Amourricho: 'Als je het vertrouwen in jezelf niet verliest, blijf je mentaal rustig'

Amourricho Header 1920
Amourricho Header 1920

Amourricho debuteerde in 2021 voor Ajax 1, maar kwakkelde vervolgens met zijn fitheid. Op het trainingskamp in Spanje is de Ajacied klaar om zichzelf te laten zien bij de club waar hij zó graag wil schitteren. "Het dragen van het Ajax-shirt in een volle ArenA, het was voor mij onbeschrijflijk."

Tags

  • #Midseason
  • #Amourricho

Socials

Na de ochtendtraining, de lunch en met een brede glimlach schuift Amourricho aan in Jerez de la Frontera; het onderkomen van Ajax gedurende het trainingskamp als voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Of het goed met hem gaat? "Ik voel me lekker en ben weer aan het voetballen. Ik ben de winterstop goed ingegaan en voel me fris. Daar ben ik blij mee."

Fitheid
De buitenspeler kende ups en downs na zijn officiële debuut voor Ajax 1 op 15 december 2021 in het bekerduel met Barendrecht. Hij kampte met diverse blessures waardoor hij vaker afwezig dan aanwezig was binnen de lijnen. "Daar kan ik eerlijk over zijn: het was heel lastig. Ik zat voor mijn gevoel dicht bij een doorbraak, maar die kwam niet vanwege de blessures. Mijn fitheid hield me tegen."

Amourricho gaat terug naar zijn eerste blessure en begint over de verandering van de acceptatie in zijn hoofd naarmate hij vaker geblesseerd raakte. "In het begin kon ik het makkelijker een plaats geven, want ik dacht: dit is mijn eerste blessure, het hoort erbij. Toen het vaker gebeurde, vooral op momenten dat het goed ging, werd het een mentale klap. Eerst had ik er heel veel moeite mee. Gelukkig kreeg ik steun van buitenaf en bleef ik rustig in mijn hoofd."

"In die situaties moet je mentaal sterk zijn en rustig blijven. Als je het vertrouwen in jezelf niet verliest, blijf je mentaal rustig. Ik heb nooit getwijfeld, ben dicht bij mezelf gebleven en heb op mijn kwaliteiten vertrouwd", gaat Amourricho verder. Zijn moeder noemt hij als eerste, als we vragen wie hem veel steun heeft geboden. "Zij was en is er altijd voor mij. Mijn moeder en mijn vrienden gaven me vertrouwen op een goed herstel, iedere keer weer. Daarnaast speelt het geloof een belangrijke rol, want ik weet dat God een plan met mij heeft. Alles loopt zoals het moet lopen zeg ik altijd. Ik geloof dat Hij mij dit geeft zodat ik sterker word en klaar ben voor wat er gaat komen."

Droom
In mei 2023 verlengde Amourricho zijn contract en op 8 oktober van dat jaar maakte hij zijn basisdebuut in Ajax 1 thuis tegen AZ. De Ajacied lacht van oor tot oor als hij eraan denkt. "Een droom die uitkwam. Ik keek om me heen en dacht: hier heb ik van gedroomd. Eindelijk het podium waar ik iedereen kon laten zien dat ik er klaar voor was. Het maakte me trots. Als kleine jongen kwam ik op de Toekomst en uiteindelijk stond ik in de ArenA; dat is het gewoon. Iedereen wil dat. Het dragen van het Ajax-shirt in een volle ArenA, het was voor mij onbeschrijflijk."

Vlak voor rust sloeg het noodlot opnieuw toe. Een knappe en typerende actie van de buitenspeler eindigde met een nieuwe blessure. "Ik kwam neer en ik wist het direct: dit is niet goed. Het was heel moeilijk voor mij, want ik zat er lekker in. Het moment was zo mooi en ik moest weer opnieuw beginnen. Het is lastig als jonge jongen om te accepteren dat mijn fitheid niet meewerkt. Maar getwijfeld heb ik nooit, want ik ben positief. Er gaat een moment komen dat alles op zijn plek valt."

Voeding
Terwijl teamgenoten op de achtergrond voorbij lopen in Spanje gaat de buitenspeler verder over zijn manier van denken. "Ik doe alles voor zaken waar ik invloed op heb. Die wil ik zo goed mogelijk verbeteren. Alles waar ik geen invloed op heb, laat ik met rust." Een van de componenten die hij heeft aangepakt is voeding. "Ik ben druk bezig met een voedingsdeskundige om te kijken wat voor mij werkt. Ieder lichaam werkt anders. Het is cruciaal om te zien wat ieder persoon nodig heeft op een normale dag of rondom een wedstrijd. Mijn eetpatroon hebben we helemaal uitgelicht en waar nodig, dingen aangepast. Daar ben ik heel veel mee bezig en daarin probeer ik geen steken te laten vallen."

Toch zet Amourricho zijn periode met blessures in een ander perspectief. "Ik heb ervaren dat je gezondheid belangrijk is in het leven. Tijdens een onderzoek zat ik te wachten bij het ziekenhuis en klaagde ik over mijn enkel. Maar daar zag ik mensen die vele ergere gezondheidsproblemen hadden. Dat was een reality-check voor mij. Ik heb niks te klagen."

Tijdens het vorige trainingskamp in de winterstop was de Ajacied ook al van de partij. Nu, een jaar later, is hij negentien en een stuk wijzer, vindt hij. "Ik ben volwassener geworden, rustiger in mijn hoofd en beter in de communicatie. Voorheen ging ik laks om met pijntjes. Nu wil ik dat voor zijn en mijn lichaam beschermen. Ik leer hier in Spanje veel van spelers als Steven Bergwijn en Steven Berghuis." Het feit dat zijn beste vriend Gabriel Misehouy er ook is, doet Amourricho goed. "Het is mooi dat ik met hem hier ben, daar hebben we van gedroomd als jonge jongens bij OSV Amsterdam. Onze band is close en ik hoop dat we samen onze kansen gaan pakken."

2024
Tot slot is de Ajacied duidelijk over het nieuwe jaar. "Ik moet fit blijven, dat is het allerbelangrijkste. Dat moet resulteren in mijn doorbraak in Ajax 1, dát is wat ik wil." Met het werken aan de fitheid zit het in Spanje wel goed. "Het is hard werken hier en veel zweten", sluit hij lachend af.

Gerelateerde artikelen

Amo1920

Amourricho over rentree: 'Mooi dat ik mezelf weer mag laten zien'

Jong Ajax won maandagavond op sportcomplex de Toekomst met 2-1 van Jong FC Utrecht. Amourricho van Axel Dongen, die na langdurig blessureleed zijn rentree maakte, en Tom de Graaff keken na afloop met een tevreden gevoel terug op de wedstrijd. "Het viel allemaal goed gelukkig."

Tags

  • #JongAjax

Socials

Van Axel Dongen 1280

Contractverlenging voor Amourricho van Axel Dongen

Ajax en Amourricho van Axel Dongen hebben overeenstemming bereikt over de verlenging van zijn contract, dat liep tot en met 30 juni 2023. De nieuwe verbintenis van de achttienjarige aanvaller, die vanaf nu onder de naam Amourricho zal spelen, loopt tot en met 30 juni 2027. Hij sluit na de zomerstop aan bij de selectie van Ajax 1.

Tags

  • #VanAxelDongen

Socials

STILL AXEL DONGEN

Van Axel Dongen trots: 'Amsterdam laten zien wat ik kan'

Amourricho Van Axel Dongen loopt al meer dan de helft van zijn leven bij Ajax rond. Het Ajax-talent verlengde maandag zijn contract tot en met 30 juni 2027. Een mooie dag in het bijzijn van familie en vrienden. "Ik wilde altijd al bij Ajax blijven."

Tags

  • #VanAxelDongen

Socials