Gravenberch: 'Nu ben ik meer een mannetje'

Ryan Gravenberch is met zijn achttien jaar nog altijd piepjong, maar al wel een vaste basiskracht dit seizoen in het elftal van Ajax. De middenvelder vertelt aan het begin van een nieuw jaar over zijn stormachtige ontwikkeling, ambities én zijn goede voornemens voor 2021.

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Om het Gravenberch iets makkelijker te maken hebben wij al vijf voornemens voor hem op een rijtje gezet. Aan de 18-jarige voetballer enkel nog de taak om zich daarover uit te spreken.

'Minstens acht goals maken dit seizoen'
"Daar ga ik wel mee akkoord. Ik zit nu op twee goals, geloof ik. Ik moet wat meer zoeken naar de goal. Dan gaan die acht goals wel goed komen. Ik houd wel van goals maken, maar het staat niet op één. Als het team mij nodig heeft als box-to-boxspeler, dan kan ik dat ook." 

Gravenberch juicht na zijn doelpunt tegen FC Midtjylland in de UEFA Champions League.

Gravenberch juicht na zijn doelpunt tegen FC Midtjylland in de UEFA Champions League.

'Debuut maken in Oranje'
"Ik heb er één keer bij gezeten. Je komt met andere spelers op het veld te staan die je normaal op tv ziet spelen. Dat is alleen maar mooi. Je kan er veel van leren."

Inmiddels wordt er bij Ajax ook anders aangekeken tegen de Gravenberch van nu in vergelijking met de speler die hij twee jaar geleden was, toen de middenvelder zijn debuut maakte voor de ploeg van Erik ten Hag.

"Om het wat 'grof' te zeggen: nu ben ik wat meer een mannetje. Twee jaar geleden kwam ik er net pas bij. Inmiddels heb ik toch al wat wedstrijden in Ajax 1 gespeeld. Als ik de bal nu heb, blijf ik bijvoorbeeld rustiger. Dat is vooral iets mentaals."

'Op mezelf wonen'
"Ik heb het nog goed thuis. Het is nog niet echt een doel", zegt Gravenberch met een brede grijns. "Heel veel dingen doe ik al wel zelf thuis, al vergeet ik vaak mijn paspoort. Mijn moeder moet nog regelmatig zeggen dat ik mijn paspoort in mijn rugtas moet doen."

De Golden Boy Award 2021 winnen
"Dit is een grote prijs. Matthijs de Ligt, Kylian Mbappé en Erling Braut Haaland  hebben 'm de laatste jaren gewonnen. Je moet aardig belangrijk zijn voor het team om deze te pakken. Ik ga mijn uiterste best doen om dit te bereiken, alleen houd ik me er niet echt veel mee bezig."

In seizoen 2018/2019 waren Gravenberch en De Ligt ploeggenoten van elkaar.

In seizoen 2018/2019 waren Gravenberch en De Ligt ploeggenoten van elkaar.

'De dubbel winnen met Ajax'
"Daar gaan we wel voor. Mensen hebben vaak kritiek op Ajax, maar dat hoort erbij. Ik vind zelf dat we een wedstrijd moeten doodmaken als we voorstaan. Dat lukt niet altijd tot nu toe. Dat moet beter."

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Gerelateerde artikelen

Gravenberch12801

In cijfers | De hervonden mentale vrijheid van Ryan Gravenberch


Eén van de Ajacieden die in 2020 een prachtige ontwikkeling doormaakte, was Ryan Gravenberch. Na een soms moeilijk begin van het kalenderjaar, volgde een sterk vervolg na de ‘coronabreak’. Het leverde de jonge middenvelder een onbetwiste basisplaats en een uitverkiezing voor Oranje op. Hoe zag zijn ontwikkeling eruit als je de cijfers erbij pakt?

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Gravenberch2992

Gravenberch: 'Lekker om Klaassen naast mij te hebben'

Ryan Gravenberch maakte tegen Liverpool pas zijn debuut in de UEFA Champions League en stond tegen Atalanta weer in de basis. Tijd om met de middenvelder de balans op te maken na de eerste wedstrijden van het seizoen in het grootste Europese clubtoernooi.

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Martinezantony

In beeld | De eerste training van 2021

De winterstop zit er alweer op. De eerste groepstraining van 2021 inmiddels ook. Na een ultrakorte winterbreak gaat de volle focus op de tweede seizoenshelft. Komende zondag wacht de topper tegen PSV in de Johan Cruijff ArenA. Die wedstrijd begint om 16:45 uur.

Tags

  • #AJAPSV

Socials