In beeld | Zo vierde Ajax eerdere bekersuccessen

Header 1420
Header 1420

Ajax heeft in zijn clubgeschiedenis twintig nationale bekers gewonnen en is daarme recordhouder. Alle succesvolle finales hebben een eigen verhaal met bijbehorende, iconische beelden. Wij zijn het archief in gedoken en hebben de meest memorabele foto's voor je op een rijtje gezet.

Tags

  • #PSVAJA
  • #TheFinals

Socials

Eerste bekersucces
Het bekersucces van Ajax begint meer dan honderd jaar geleden: in 1917. Op 27 mei wordt in Amsterdam de zogenoemde NVB Beker (voorloper KNVB Beker) veroverd. In de bekerfinale is de Velsense derdeklasser VSV een maatje te klein: 5-0. Deze monsterscore en tevens recordzege van de Amsterdammers in een eindstrijd, bleek moeilijk te evenaren. Dit lukte enkel de ploeg van Morten Olsen in 1998.

Bekerhattrick
Na een lange periode zonder succes in het nationale bekertoernooi, breken midden jaren zestig en begin jaren zeventig gloriejaren aan in Amsterdam. Tussen 1961 en 1972 staat Ajax liefst zes keer in de bekerfinale. De Amsterdammers winnen de cup in 1961 en 1967. In het decennium daarop wordt zelfs een 'hattrick' voltooid met bekerfeestjes in 1970, 1971 en 1972. Zeven seizoenen later zegevieren de Ajacieden wederom.

Afscheidswedstrijd Cruijff
De bekerfinale op 17 mei 1983 is een heel bijzondere. Deze dag speelt Johan Cruijff voor de laatste keer in het rood-witte tricot van de Amsterdammers. Cruijff en consorten treden in Nijmegen aan tegen NEC voor de tweede finalewedstrijd om de KNVB Beker. De Nederlandse voetbalbond besloot voorafgaand aan de eindstrijd dat de finale over twee duels beslist zou worden. Beide wedstrijden eindigen in een 1-3 overwinning voor Ajax. Cruijff weet eenmaal het net te vinden. 

Tiende dennenappel
Drie seizoenen later triomferen de Ajacieden wederom in Amsterdam. Op 28 mei 1986 wordt de tiende 'Dennenappel' uit de clubgeschiedenis veroverd, nadat Ajax RBC Roosendaal met 3-0 had verslagen. Eén jaar later hebben de Amsterdammers meer moeite met het binnenhalen van de beker, FC Den Haag wordt pas na verlenging geklopt.

Uniek treffen met Heerenveen
In 1993 speelt Ajax een unieke eindstrijd tegen sc Heerenveen. De Friezen bereikten namelijk als ploeg uit de Eerste divisie de nationale bekerfinale. De Ajacieden beleven een gemakkelijke middag en winnen met 6-2 van de ploeg van Foppe de Haan. Na afloop van de wedstrijd vieren de spelers en fans van sc Heerenveen het Amsterdamse feest vrolijk mee. 

Evenaring recordoverwinning
Op 17 mei 1998 wordt de recordoverwinning in een bekerfinale van 1917 geëvenaard. Ajax wint met groot machtsvertoon de nationale beker ten koste van PSV. In De Kuip worden de Eindhovenaren met 5-0 opzij geschoven. Jari Litmanen eist in deze wedstrijd een hoofdrol op door drie doelpunten voor zijn rekening te nemen. Nadat Ajax een maand eerder de landstitel had veiliggesteld, betekent de bekerwinst een nieuwe 'dubbel' voor de Amsterdammers. Eén seizoen later is het opnieuw feest in Amsterdam. Na afloop van dat duel dansen de Ajacieden erop los voor het vak van de eigen supporters.

Golden goal
De bekerfinale van 2002 gaat ook de geschiedenisboeken in als memorabele wedstrijd. Ajax wint dat jaar de zogenoemde Amstel Cup-finale van FC Utrecht met 2-3. De wijze waarop de zege tot stand komt, is bizar. De Ajacieden gaan de blessuretijd in met een 2-1-achterstand, waarna Wamberto met een buitenspeldoelpunt alsnog een verlenging afdwingt. Drie minuten nadat de verlenging in is gegaan, tekent Zlatan Ibrahimovic voor de 'golden goal', waarna een groot feest losbarst.

Matchwinner Huntelaar
In 2006 is Klaas Jan Huntelaar de grote man in de bekerfinale. Ajax verslaat PSV met 2-1 na een zenuwslopend gevecht. De 'Hunter' is als maker van beide doelpunten goud waard voor Ajax, zijn tweede goal maakt hij zelfs in de laatste minuut van de wedstrijd. Eén jaar later boeken de Amsterdammers wederom succes. Nadat Ajax een week eerder op ongelukkige wijze met één doelpunt naast de landstitel greep, staan de Ajacieden extra onder druk. Ajax blijkt goed hier goed mee om te gaan en wint na strafschoppen van AZ dankzij een knappe redding van Maarten Stekelenburg.

Tweeluik met Feyenoord
In 2010 speelt Ajax een tweeluik met Feyenoord. De rivalen staan voor het eerst sinds 1980 weer tegenover elkaar in de finale van het nationale bekertoernooi. Vanwege veiligheidsoverwegingen wordt besloten om de finale over twee duels te beslissen. De Ajacieden zijn in beide wedstrijden te sterk voor de Rotterdammers. In Amsterdam wint Ajax met 2-0 van Feyenoord en in De Kuip veegt de ploeg van Martin Jol de Rotterdammers met 1-4 van de mat.

Dubbels voor Ten Hag
De laatste twee bekerzeges dateren uit 2019 en 2021. In beide seizoenen wint Ajax onder Erik ten Hag de 'dubbel'. In de eerste editie wordt Willem II met 0-4 verslagen. In 2021 winnen de Amsterdammers ten koste van Vitesse de KNVB Beker. David Neres beslist de wedstrijd met een late treffer (1-2), waardoor Ajax zijn twintigste bekerzege behaalt.

Tags

  • #PSVAJA
  • #TheFinals

Socials

Gerelateerde artikelen

TH Persco 880

Ten Hag: 'De focus is er, het wordt een prachtige finale'

In aanloop naar de bekerfinale tegen PSV schoven Erik ten Hag en Dusan Tadic aan voor de persconferentie. De Amsterdammers kunnen zondag de 21e KNVB Beker in de clubhistorie veroveren. Tadic heeft er zin in: "We willen dolgraag deze prijs pakken."

Tags

  • #PSVAJA
  • #TheFinals

Socials

Finale 2007

Highlights AZ - Ajax | KNVB Beker-finale 2007

In aanloop naar de bekerfinale van aanstaande zondag tegen PSV halen we oude bekersuccessen uit ons archief. In 2007 won Ajax de finale van de nationale beker na een lange strafschoppenreeks (7-8) van AZ. Edgar Davids maakte uiteindelijk de winnende voor de Amsterdammers.

Tags

  • #TheFinals

Socials

Finale 2002 880

Highlights Ajax - FC Utrecht | KNVB Beker-finale 2002

In aanloop naar de bekerfinale van aanstaande zondag tegen PSV halen we oude bekersuccessen uit ons archief. In 2002 won Ajax de finale van de nationale beker na verlenging van FC Utrecht. Een wedstrijd die werd getekend door een buitenspeldoelpunt van Wamberto en de golden goal van Zlatan Ibrahimovic in de verlenging.

Tags

  • #TheFinals

Socials