In cijfers | Dit waren de prachtige Ajax-jaren van Daley Blind

Blind Nieuw Borussia 169
Blind Nieuw Borussia 169

Daley Blind: wie kent hem niet? Daley Blind, Daley Blind is een echte Ajacied. Geboren in Amsterdam op 9 maart 1990. Linksbenige verdediger, zoon van Danny, maar vooral – zoals de supporters al uit volle borst regelmatig zingen - een pure Ajax-speler. Maar na 333 wedstrijden verlaat de Amsterdammer onze club. Dit was zijn Ajax-periode in feiten en cijfers.

Tags

  • #Blind

Socials

Het is minuut 61 op 7 december 2008. Blind staat aan de zijlijn in het Kras Stadion in Volendam. Eyong Enoh is net geblesseerd geraakt en verlaat het veld. Blind, achttien jaar, stapt de zijlijn over en maakt zijn eerste minuten in Ajax 1. Na iets minder dan tien jaar staat er weer een Blind op het veld voor Ajax. De jonge verdediger volgt zijn vader op die in 1999 als een ware Ajax-legende afscheid neemt.

Debuteren tegen FC Volendam
Zijn invalbeurt op zo'n twintig kilometer van Amsterdam blijkt het begin van meer dan 300 duels in het rood en wit van Ajax. Na zijn debuut bij FC Volendam volgen nog duels met NAC Breda, ADO Den Haag en De Graafschap (twee keer), als hij in de winter van seizoen 2009/2010 wordt verhuurd aan FC Groningen.

Met het in dienst treden van Frank de Boer als hoofdtrainer van Ajax in december 2010 stijgen de kansen voor Blind in het eerste van Ajax. De Boer ziet de zoon van zijn voormalig teamgenoot als de perfecte back-up naast Urby Emanuelson, die op dat moment nog vleugelverdediger is bij Ajax. Als die in de winterstop vertrekt naar AC Milan is Blind de nieuwe linksback van Ajax. Het begin van een succesverhaal.

Blind maakt zijn rentree in het elftal van Ajax tegen Feyenoord in januari 2011. Het wordt 2-0 in de ArenA. De op dat moment 21-jarige Amsterdammer is basisspeler. Later dat seizoen wordt Ajax kampioen in een onderling duel met FC Twente. Het is Ajax' derde ster en Blind zijn eerste schaal van velen. Bizar genoeg wint Ajax daarna vier kampioenschappen op een rij met de verdediger in de gelederen. Na zijn vertrek naar Manchester United blijft de recordkampioen even zonder schaal. Het pakken van de landstitel begint weer op met moment dat Blind terugkeert in het elftal in 2018.

De Ajacied is dus in de Eredivisie van essentieel belang. Van zijn ruim 300 duels speelde hij – logischerwijs – de meesten dus ook in de nationale competitie. Blind kwam tot 226 duels in de Eredivisie en scoorde daarin tien keer. In 2018 kende de verdediger een unieke avond tegen De Graafschap. In het met 8-0-gewonnen duel vond de Ajacied drie keer het net. De enige keer dat hij een hattrick maakte voor Ajax.

Als de Amsterdammer scoorde voor Ajax, verloor de ploeg nooit. In totaal maakte Blind dertien doelpunten als Ajacied, verdeeld over elf wedstrijden. Negen van die duels won Ajax, twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Daley Blind

Duels

Goals

Eredivisie

226

10

Champions League

49

1

Champions League-kwalificatie

10

0

KNVB Beker

27

1

Europa League

14

0

Johan Cruijff Schaal

6

1

UEFA Cup

1

0

Totaal

333

13

In de afgelopen periode speelde Blind veelal als linksback bij Ajax. Maar dat is niet altijd zo geweest. Zo speelde de Ajacied ook centraal in de verdediging en op het middenveld. Als linksback kwam hij tot 152 van zijn 333 wedstrijden in het rood en wit. Ajax won daarvan honderd keer. Met Blind centraal achterin (122 keer) won Ajax 86 duels. Blind kwam 45 keer als middenvelder in actie voor de club. Ajax won in totaal 27 maal als de Amsterdammer op het middenveld stond.

Van de 333 wedstrijden die hij voor de club speelde werd hij het vaakst vergezeld door Dusan Tadic (187), Davy Klaassen (136) en Lasse Schöne (134). Grappig detail: Blind verloor nooit een duel waarin hij samen met Ismail Aisatti (12) speelde bij Ajax.

Op de lijst met zijn vader
Met die 333 wedstrijden voor Ajax speelde Blind zich ruimschoots in de club van honderd. Ook zijn vader staat in de welbekende lijst van Ajax-legendes. 'Pa Blind' schopte het met zijn 493 wedstrijden voor Ajax tot de top drie van Ajacieden met de meeste duels achter zijn naam. Zoon Daley staat zeventiende op de lijst.

Blind in Europa
Laten we nog eens wat verder naar die ruim driehonderd wedstrijden wedstrijden in Ajax 1 kijken. Zo speelde Blind er 74 op Europees niveau. Op 23 februari 2022 bereikt hij een prachtige mijlpaal. De verdediger speelt tegen Benfica zijn 43e UEFA Champions League-wedstrijd voor Ajax. Daarmee is hij de Ajacied met de meeste wedstrijden in het grootste Europese clubtoernooi. Hij laat op dat moment Jari Litmanen achter zich. Blind staat momenteel zelfs op 49 Champions League-wedstrijden voor Ajax.

De andere Europese duels speelde hij in de voorronde van de Champions League, de Europa League en de oude UEFA Cup. Met zijn 74 duels in Europa staat hij derde op de ranglijst van Ajacieden met de meeste Europese duels. Alleen zijn vader Danny (78) en Piet Keizer (77) speelden meer duels voor Ajax in Europa.

Buiten de landsgrenzen speelde Blind het vaakst tegen Real Madrid (vijf keer) en Borussia Dortmund (vier keer). Aan beide clubs bewaart de verdediger ook goede herinneringen. Zo scoorde hij voor Ajax tegen Borussia Dortmund op 19 oktober 2021 in de met 4-0-gewonnen thuiswedstrijd. Blind kreeg de bal op randje zestien en haalde trefzeker uit. Op dat moment is het de 2-0 in die wedstrijd.

Hoewel Blind tegen Real Madrid ook regelmatig de bietenbrug opging, is de meest recente ontmoeting er één om nooit te vergeten. Op 5 maart 2019 staat Blind in de basis als Ajax in Santiago Bernabeu met 1-4 wint. De Amsterdamse club bereikt daarmee de kwartfinale van de Champions League. Dat avontuur strandde pas in de halve finale tegen Tottenham Hotspurs.

Zo kenden de jaren van Daley Blind in Ajax vele prachtige hoogtepunten. Na 7.5 seizoen is het tijdperk Blind op dit moment voorbij. Bedankt voor alle mooie herinneringen, Daley! Het gaat je goed.

Gerelateerde artikelen

Blindjuichtdortmund1280

Speciale verrassing voor 'Mr. Champions League' Daley Blind: 'Ajax is mijn droomclub'

Daley Blind staat op het punt om een bijzonder record te pakken. De verdediger heeft nog één wedstrijd nodig om de Ajacied met de meeste wedstrijden in de UEFA Champions League te worden. Blind deelt het record (42 wedstrijden) nu nog met Jari Litmanen. Na het duel met Benfica van woensdagavond zal hij de ranglijst alleen aanvoeren.

Tags

  • #UCL
  • #Blind

Socials