Delegatie Sharjah FC bezoekt Ajax

Header Sharjah 1280
Header Sharjah 1280

Ajax ontving begin oktober een uitgebreide delegatie van Sharjah FC. De vertegenwoordigers van Ajax’ partnerclub uit de Verenigde Arabische Emiraten kregen een uniek kijkje achter de schermen op sportcomplex de Toekomst en in de Johan Cruijff ArenA. Ajax werkt via de Ajax Coaching Academy sinds 2020 nauw samen met Sharjah FC.

Tags

  • #ACA

Socials

De delegatie van Sharjah FC wierp een exclusieve blik in de Amsterdamse keuken en zag hoe het er intern aan toe gaat bij Ajax. Op de Toekomst werd een aantal jeugdtrainingen bezocht en waren de gasten present bij het treffen in de UEFA Youth League tussen Ajax en Napoli. De talenten van trainer Frank Peereboom, die lang met tien man speelden, maakten indruk met een 5-1-overwinning.

Jeugdopleiding
Ajax werkt sinds 2020 samen met Sharjah FC. Vier ervaren Ajax-trainers (Misha Salden, Karim Bridji, Marco van Galen en Mark van der Slot) helpen in de Verenigde Arabische Emiraten mee aan het verbeteren van de lokale jeugdopleiding. Het opleiden van jeugdtrainers, coaches en stafleden is daar een belangrijk onderdeel van. Dit gebeurt aan de hand van een speciaal Ajax-opleidingsprogramma, waarvoor ook Ajax-experts worden ingevlogen of langs digitale weg beschikbaar zijn. Alles met de doelstelling om tot de beste jeugdopleiding van de VAE te komen.

Het opleiden en verbeteren gebeurt vanzelfsprekend volgens de Ajax-filosofie. Vanuit de Amsterdamse club wordt daarbij uiteraard rekening gehouden met de lokale situatie, gewoontes en gebruiken. "Veranderingen kosten tijd", legt Misha Salden uit. Hij is hoofd jeugdopleiding voor Ajax bij Sharjah FC en één van de vier Ajax-medewerkers bij de club. Salden was afgelopen week in Amsterdam naast vraagbaak ook één van de begeleiders.

"We houden bij de implementatie van onze Ajax-filosofie natuurlijk altijd rekening met culturele verschillen en de wensen bij de club. Op de Toekomst en in de ArenA krijgen de bezoekers van alle Ajax-afdelingen wel iets mee. Ook is het goed dat de delegatie onze cultuur beter kan begrijpen. Uitstapjes naar bijvoorbeeld het Rijksmuseum zijn daar waardevolle onderdelen van."

Toptalenten zelf opleiden
Net als bij Ajax traditioneel het geval is, leidt ook Sharjah toptalenten zelf op. "We volgen de Ajax-filosofie en zien de ontwikkeling bij onze spelers. Maar we kijken ook naar de langere termijn", vervolgt Hassan Al Hammadi, als Board member van Sharjah FC verantwoordelijk voor de jeugdopleiding.

De eerste resultaten stemmen tevreden. "Veel spelers uit onze jeugdopleiding worden geselecteerd voor nationale teams. Dat is een positief punt. Daarbij krijgen we veel aanmeldingen van spelers die bij ons willen komen voetballen, vooral vanwege de samenwerking met Ajax. Binnenkort gaan we onze samenwerking evalueren." Begin oktober was ook Eisa Hilal Al-Haza (Minister van Sport van Sharjah) present in Amsterdam. Hij had onder meer een ontmoeting met de directieleden Edwin van der Sar en Susan Lenderink.

Altijd de beste willen zijn en blijven kijken naar verbetering; het zijn aspecten die onlosmakelijk aan Ajax zijn verbonden. En sinds ruim twee jaar dus ook voor Sharjah FC gelden. "We zijn nu bezig met een goed programma, maar de samenwerking kan altijd hechter en nóg beter. Dat moet je altijd nastreven", vervolgt Salden. "We blijven kijken naar de opleiding en het opleiden van coaches, naar de hele organisatie. Wat is nodig om nóg beter te worden?’’

Ajax’ algemeen directeur Van der Sar ging eerder al op bezoek bij Sharjah FC. "Wij hebben in de Verenigde Arabische Emiraten nu al een aantal jaar een goede samenwerking met Sharjah FC. Zelf ben ik daar ook al meermaals op bezoek geweest. Zo kon ik zelf zien hoe ze daar samen bezig zijn om stafleden en jeugdspelers op te leiden voor hun eerste elftal, door het implementeren van onze filosofie bij de club, maar dan aangepast aan de lokale situatie."

"Elk jaar zet Sharjah FC daar samen met onze collega’s ter plekke weer nieuwe stappen in. Het is goed dat we nu de kans hebben gehad om hen ook hier bij ons inzicht te geven in waar wij met z’n allen elke dag naar toewerken bij het opleiden van toptalenten en het eindresultaat met Ajax 1; kampioen worden en presteren in Europa."

Gerelateerde artikelen

Silooy1

De eerste stappen van de Ajax Coaching Academy en Silooy in Sharjah

De Ajax Coaching Academy is sinds juli 2020 aan het werk bij Sharjah FC in de Emiraten. Hoewel het coronavirus ook in het Midden-Oosten veel heeft platgelegd, ziet voormalig Ajax-speler Sonny Silooy progressie in de jeugdopleiding, waar de Ajax-visie leidend moet gaan worden.

Tags

  • #ACA

Socials

Harrysinkgraven1

Dit is hoe Harry Sinkgraven de Ajax-filosofie in China vertegenwoordigt

Sinds drie maanden is Harry Sinkgraven actief voor de Ajax Coaching Academy en woont hij in Guangzhou. De voormalig profvoetballer is in China actief als jeugdtrainer en als docent bij de Coach Education workshops. Samen met een team Nederlandse trainers representeert hij de Ajax-filosofie in het buitenland.

Tags

  • #ACA

Socials