Coaches kijken terug op geslaagd 2* Ajax Seminar: 'Wil graag meer leren over Ajax-filosofie'

ACA5
ACA5

“Ik wilde graag leren wat Ajax doet in de coaching en hoe ik dat kan implementeren in Engeland.” Trainer/coaches uit binnen- en buitenland volgden de voorbije week het 2* Ajax Seminar waarin zij van alles leerden over de opleidingsfilosofie van Ajax. De Brit Norbert Csorba keek zeer tevreden terug. “De coaches vanuit Ajax waren ontzettend inspirerend, behulpzaam en ‘open minded’.”

Tags

  • #ACA

Socials

Csorba volgde eerder al een Ajax Coach Education Program in het Schotse Inverness. Hij was daarover zo enthousiast dat hij het 2* Ajax Seminar ook graag wilde bijwonen. “Als hoofdtrainer en development-manager van Chelsea Rovers FC wilde ik graag meer weten over wat Ajax doet en waarom.”

Internationale uitstraling
Het seminar duurde drie dagen: van zaterdag 15 tot en met maandag 17 oktober. Zowel Nederlandse als internationale coaches hadden zich ingeschreven. Er waren deelnemers uit onder meer Australië, Schotland, Polen, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

De driedaagse had niet alleen een leerzaam karakter, maar bood ook een gevarieerd en divers programma. Op zaterdag volgde eerst een kennismaking. Onder meer met de kern- en voetbalwaarden van Ajax, maar ook met de onderbouw (O8 tot en met de O12). Aan de hand van de opgedane kennis moesten de trainer/coaches op zondag een veldtraining voorbereiden en deze ook uitvoeren op het veld. Op maandag werden de trainingssessies nabesproken met beelden van de videoanalyse.

Ontmoeting met Van der Sar
Om Ajax nog beter te leren kennen, stonden er nog een aantal activiteiten op het programma. Er was een rondleiding over de Toekomst met daarbij ook een ontmoeting met Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax. Op zondag werd Ajax – Excelsior (7-1) bezocht en daags na die wedstrijd volgde ook een rondleiding door de Johan Cruijff ArenA. Op de slotdag van het Seminar was ook de certificaatuitreiking, in de Bestuurskamer van de Toekomst.

Ruben Codrington keek tevreden terug. De jeugdtrainer van Partnerclub AFC was al goed bekend met de filosofie en uitgangspunten van de Ajax-opleiding: hij verzorgt regelmatig Ajax Camps en Clinics en geeft namens de Ajax Foundation ook les op scholen in Amsterdam. Toch gaf het Seminar hem ook weer inspiratie en nieuwe inzichten.

“Er werd ook een filmpje getoond waarbij te zien was hoe de jeugd aan het trainen was. Heel interessant. Daarin kon je duidelijk opmaken waar Ajax voor staat. Uiteindelijk is alles trainbaar, daar geloof ik heilig in, alleen hebben wij natuurlijk niet de faciliteiten die Ajax heeft.”

In de opleidingsfilosofie van Ajax worden drie pijlers gehanteerd. Een daarvan is Cruijff-kwaliteit. Tijdens het Seminar werden deelnemers meegenomen in de basismodule Cruijff-kwaliteit – Domineren aan de bal. Hierbij ligt de focus op het aannemen en verwerken van de bal in de onderbouw en hoe je dit organiseert binnen een training.

Cruijff Turn
Codrington vertelt de Cruijff Turn al regelmatig terug te laten komen in zijn trainingen. “Maar dat geldt ook voor andere bewegingen, zoals de omgekeerde Ronaldo-overstap, Domineren aan de bal en baas over de bal zijn is gewoon enorm belangrijk.”

Ook Csorba had zijn eigen redenen om zich de Ajax-filosofie eigen te maken. In de zomer van 2023 is hij met zijn Chelsea Rovers FC één van de hosts van de Ajax Camps & Clinics in Engeland. Tijdens de Ajax Camps en Clinics krijgt de jeugd (jongens en meisjes) de kans om kennis te maken met de Ajax-filosofie. Zij trainen dan als echte Ajax-spelers.

De Londense markt
Volgens Csorba kan de samenwerking aan twee kanten een positieve uitwerking hebben. Naast zijn persoonlijke interesse en ambitie krijgt Ajax zicht op wat hij ‘de Londense markt’ noemt en leren de clubs in Engeland veel over de manier van opleiden binnen Ajax.

"Engeland heeft veel goede profteams, maar vaak is er een gebrek aan organisatie. Wij zijn dan wel een amateurvereniging, maar hebben juist een goede organisatie staan. Daar willen we mee verder. Ajax benadrukte het belang van een goed georganiseerde jeugdopleiding." Hoofddocent Ajax Coaching Academy Bart Logchies keek tevreden terug. "Het was leuk om met deze groep intensief aan de slag te gaan om de Ajax-filosofie trainbaar te maken op het veld en de trainer/coaches individueel te voorzien van feedback."

Meer weten over het huidige opleidingsaanbod van Ajax? Klik dan hier en schrijf je in voor de nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt van de laatste ontwikkelingen.

Gerelateerde artikelen

Header Sharjah 1280

Delegatie Sharjah FC bezoekt Ajax

Ajax ontving begin oktober een uitgebreide delegatie van Sharjah FC. De vertegenwoordigers van Ajax’ partnerclub uit de Verenigde Arabische Emiraten kregen een uniek kijkje achter de schermen op sportcomplex de Toekomst en in de Johan Cruijff ArenA. Ajax werkt via de Ajax Coaching Academy sinds 2020 nauw samen met Sharjah FC.

Tags

  • #ACA

Socials

Header 1

ACA kijkt terug op geslaagd seminar in bijzondere ambiance

Na 4 maanden was het dan zover, het Coach Education Seminar kon eindelijk plaatsvinden. Het event stond eigenlijk gepland voor het begin van dit kalenderjaar, maar door de coronamaatregelen kwam het er toen (nog niet) van. Donderdagavond was dan wel het moment voor zo’n 300 enthousiaste coaches om naar de Johan Cruijff Arena te komen.

Tags

  • #ACA

Socials