Salden naar Emiraten: 'Trainers en talenten opleiden volgens de visie van Ajax'

Salden Header 1420
Salden Header 1420

Misha Salden gaat namens de Ajax Coaching Academy aan de slag bij FC Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Wij spraken hem over zijn keuze, de uitdaging die hem te wachten staat en het cultuurverschil. "Je komt in een heel andere wereld terecht."

Tags

  • #ACA

Socials

De Ajax Coaching Academy deelt de opleidingsfilosofie van Ajax met clubs, coaches, spelers en geïnteresseerden. Centraal staat het opleiden en inspireren van talentvolle spelers en trainers in het binnen- en buitenland.

Ambitie
Salden, die zelf actief was bij onder anderen AZ, Haarlem, SC Telstar en FC Volendam, stroomde vanaf 2019 in als trainer bij de jeugdopleiding van Ajax. "Ik heb altijd de ambitie gehad om ooit in het buitenland te werken. Toen ik bij Ajax startte bij de O13/O14 wist ik dat de club via de Ajax Coaching Academy deze mogelijkheden bood."

De 48-jarige trainer ging na één seizoen bij de O13 en O14 naar de O15/O16. "Na drie jaar de jeugd van Ajax te hebben getraind heb ik in december aangegeven voor een buitenlands avontuur te willen gaan. Dat kwam voort uit mijn drive en ambitie om altijd al eens in een andere cultuur te werken. Ik heb toen de stap in het diepe gezet zonder dat ik wist of er iets op mijn pad zou komen."

Overstap
Na enkele gesprekken met de Ajax Coaching Academy besloot Salden binnen Ajax te blijven en de overstap te maken van de jeugdopleiding naar de Coaching Academy en te kijken of er iets mogelijk was. "We hebben het gehad over wat ik wilde en over mijn mogelijkheden. Zo is de ACA een korte tijd geleden bij mij uitgekomen om hoofd jeugdopleiding bij FC Sharjah te worden en werd mijn ambitie concreet."

Salden kreeg de mogelijkheid om een week mee te kijken bij FC Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. "Nadat ik de uitdaging accepteerde ben ik een week daarheen gegaan om kennis te maken en alles te ervaren. Dat was heel goed voor mijn beeldvorming. Daarnaast zitten er al drie collega’s daar, ook zij gaven mij de nodige informatie."

Lange termijn
Tijdens het bezoek sprak Salden onder meer met de president van de club en de bestuursleden over hun verwachtingen. "Wij hebben daar als ACA een opdracht: de samenwerking met FC Sharjah naar een hoger niveau tillen. Maar om daar te horen hoe ze over Ajax, Cruijff en het totaalvoetbal praten, is hartstikke mooi."

De grootste verantwoording die Ajax bij FC Sharjah heeft is het opleiden en ontwikkelen van trainers. "Toptalenten en lokale trainers opleiden volgens de visie van Ajax. Om uiteindelijk de beste jeugdopleiding te worden van de Emiraten."

Volgens Salden zijn ze op de goede weg. "Gevoelsmatig behoren ze tot de top vijf, al vind ik het lastig om die inschatting nu te maken. Er is zoveel mogelijk dat het belangrijk is om alles en iedereen daar te blijven ontwikkelen. Ons werk moet niet voor twee of drie jaar effectief zijn maar juist voor de lange termijn zijn vruchten afwerpen. Dat is het doel."

Salden komt in de Verenigde Arabische Emiraten naar eigen zeggen in een 'totaal andere wereld' terecht. "De auto staat daar centraal en de fiets wordt niet gebruikt. Het is daar zo warm buiten dat je echt niet ieder moment van de dag ’n wandeling kunt maken. Je gaat van airco naar airco."

Verschil
Ook gaat bij Ajax de jeugd op de Toekomst naar school. Dat kan bij FC Sharjah niet. "In de Emiraten is er niet zo’n samenwerking met de school zoals in Amsterdam. Daardoor kan er in de ochtend niet getraind worden. Misschien is dat iets wat zij op de lange termijn wél willen om zo spelers optimaal te laten ontwikkelen. De focus qua trainingstijden ligt hier, mede door het weer, op de namiddag en avond."

Samen met zijn vrouw heeft Salden de keuze gemaakt om naar het Midden-Oosten te verhuizen. "Zij had vanaf het begin al de intentie om mee te gaan naar het buitenland. Twee van mijn drie kinderen wonen nog thuis en zijn volop bezig met hun studie. Zij blijven in ons huis wonen."

"Het is een bewuste keuze van mij en een wens die ik al heel lang heb. Iedereen binnen ons gezin wist dat dit een keer ging gebeuren. Gelukkig is de afstand tegenwoordig 'kleiner' vanwege social media en de vliegmogelijkheden. Deze kans was geen discussie voor ons."

Salden tekent voor één jaar en gaat in de tweede week van juli die kant op om te starten. "We zullen tijdens het seizoen bekijken hoe het iedereen bevalt. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in."

Gerelateerde artikelen

Header 1

ACA kijkt terug op geslaagd seminar in bijzondere ambiance

Na 4 maanden was het dan zover, het Coach Education Seminar kon eindelijk plaatsvinden. Het event stond eigenlijk gepland voor het begin van dit kalenderjaar, maar door de coronamaatregelen kwam het er toen (nog niet) van. Donderdagavond was dan wel het moment voor zo’n 300 enthousiaste coaches om naar de Johan Cruijff Arena te komen.

Tags

  • #ACA

Socials

Silooy1

De eerste stappen van de Ajax Coaching Academy en Silooy in Sharjah

De Ajax Coaching Academy is sinds juli 2020 aan het werk bij Sharjah FC in de Emiraten. Hoewel het coronavirus ook in het Midden-Oosten veel heeft platgelegd, ziet voormalig Ajax-speler Sonny Silooy progressie in de jeugdopleiding, waar de Ajax-visie leidend moet gaan worden.

Tags

  • #ACA

Socials

Harrysinkgraven1

Dit is hoe Harry Sinkgraven de Ajax-filosofie in China vertegenwoordigt

Sinds drie maanden is Harry Sinkgraven actief voor de Ajax Coaching Academy en woont hij in Guangzhou. De voormalig profvoetballer is in China actief als jeugdtrainer en als docent bij de Coach Education workshops. Samen met een team Nederlandse trainers representeert hij de Ajax-filosofie in het buitenland.

Tags

  • #ACA

Socials