Ajax Vrouwen verliezen topper in blessuretijd

Pelova (4)
Pelova (4)

De Ajax Vrouwen hebben zondag in extremis de topper tegen FC Twente verloren. In de Grolsch Veste eindigde het duel door een goal van de thuisploeg in blessuretijd in 3-2.

• #AjaxVrouwen

De ontknoping was uiterst zuur voor de Ajax Vrouwen, die zich door twee goals van Romée Leuchter knap terug hadden geknokt van 2-0 naar 2-2. Met een speelster meer op het veld gingen de Ajacieden op jacht naar de winnende goal, maar lieten ze zich op de tegenstoot verrassen.

Stroperig
Eerder dit seizoen verloren de Ajax Vrouwen ook al van FC Twente, maar de algemene consensus was toen dat de Ajacieden veel meer hadden verdiend. Dat was ditmaal aanvankelijk niet het geval. In Enschede kwam de ploeg van trainer Danny Schenkel moeilijk in zijn ritme.

De eerste mogelijkheid was nog wel voor de Ajax Vrouwen, maar Leuchter kon geen kracht aan haar inzet meegeven. De eerste minuten waren nog redelijk van Amsterdamse kant, maar daarna nam Twente de regie over. Het leidde in de dertiende minuut tot de 1-0.

De Ajax Vrouwen kwamen in eerste instantie nog goed weg, toen een kopbal van Renate Jansen op de bovenkant van de lat eindigde. Omdat de bal onderweg door een Ajacied getoucheerd werd, volgde een corner en die viel uiteindelijk voor de voeten van Jansen. Haar lobje was goalie Regina van Eijk te machtig: 1-0.

Momenten van dreiging
Het was een domper voor de Ajax Vrouwen, die de afgelopen drie duels gewonnen hadden. Ondanks dat het niet liep bij de Ajacieden, waren er in de eerste helft nog wel een aantal momenten van dreiging. Na een prima aanval over rechts kreeg Leuchter de kans om uit te halen, maar de aanvaller maaide over de bal heen. Sherida Spitse had wat dat betreft een veel betere poging in huis, maar had pech dat haar bekeken afstandsschot op de paal belandde.

Zo was het halverwege 1-0, maar de score liep helaas al vroeg in de tweede helft verder op. Een vrije trap werd door FC Twente snel genomen en daarmee werden de Ajax Vrouwen verrast. De voorzet belandde bij Kalma, die wegdraaide en vervolgens raak schoot.

Meer schwung in het spel
Na een uur spelen greep Schenkel in. Hij haalde Nikita Tromp naar de kant en zette Eshly Bakker in. Die wissel pakte goed uit en bracht meer schwung in het spel van de bezoekers. En plotseling werden de kansen ook groter. Leuchter had in de zeventigste minuut moeten scoren, maar haar schot werd van de doellijn gehaald.

Gelukkig was het even later wél raak voor Leuchter. Ze ontsnapte aan de buitenspelval van Twente en mocht alleen op keeper Van Domselaar af. Leuchter bleef ijzig koud en schoot overtuigend haar zesde seizoenstreffer tegen de touwen: 2-1.

Strafschop én rood
De spanning was terug en de Ajax Vrouwen gingen vanzelfsprekend op jacht naar de 2-2. Die kwam er ook zes minuten voor tijd. Een kopbal van Stefanie van der Gragt werd door Twente-speelster Van Dooren op de doellijn met de hand beroerd. Dat had grote gevolgen. De Ajax Vrouwen kregen een strafschop en Van Dooren moest met rood vertrekken.

Leuchter nam plaats achter de bal en schoot koelbloedig de 2-2 binnen. Zodoende nam de spits voor de tweede week op rij twee goals voor haar rekening. Leuchter was nog dicht bij haar derde, maar keeper Van Domselaar weigerde hier aan mee te werken.

Met elf tegen tien gingen de Ajax Vrouwen op zoek naar de overwinning, iets dat de ploeg van Schenkel uiteindelijk moest bekopen. Na een snelle counter lag het helemaal open in de Ajax-defensie en Casparij schoot uiteindelijk de 3-2 binnen.

FC Twente – Ajax Vrouwen 3-2 (1-0)
13. Jansen 1-0