Kaplan tweede Ajacied uit Turkije

Header 1280 I
Header 1280 I

Met Ahmetcan Kaplan tekende vrijdag pas de tweede Turkse speler ooit een contract voor Ajax 1. Alleen Mustafa Yücedag ging de negentienjarige verdediger voor. Afgelopen weekeinde werd Lorenzo Lucca de eerste Italiaanse speler in de clubhistorie die zijn debuut maakte in de hoofdmacht. Zo breidt het aantal buitenlandse Ajacieden zich, kortom, gestaag uit.

Tags

  • #Kaplan

Socials

Voor fans én voetballers geldt minimaal één overeenkomst. Ajacieden zijn afkomstig uit alle windstreken. Op het veld is voetbalkwaliteit het voornaamste criterium. In 2022/2023 moet een speler van UEFA Champions League-niveau zijn om een plek te kunnen bemachtigen in de a-selectie.

Ajacieden uit vijftig landen
In de 122-jarige clubhistorie heeft het leeuwendeel van de spelers die ooit in Ajax 1 speelden logischerwijs de Nederlandse nationaliteit. De 'buitenlandse Ajacieden' zijn afkomstig uit exact vijftig verschillende landen. Het debuut van Lucca was in dat opzicht historisch. Italië is sinds zondag het vijftigste geboorteland van een speler van Ajax 1.

In het overzicht van buitenlandse Ajacieden zijn de Denen het prominentst vertegenwoordigd. Sinds de entree van Tom Søndergaard in 1969 droegen liefst 28 Denen het Ajax-shirt. De onlangs verhuurde Mohamed Daramy is voorlopig de laatste Ajax-Deen.

Denemarken en Nederland verschillen qua (voetbal)cultuur weinig van elkaar. Maar Ajax verwelkomde ook spelers vanuit tropischere regionen. Wat te denken van de geboren Ethiopiër Youssouf Hersi, de Colombiaan Davinson Sánchez of de Costa Ricaan Froylan Ledezma? Van Australië (Mike Petersen) tot Zweden (Zlatan Ibrahimovic is één van de acht Ajax-Zweden); een bonte stoet nationaliteiten kleurt de clubhistorie.

Kaplan en Yücedag
Terug naar Kaplan, onze nieuwste Ajacied. Turkse Ajax-spelers zijn een zeldzaamheid. De verdediger kende dus alleen in Yücedag een landgenoot die hem - alweer vele jaren terug - in Amsterdam voor ging. Het waren compleet andere voetbaltijden. Voormalig jeugdspeler Yücedag maakte op 11 december 1984 zijn officiële debuut in de bekerwedstrijd tegen Heerjansdam. Aad de Mos was de hoofdtrainer die hem liet debuteren. Uiteindelijk kwam de Turkse middenvelder in 1985/1986 en met Johan Cruijff als trainer nog twee duels in actie in de hoofdmacht.

Tot volle wasdom kwam Yücedag niet als Ajacied. Zeker in het seizoen 1985/1986 was er geen gebrek aan talent in de Ajax-selectie. Bij clubs als De Graafschap, Fenerbahçe en Galatasaray kende hij wat dat betreft sportief gelukkigere tijden. Ook het aantal interlands voor de Turkse nationale ploeg (acht) oversteeg zijn oogst aan optredens in Ajax 1. Half februari 2020 bereikte Ajax het treurige bericht over het overlijden van de oud-speler. De tot dan toe enige Turkse speler in Ajax 1 werd slechts 53 jaar.

Gerelateerde artikelen

Header Kaplan 1280

Ajax contracteert Ahmetcan Kaplan

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Ahmetcan Kaplan en Trabzonspor over de overgang van de negentienjarige verdediger naar Amsterdam. De Turk tekent een contract dat per direct ingaat en een looptijd heeft van vijf jaar, tot en met 30 juni 2027.

Tags

  • #Kaplan

Socials

Kaplan Thumb 1280

Kaplan: 'Kan niet wachten om op het veld te staan'

Ahmetcan Kaplan zette vrijdagochtend zijn handtekening onder een vijfjarig contract in de Johan Cruijff ArenA. De verdediger is blij om in Amsterdam te zijn en kan niet wachten om te beginnen.

Tags

  • #Kaplan

Socials

Sanchez1280

In beeld | De eerste training met Jorge Sánchez

Jorge Sánchez stond vrijdagochtend voor het eerst met zijn nieuwe ploeggenoten op het trainingsveld. De Mexicaanse aanwinst werd hartelijk ontvangen door zijn teamgenoten, waarna de spelers overgingen tot de orde van de dag. Daarnaast kreeg de selectie bezoek van een delegatie van het nationale cricketteam van Pakistan.

Tags

  • #spaaja

Socials