Bedankt, Ryan | De glimlach van de toekomst

Ryan Gravenberch verruilt Ajax na twaalf jaar voor Bayern München. De middenvelder verlaat Ajax met bakken ervaring en als een trots man. Voor zijn vertrek naar Duitsland, kijkt hij nog eenmaal achterom, naar de mooie jaren in Amsterdam.

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Toen Bayern München concreet werd, groeide de glimlach op het gezicht van de international. "In november, december afgelopen jaar begon ik te denken: ik wil een nieuwe uitdaging. Dat is Bayern München geworden. Toen mijn zaakwaarnemer het erover had dat Bayern concreet werd, ging ik er wel over nadenken. Tja, nu zit ik hier voor mijn afscheidsinterview."

De middenvelder viel voor het plan van de Duitse grootmacht. Dat liet hij ook meerdere malen doorschemeren na zijn transfer. "Ze zien mij op links en rechts als controleur. Het is aan mij om te laten zien dat ik een weg vind om basisspeler te worden. Het ligt aan mezelf. Ik moet vertrouwen in mezelf hebben. Als de trainer niet om mij heen kan, word ik vanzelf basisspeler."

De jaren van Ryan op de Toekomst
Zijn tienerjaren in Amsterdam waren uiterst succesvol. Op zestienjarige leeftijd debuteerde Gravenberch al in Ajax 1 en in 2018 kreeg hij de Abdelhak Nouri Trofee als grootste talent van de Toekomst. "Ik heb supermooie momenten gehad in mijn jeugd."

"Bij mijn eerste buitenlandse toernooi waren jongens als Brian Brobbey, Kenneth Taylor en Donny Warmerdam erbij. Maar het kampioenschap met O17 en de Youth League met O19 zijn ook mooie momenten. Alles wat ik heb meegemaakt in de jeugd bij Ajax heeft mij gevormd tot de speler die ik nu ben. Je moet altijd jezelf blijven, heb ik geleerd."

Na zijn eerste profcontract op zijn zestiende volgde snel zijn debuut in Ajax 1. Hij stootte Clarence Seedorf met zijn zestien jaar en 130 dagen als jongste debutant in de hoofdmacht van Ajax van de troon.

Betrouwbaar worden
"Toen ik debuteerde wilde ik alleen maar minuten in het eerste maakte. Ik dacht dat ik er ready voor was. Dat liet ik de trainer ook merken. Uiteindelijk heb ik dat jaar in Jong Ajax gespeeld. Als je achteraf terugkijkt, was Jong Ajax echt gewoon nodig. Vooral het fysieke gedeelte en het 'betrouwbaar worden op die positie', zoals Erik ten Hag dat zei, was er nog niet echt."

Vanaf seizoen 2020/2021 wist hij een vaste basisplek te veroveren. Nog voor zijn twintigste verjaardag bereikte de middenvelder zelfs de Club van 100. Hij sloot zijn Ajax-periode af met de 36e landstitel. "Het landskampioenschap van vorig jaar was mijn mooiste prijs. Ik heb mijn aandeel erin gehad, omdat ik een heel seizoen heb gespeeld."

Ook voor trainer Ten Hag was het zijn laatste titel in dienst van Ajax. Hij gaf de middenvelder in een goed gesprek nog een wijze les. "Hij zei: 'daar ga je werken en rennen, jongen'. Ik ben blij dat ik hem als trainer heb gehad."

Gerelateerde artikelen

Gravenberch 1280 Transfer

Ajax en FC Bayern München bereiken akkoord over Ryan Gravenberch

Ajax heeft overeenstemming bereikt met FC Bayern München over de overgang van Ryan Gravenberch. De overgang van de middenvelder naar de Duitse club is per 30 juni aanstaande. Gravenberch stond nog tot en met 30 juni 2023 onder contract bij Ajax. Ajax ontvangt een transfersom van € 18,5 miljoen. Dat bedrag kan via variabelen nog oplopen naar € 24 miljoen.

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Uitzwaaien Gravenberch 1280

In beeld | Dit waren de Ajax-jaren van Gravenberch

Met de transfer van Ryan Gravenberch naar Bayern München komt er een einde aan een periode van twaalf jaar waarin de twintigjarige middenvelder de clubkleuren van Ajax droeg. Van schitteren op de Toekomst tot scoren in de UEFA Champions League. We zijn ons archief in gedoken en hebben de Ajax-jaren van de middenvelder voor je in beeld gebracht.

Tags

  • #Gravenberch

Socials