Ajax Vrouwen haken af voor landstitel

Gragt (3)
Gragt (3)

De Ajax Vrouwen zijn vrijdagavond definitief uitgeschakeld voor de titel in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Op bezoek bij koploper FC Twente, een wedstrijd die gewonnen moest worden, verloor de ploeg van Danny Schenkel met 1-0. Daardoor is de achterstand opgelopen tot zeven punten, met nog twee speelronden in de kampioenspoule te gaan. Ook het behalen van een Champions League-ticket wordt zeer lastig.

• #AjaxVrouwen

Beide ploegen troffen elkaar voor de tweede keer in vijf dagen tijd. Zondag bewezen de Ajax Vrouwen zichzelf een slechte dienst door op sportcomplex de Toekomst met 1-2 te verliezen. Er zat daarom maar één ding op: winnen en revanche nemen.

Sterk begin, geen beloning
Met die overtuiging begonnen de Ajax Vrouwen ook aan de wedstrijd. In een dominant openingskwartier werd FC Twente flink onder druk gezet. Het leidde tot een serie gevaarlijke aanvallen, waarbij de bal steeds net niet goed viel. Het dichtst bij een treffer was Stefanie van der Gragt, die een vrije trap van Sherida Spitse in één keer op de slof nam. Haar volley werd echter knap gekeerd door Twente-goalie Van Domselaar.

FC Twente moest zich grotendeels beperken tot verdedigen, maar kwam toch op voorsprong. Een uitbraak over links werd door Renate Jansen bij de tweede paal binnengetikt: 1-0.

Zo leidde Twente halverwege tegen de verhouding in. Ajax had het betere van het spel en meer balbezit, al werden er ook weer niet overdreven veel kansen gecreëerd.

In de tweede helft moest het anders. Helaas lukte dat niet. Het spel was (van beide kanten overigens) rommeliger. De Ajax Vrouwen bleven zich stuklopen op de defensie van FC Twente. En dat beetje geluk om over het dode punt heen te komen, bleef ook uit. Ballen in de zestien van Twente vielen steevast voor de thuisploeg.

Op de tegenstoot waren de grootste kansen voor FC Twente. Twee perfecte verdedigende ingrepen, eerst van Samantha van Diemen en later van Kay-lee de Sanders, voorkwamen echter dat Stolze kon afdrukken.

Alles-of-niets
Coach Schenkel greep een kleine twintig minuten voor tijd in en bracht met Lucie Vonkova en Nikita Tromp twee nieuwe aanvallers. Laatstgenoemde kreeg niet veel later een goede kans toen de bal wél een keer goed viel, maar zag haar inzet geblokt worden door een Twente-verdediger.

Gedurende de tweede helft was al zeer aanvallend gewisseld en in de laatste tien minuten werd met het naar voren sturen van Van der Gragt de laatste troefkaart gespeeld. Tot het gewenste resultaat leidde het niet. In de blessuretijd ontving Van Diemen nog een directe rode kaart.

FC Twente – Ajax Vrouwen 1-0 (1-0)
31. Jansen 1-0

Rode kaart: 90. Van Diemen (Ajax)

Ajax Vrouwen: Dinkla, Van Diemen, Van der Gragt, De Sanders, Verhoeve, Spitse (79. Sabajo), Dijkstra (71. Tromp), Pelova, Grant, E. Bakker, Lewerissa (71. Vonkova)