Ajax Podcast | Zo bouwt de Ajax Coaching Academy door in het buitenland

Podcast2203
Podcast2203

Ajax heeft met de Ajax Coaching Academy (ACA) zijn vleugels over de hele wereld uitgeslagen. Bij partnersclubs in verschillende continenten dragen vertegenwoordigers uit Amsterdam bij aan de ontwikkeling van de jeugdopleiding. Hoe gaat het daar momenteel mee? En wat zijn de toekomstdromen van de ACA? Je hoort het in deze aflevering van de Ajax Podcast.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #ACA

Socials

De Ajax Podcast is in het Engels en valt ook via JUKE te beluisteren. Voor onze fans die graag de hoogtepunten in het Nederlands samengevat zien, hebben we onderstaand artikel geschreven.

David the Host en Eyong Enoh gaan in gesprek met Corné Groenendijk (hoofd Ajax Coaching Academy), Sonny Silooy (technisch coördinator bij Sharjah FC in de Verenigde Arabische Emiraten), Edwin Petersen (technisch coördinator bij Guangzhou in China) en de Zuid-Afrikaanse oud-Ajacied Hans Vonk.

Echte ontwikkeling
Groenendijk legt uit hoe de Ajax Coaching Academy tot stand is gekomen. "Er was internationaal veel vraag om bij de Ajax-opleiding in de keuken te kijken. Wij zagen dat en wilden een manier vinden om onze internationale footprint als club op die manier in leven te houden. We wilden uitzoeken hoe we al onze kennis konden structureren. Edwin van der Sar was daar ook enthousiast over."

Vanuit die vraag ontwikkelde Ajax een mooi aanbod. Het Japanse Sagan Tosu, het Chinese Guangzhou R&F, het Australische Sydney FC en Sharjah FC uit de Emiraten hadden oren naar een samenwerking. Sindsdien krijgen die clubs vanuit Amsterdam steun in theoretische en praktische zin.

"We willen partnerclubs hebben over de hele wereld", zegt Groenendijk. "We hebben zoveel kennis en daar is zoveel vraag naar. We zijn geen branding-company: een sticker met ‘Ajax’ ergens op plakken is niet genoeg. We willen echte ontwikkeling bewerkstelligen. In die manier van werken zit alleen maar groei."

Silooy in de Verenigde Arabisch Emiraten.

Silooy in de Verenigde Arabisch Emiraten.

Toegevoegde waarde
Hoewel de Ajax Coaching Academy een duidelijk verdienmodel heeft – kennis wordt door partnerclubs ingekocht – zijn er meerdere manieren om profijt van de samenwerkingen te hebben. "We zoeken naar meerdere vormen van toegevoegde waarde voor Ajax", verklaart Groenendijk.

"Dat zit in financiën, talent en kennis. Die drie pijlers zijn even belangrijk voor ons. Als wij een Japanse speler daar zelf kunnen helpen ontwikkelen en die het eerste van Ajax haalt, is dat van enorme waarde."

Het ontwikkelen van dergelijk, jong talent is waar Silooy en Petersen zich voortdurend mee bezig houden. In coronatijden is dat niet altijd even makkelijk, maar ook in de laatste maanden is er hard doorgewerkt in de Emiraten en China. "We willen dingen op dezelfde manier doen als in Amsterdam; dezelfde leerlijnen doortrekken in het buitenland", aldus Silooy. "Daarbij proberen we plezier te hebben. De wereld op zich is al moeilijk genoeg, dus wil ik dat mensen ook lol hebben op het veld."

Edwin Petersen is blij met de mogelijkheden die werken met Chinees talent hem bieden. "Ik wilde het avontuur aan met Ajax. Het is hier opwindend en uitdagend. Het is heel anders dan wat ik in Europa deed. Geen dag is hier hetzelfde."

Hans Vonk, oud-keeper van Ajax, werkt nu zes maanden bij de Ajax Coaching Academy, heeft als persoonlijke missie om jong talent te helpen. "Ik focus nu op het project in China. Daarnaast werk ik vanuit Amsterdam voor Sagan Tosu in Japan en Sydney FC in Australië. In de volgende vijf jaar kunnen wij een grote rol op internationaal niveau gaan spelen. Dat is ook voor Ajax zelf belangrijk."

Groeien
De ambities van de Ajax Coaching Academy zijn dus groot. Net als Vonk wil Groenendijk flink groeien. "Het is een echte peoplesbusiness. Voor we ergens aan beginnen moet je er al veel werk insteken. Als de wereld weer open gaat, wil ik mensen bij eventuele nieuwe partnerclubs ook echt gaan ontmoeten."

 

Vergeet je niet te abonneren via jouw favoriete platform zodat je nooit meer een aflevering hoeft te missen.

Via JUKE kun je ook de eerdere afleveringen van de Ajax Podcast terugluisteren.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #ACA

Socials

Gerelateerde artikelen

Silooy1

De eerste stappen van de Ajax Coaching Academy en Silooy in Sharjah

De Ajax Coaching Academy is sinds juli 2020 aan het werk bij Sharjah FC in de Emiraten. Hoewel het coronavirus ook in het Midden-Oosten veel heeft platgelegd, ziet voormalig Ajax-speler Sonny Silooy progressie in de jeugdopleiding, waar de Ajax-visie leidend moet gaan worden.

Tags

  • #ACA

Socials

Header 1

ACA kijkt terug op geslaagd seminar in bijzondere ambiance

Na 4 maanden was het dan zover, het Coach Education Seminar kon eindelijk plaatsvinden. Het event stond eigenlijk gepland voor het begin van dit kalenderjaar, maar door de coronamaatregelen kwam het er toen (nog niet) van. Donderdagavond was dan wel het moment voor zo’n 300 enthousiaste coaches om naar de Johan Cruijff Arena te komen.

Tags

  • #ACA

Socials

Litmanenajax

'Abraham' Litmanen in speciale Ajax Podcast: ‘Ajax gaf mij de tijd’

Jari Litmanen is jarig! De Ajax-legende is op zaterdag 20 februari vijftig geworden. Een prachtige mijlpaal in het leven van de Fin. Al denkt hij daar zelf anders over. “Ik voel me meer ‘dertig plus’. Maar goed, de mensen herinneren me aan dat ik vijftig ben geworden”, lacht hij in de nieuwe Ajax Podcast.

Tags

  • #AjaxPodcast
  • #Litmanen

Socials