Jansen nieuw bij Ajax Vrouwen: 'Rustig en sfeerbewaker'

Bente 1920
Bente 1920

Bente Jansen speelde met de Ajax Vrouwen in Frankrijk een oefenduel met Olympique Lyon: 1-2-winst. Tijdens de trip maakten we kennis met de nieuweling. "Ik vind het fijn als iemand op zijn gemak is bij mij en daar wil ik mijn best voor doen."

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #Jansen

Socials

Jansen groeide op in Broekland, een klein dorp in de buurt van Deventer. Daar zette ze, bij de plaatselijke SV, haar eerste stappen op het voetbalveld. "Tussen de jongens voetballen heb ik altijd als prettig ervaren. Ik spreek ze nog steeds als ik terug ben in Broekland. Toen mijn transfer naar Ajax bekend werd, kreeg ik ook berichtjes. Heel erg leuk."

Veranderingen
Vanaf de O15 maakte Jansen definitief de overstap naar de vrouwenafdeling van FC Twente. Naast spelen bij de Tukkers was Jansen onderdeel van verschillende KNVB-teams in die tijd. "Daar heb ik heel veel geleerd, maar dat vond ik altijd wel spannend. Bij spannende momenten kijk ik vaak de kat uit boom en trek ik me wat terug. Naarmate ik me ergens thuis voel kruip ik meer en meer uit mijn schulp. Dat heb ik nog steeds wel."

Bij FC Twente won Jansen onder meer drie landstitels, maar besloot ze afgelopen seizoen dat het na twaalf jaar tijd was om te vertrekken. "Ajax toonde interesse en toen is het rondgekomen na enkele positieve gesprekken. Mijn vader is al jarenlang Ajax-fan en toen ik hem voor het eerst vertelde over de interesse begon hij helemaal te glunderen. Voor mezelf was spelen bij Ajax altijd een droom. Als kleine meid zat ik vaak met mijn vader op de tribune in de ArenA. Hij nam mij mee, maar vond het zelf ook fantastisch", glimlacht Jansen.

Medaille
"Ik heb het afgelopen seizoen weinig gespeeld en wil het plezier terugkrijgen door lekker te gaan voetballen in een nieuwe omgeving. Dat hoefde voor mij niet per se in het buitenland. Ooit wil ik die stap maken, maar dit was niet het juiste moment." De laatste periode bij FC Twente was ze vooral invaller. Een rol die ze accepteerde, maar wel lastig vond zowel binnen als buiten het veld. "Ik kende mijn plek en wilde die, ondanks dat ik het lastig vond, zo goed mogelijk invullen. Daarin moest ik me soms wegcijferen voor het team. Er zijn momenten geweest dat ik thuiskwam na een zege, maar minder euforisch was omdat ik weinig tot niet speelde. Nu ik erop terugkijk ervaar ik het als iets heel waardevols, omdat ik de andere kant van de medaille heb gezien. Maar ik wil snel terug naar de 'goede kant' daarvan."

Jansen, die Social work heeft gestudeerd, is iemand die écht oog heeft voor de medemens. "Ik ben een sfeerbewaker." Ze laat een stilte vallen en gaat dan verder. "Ik wil graag dat iedereen het leuk heeft en dat de algemene sfeer goed is. Wederzijds respect; en dan maakt leeftijd niks uit. Ik wil iedereen als gelijke behandelen en dat verwacht ik ook van anderen."

Met haar achtergrond durft ze te stellen dat ze goed kan inschatten hoe iemand in elkaar steekt. "Ik vind het fijn als iemand op zijn gemak is bij mij en daar wil ik mijn best voor doen. Interesse tonen in een ander, ook als het minder gaat met mensen." Aan zichzelf denken kan ze goed, ook tijdens mindere periodes. "Muziek luisteren is iets wat ik vaak doe om mijn hoofd leeg te maken en sinds een tijd ben ik aan het surfen. Actief zijn op het strand vind ik heerlijk. Mijn vriendin doet het al langer en heeft me aangestoken."

De twee kwamen elkaar tegen bij FC Twente en zijn nu ongeveer vijf jaar samen. "We gingen op trainingskamp in mijn tweede seizoen. De hele week zeiden we weinig tegen elkaar, pas op terugweg raakten we in contact. Daarna is het ontstaan. We zitten allebei in het voetbal, waardoor we elkaar goed begrijpen. We zijn een hele fijne steun voor elkaar, ondanks dat het soms lastig is omdat je allebei na een wedstrijd in een andere 'mood' kan zitten."

Amsterdam
Inmiddels zit de middenvelder alweer twee maanden bij Ajax. De beginperiode van Jansen in Amsterdam bestond uit het krijgen van nieuwe indrukken. "Alles was nieuw, maar ik ben heel warm onthaald. Als ik helemaal gesetteld ben hoop ik mijn bijdrage, ook kijkend naar mijn verleden, te kunnen leveren aan het team. Zowel op als naast het veld. Ik hoop dat de fans me als een Ajacied gaan zien die buiten en binnen het veld belangrijk is voor het tea", sluit ze af.  

Gerelateerde artikelen

Bentejansen1920

Ajax contracteert Bente Jansen

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Bente Jansen over een contract voor één seizoen bij de Ajax Vrouwen. Jansen komt over van FC Twente. Haar verbintenis is 1 juli jongstleden ingegaan en loopt tot en met 30 juni 2024.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Leuchterdoelpunt1920

Verslag | Knappe oefenoverwinning Ajax Vrouwen in Lyon

De Ajax Vrouwen hebben zaterdagmiddag een knappe overwinning geboekt in de voorbereiding op seizoen 2023/2024. In Frankrijk wonnen de vrouwen van Europese grootmacht Olympique Lyon. Dankzij twee treffers van Romée Leuchter eindigde het duel in een 1-2 overwinning voor de ploeg van Suzanne Bakker.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Fandag Header 1920

In beeld | Drukbezochte Ajax Vrouwen Fandag

Op sportcomplex de Toekomst vond vrijdag de Ajax Vrouwen Fandag plaats. Met onder meer fungames, live-muziek en een oefenwedstrijd tegen Paris FC werd het een geslaagde dag voor jong en oud.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials