel beschermend geweest. Ik was een kleine tijger. Mijn familie is mijn alles. Je kan vrienden krijgen in je leven, maar alles komt uiteindelijk terug bij je familie."

Hij nam als tiener de levenslessen van zijn moeder in zich op. Hij zag het gevecht dat zijn moeder moest leveren tegen haar ziekte. Hoe treurig die situatie ook was, het gaf hem wel een bepaalde inspiratie. "Zij vertelde mij altijd; ‘je moet altijd alles geven en keihard werken. Respect moet je verdienen’. Daarom ben ik ook de speler geworden die ik nu ben."

Blind over De Jong
Ook bij Ajax zagen ze al vrij snel De Jong een bijzondere speler was. Danny Blind was destijds Hoofd jeugdopleidingen en was zich bewust van de enorme winnaarsmentaliteit bij De Jong. "Hij groeide op in een generatie met Wesley Sneijder en John Heitinga. We wisten al vrij snel dat deze drie het eerste wel gingen halen. Nigel was zelf misschien niet de meest technische speler, maar zijn drive was altijd honderd procent."

Blind had het goed gezien. Trainer Ronald Koeman deed in februari 2002 voor het eerst een beroep op De Jong. "Toen ik het vertelde aan mijn moeder werd ze helemaal gek, maar zei ze gelijk: ‘Ik kan je niet brengen, ik moet naar het ziekenhuis. Je moet met de metro’."

"Dat heb ik dus gedaan. Toen ik in de metro zat met mijn rode Ajax-tas wist niemand om mij heen in de metro wat ik ging doen. Maar ik zat daar met een grote glimlach op mijn gezicht."

Uiteindelijk zouden zijn moeder en vrienden wel later op de avond in het stadion zitten. Ajax won die wedstrijd, waarbij De Jong zijn debuut maakte, tegen AZ met 6-2. "Toen ik de bloemen kreeg, heb ik mijn moeder opgezocht en die aan haar gegeven."

De Jong ontwikkelde zich tot een belangrijke speler bij Ajax, waardoor een wereld voor hem openging. De mensen in de stad waren trots: een echte Amsterdammer in Ajax 1. "Als je het maakt bij Ajax, zijn de mensen trots op je. Ik kreeg overal uitnodigingen voor en kreeg de status van een stervoetballer. Ik leerde daardoor op jonge leeftijd ook ‘nee’ te zeggen. Je hebt rust nodig als profvoetballer."

"Maar ik geef toe, aan het begin van mijn carrière was het leven wel een rollercoaster. Ik ging als een trein, stond 24 uur per dag aan op mijn achttiende. Ik kon uitgaan, leuke dingen doen met vrienden. Dat beïnvloedde mijn spel. Het was moeder weer die zei dat ik rustig aan moest doen en scherp moest zijn voor mijn wedstrijden bij Ajax."

Het buitenland
Na z’n Amsterdamse doorbraak kende De Jong nog een prachtige carrière in het buitenland bij clubs als Hamburger SV en Manchester City.  Een tweede Ajax-periode kwam er niet van. "Er zijn een paar momenten geweest dat ik heel dicht bij een terugkeer was naar Ajax. Om verschillende redenen is dat nooit gebeurd. Maar ik weet niet of Erik ten Hag luistert? Ik ben nog beschikbaar. Ik ben een Ajacied. Voor altijd."

Deze aflevering is via JUKE en de Ajax-kanalen te beluisteren en via alle andere podcast-apps. Vergeet je niet te abonneren via jouw favoriete platform zodat je nooit meer een aflevering hoeft te missen.

Via JUKE kun je ook de eerdere afleveringen van de Ajax Podcast terugluisteren.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Gerelateerde artikelen

Blind Sar

Ajax Podcast over Wereldbeker-jubileum: 'Dat was ongekend'

Vraag een Ajacied naar zijn favoriete Ajax-moment met Danny Blind en ongetwijfeld staat 28 november 1995 hoog op het lijstje. Deze zaterdag is het precies 25 jaar geleden dat de verdediger Ajax vanaf de stip naar de tweede Wereldbeker-zege uit de clubgeschiedenis schoot. In deze aflevering van de Ajax Podcast staan we stil bij dit jubileum met twee hoofdrolspelers van toen: Danny Blind en Edwin van der Sar.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

RDB

Seizoensanalyse in Ajax Podcast: ‘Op dat moment wist ik dat we kampioen gingen worden’

Ajax kende binnen de landsgrenzen een voortreffelijk seizoen. Afgelopen zondag werd de kroon op het werk gezet met het veroveren van de 35e landstitel. Maar wat gaf dit seizoen precies de doorslag? Welke momenten en ontwikkelingen waren cruciaal? In deze speciale aflevering van de Ajax Podcast blikken we aan de hand van verschillende fragmenten terug.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Litmanenajax

'Abraham' Litmanen in speciale Ajax Podcast: ‘Ajax gaf mij de tijd’

Jari Litmanen is jarig! De Ajax-legende is op zaterdag 20 februari vijftig geworden. Een prachtige mijlpaal in het leven van de Fin. Al denkt hij daar zelf anders over. “Ik voel me meer ‘dertig plus’. Maar goed, de mensen herinneren me aan dat ik vijftig ben geworden”, lacht hij in de nieuwe Ajax Podcast.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Litmanen

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl