Faberski is ready: 'Voor onszelf en voor de club'

Jan Faberski Verhaal
Jan Faberski Verhaal

Ajax O18 strijdt zaterdag om de landelijke titel tegen AZ. Uitblinker bij de Amsterdammers op de rechterflank is al weken Jan Faberski. De Pool weet waar hij en zijn teamgenoten voor spelen. "Hier hebben we iedere training van dit seizoen voor gewerkt."

Tags

  • #Faberski

Socials

Sportcomplex de Toekomst is sinds 2022 het onderkomen van Faberski. De inmiddels achttienjarige Ajacied kwam over van het Poolse Jagiellonia Białystok en laat sindsdien zijn kunsten zien in Amsterdam. "De eerste twee jaar hier zijn goed voor mij. Ik doe ervaring op en leer veel als persoon. Tot dusver ben ik tevreden met mijn ontwikkeling", zegt hij op een bescheiden toon. "Het Nederlandse spel ligt mij ook beter. In Polen was het veel de lange bal en heel fysiek. Laat mij maar kort spelen en veel balcontacten hebben."

Faberski weet dat Ajax hem al langer volgde, voordat hij daadwerkelijk de overstap maakte naar Nederland. "Volgens mij meer dan vijf jaar. Ik werd ooit gescout op een toernooi waar ik beste speler werd samen met Mark Verkuijl van Ajax en Rayane Bounida van Anderlecht op dat moment. Nu spelen we samen."

Gevoel
"Ik voel me lekker hier", gaat hij verder. Dat goede gevoel is terug te zien op het veld bij de rappe aanvaller. Met belangrijke doelpunten op bezoek bij PSV en Feyenoord in de strijd om de voorjaarstitel was Faberski goud waard voor zijn ploeg. “Ik heb veel vertrouwen, maar ik krijg dat ook van mijn teamgenoten. Ze hebben mij nodig, dat voel ik. Maar ik heb hen ook nodig om dit te laten zien. Of ik iets anders doe? Nee, het is een gevoel.”

Met zijn verfijnde linkerbeen draaide Faberski de voorbije weken menig linksback dol. Zijn acceleratie op de eerste meters gevolgd door een korte dribbel zorgden voor continu gevaar. "Het is mijn handelsmerk, zoals iedereen die heeft. Dit is hoe ik het doe. Ik houd van dribbelen en ik houd van de bal aan mijn voet. De een tegen een is mijn wapen. Ik wil ook in de positie komen om te scoren en niet alleen de pass geven."

Connectie
Een andere Ajacied die maar wat blij is met de gevaarlijke Pool is aanvaller Don-Angelo Konadu. De spits werd dit seizoen al meerdere keren in stelling gebracht door Faberski. "We spelen al even samen en we weten precies van elkaar wat we doen. Dat is prettig. En ik geef hem veel penalty's met mijn acties", lacht hij. Vrije trappen zijn echter bestemd voor Faberski zelf. "Ik train er veel op en als er zaterdag eentje komt, is die voor mij hoor."

Zoals ploeggenoot Gerald Alders onlangs vertelde is Ajax O18 echt naar elkaar toe gegroeid in de tweede seizoenshelft. "We zijn een vriendenteam, dat is ons wapen. Ik zie dat iedereen voor elkaar speelt en niet voor zichzelf."

Beslissend duel
Zaterdag is de apotheose om het landelijke kampioenschap tegen de leeftijdsgenoten van AZ. Eerder dit seizoen verloor Ajax twee keer in eigen huis van de Alkmaarders. "Revanchegevoelens? Nee, dat speelt niet. We waren toen niet zo hecht als nu. De fouten die toen zijn gemaakt, gebeuren nu niet meer. De intensiteit moet hoog liggen en scherpte is geëist. Voor de goal van AZ, maar ook voor onze eigen goal. Zij zijn ready, wij ook."

Faberski praat stellig door over het duel waar bovendien ook de deelname aan het Domestic Champions Path in de UEFA Youth League op het spel staat. "Hier hebben we voor gewerkt, het hele jaar. Iedere training was dit ons doel. We zitten in een goede flow en iedereen is er klaar voor. We willen winnen: voor onszelf en voor de club."

Tot slot moet Faberski lachen als het gaat om een eventueel feestje na afloop. "Nee, ik ben niet zo druk, heel rustig eigenlijk. Maar misschien dat ik wel het zwembad induik", sluit hij met een glimlach af.

Gerelateerde artikelen

O18 Thuis In Kampioensduel

Kampioensduel Ajax O18 zaterdag op de Toekomst

Ajax O18 speelt zaterdag 11 mei om de landelijke titel op sportcomplex de Toekomst tegen de leeftijdsgenoten van AZ. Het duel is open voor publiek, begint om 14:30 uur en wordt live uitgezonden op Ajax.nl, in de Ajax App, op YouTube en op TikTok.

Tags

  • #AjaxO18

Socials

Appiah Feyenoord

Ajax O18 officieel voorjaarskampioen

Ajax O18 is dinsdagavond zonder zelf in actie te komen officieel voorjaarskampioen geworden. Dankzij de nederlaag van Feyenoord O18 bij Vitesse zijn de Ajacieden met nog een wedstrijd te spelen niet meer te achterhalen.

Tags

  • #AjaxO18

Socials

Alders Header Toekomst

O18-uitblinker Alders over apotheose: 'Details moeten kloppen'

Gerald Alders laat zich de laatste tijd op én naast het veld gelden bij Ajax O18. Met de multifunctionele Ajacied bespreken we zijn ontwikkeling en kijken we vooruit naar de apotheose in de titelstrijd tegen Feyenoord. "Ik ben nu de jongen die ik, toen ik hier begon in 2014, wilde zijn."

Tags

  • #Alders
  • #AjaxO18

Socials