Klaassen vaarwel | Trotse Ajacied zwaait af

Klaassenschaal1920
Klaassenschaal1920

Met zijn overstap naar Internazionale zwaait Davy Klaassen af. Daags na zijn laatste invalbeurt in de play-offwedstrijd tegen Ludogorets kan de middenvelder indrukwekkende statistieken overleggen. Met zijn 321 wedstrijden, 93 goals en 50 assists heeft de ras-Ajacied bijvoorbeeld een voorname plek in Ajax’ roemruchte Club van 100.

Tags

  • #Klaassen

Socials

Klaassen in de top-20 Club van 100
Hoe bijzonder zijn positie in die eregalerij is, blijkt wel uit het feit dat in de achterliggende 123 jaar slechts 21 oud-clubgenoten erin slaagden meer dan 320 keer het Ajax-shirt te dragen. Sinds Ludogorets-thuis deelt Klaassen de twintigste plek in die prestigieuze galerij met doelman in ruste Stanley Menzo. Beide spelers kwamen 321 keer in actie.

In Ajax’ Club van 100 zijn clubiconen logischerwijs goed vertegenwoordigd en dat geldt natuurlijk helemaal voor de top van die ranglijst. Een willekeurige selectie van Ajacieden die de clubeer nóg vaker verdedigden: Daley Blind (333 duels), Frank Rijkaard (337), Johan Cruijff (369), Piet Keizer (489) en Danny Blind (493). Sjaak Swart is nog altijd de aanvoerder van de Club van 100. Mister Ajax droeg het Ajax-shirt 603 keer. Klaassen heeft kortom een mooie plek tussen voorname voorgangers in Ajax 1.

Klaassen als Ajacied in Europa
Klaassen maakte zijn laatste minuten als Ajacied dus in de beslissende play-offwedstrijd tegen Ludogorets. De Amsterdammers verloren weliswaar, maar bemachtigden wél een ticket voor de groepsfase van de UEFA Europa League. Klaassen speelde donderdag voor eigen publiek zijn 73e Europese wedstrijd. Ook daarmee heeft hij een plek tussen de giganten. Slechts drie oud-spelers - louter clubiconen - kwamen Europees vaker in actie als Ajacied. Danny Blind is met 78 Europese wedstrijden de recordhouder. Blind senior won in die reeks alle trofeeën die een clubspeler kan winnen. Verder hoeft Klaassen alleen Piet Keizer (77) en Daley Blind (74) voor te laten.

Klaassen: Ajacied in twee periodes
Klaassen verdeelde zijn 321 wedstrijden over twee periodes. Na het doorlopen van de jeugdopleiding op sportcomplex de Toekomst maakte de Hilversummer op 22 november 2011 zijn debuut. Trainer Frank de Boer gaf het 18-jarige talent een kans in de UEFA Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon. Klaassen was in Frankrijk in de slotfase de vervanger van Lorenzo Ebecilio. Klaassen maakte vijf dagen later, op 27 november 2011 op bezoek bij NEC, zijn opwachting in de Eredivisie. Klaassen stond koud in het veld toen hij de bal in het strafschopgebied van NEC ontving van Christian Eriksen. De invaller schoot na 39 seconden zijn eerste Ajax-treffer tegen de touwen, de 0-3 voor Ajax.

Na het seizoen 2016/2017, een jaargang die werd bekroond met een plek in de Europa League-finale, sloot Klaassen zijn eerste Ajax-periode af. Na sportief niet bijster succesvolle periodes bij het Engelse Everton en het Duitse Werder Bremen keerde de Hilversummer in 2020 terug op het vertrouwde nest. Zeker in die eerste periode na zijn rentree ontpopte Klaassen zich tot een sterkhouder in de Ajax-selectie. Hij deed zijn bijnaam 'Mister 1-0' met regelmaat eer aan.

Klaassen in 2023/2024
Klaassen was bij aanvang van het seizoen 2023/2024 de meest gelouterde en gelauwerde Ajacied in de selectie van Maurice Steijn. Voorafgaand aan de seizoenouverture tegen Heracles Almelo (4-1) stond voor Klaassen de teller op 317 duels. Tot aan zijn overstap naar Italië kwamen daar dus nog vier wedstrijden bij: twee competitieduels plus twee optredens in de play-offs voor EL-deelname.

Klaassen was dit seizoen vier keer invaller in de ploeg van Steijn. Hij maakte 122 minuten. De ras-Ajacied speelde zijn laatste Eredivisie-wedstrijd op 19 augustus tegen en bij Excelsior. In Kralingen maakte de middenvelder ook zijn 93e en laatste doelpunt. Op donderdagavond 31 augustus volgde zijn 321e en laatste officiële wedstrijd in het Ajax-shirt. Klaassen was halverwege het thuisduel met Ludogorets de vervanger van Branco van den Boomen.

Of opnieuw sprake is van een tijdelijk vertrek uit de hoofdstad zal de toekomst uitwijzen. Klaassen sprak zijn clubliefde echter vaak uit. Dus wellicht volgt ooit nog een derde periode als Ajacied, binnen of buiten het veld..

Klaassen 321 keer Ajacied (de eindcijfers)
Eredivisie: 221 duels (74 goals)
KNVB Beker: 23 duels (3 goals)
Europese wedstrijden: 73 duels (16 goals)
Johan Cruijff Schaal: 4 duels

Klaassen werd als Ajacied maar liefst vijf keer kampioen van Nederland. Dat lukte hem in 2012, 2013, 2014, 2021 en 2022. Hij won in 2021 zijn enige KNVB Beker. In 2013 veroverde Klaassen zijn enige Johan Cruijff Schaal. Ook met die prijzenkast schaarde Klaassen zich onder de trouwste en succesvolste Ajacieden in de historie.

Gerelateerde artikelen

Klaassen1920

In beeld | De jaren van ras-Ajacied Klaassen

Davy Klaassen verruilt Ajax voor Internazionale. De dertigjarige middenvelder verlaat zijn geliefde Ajax na 321 wedstrijden, waarin hij goed was voor 93 treffers en vijftig assists. Ter ere van het vertrek van de ras-Ajacied hebben we een mooie fotoslider gemaakt.

Tags

  • #Klaassen

Socials

SITE Thumb DAVY KLAASSEN

Special | Klaassen speelt in het Concertgebouw

Davy Klaassen vierde in februari zijn dertigste verjaardag en hij speelde dezelfde periode ook zijn 300e wedstrijd in Ajax 1. Hoog tijd om de ras-Ajacied te verrassen op een wel heel bijzondere plek. In het Concertgebouw vertelt Klaassen uitgebreid over zijn entree in de jeugdopleiding in 2004, de weg naar de top en zijn liefde voor Ajax én de piano. In het wereldberoemde en historische muziekgebouw toont hij ook zijn muzikale kunsten.

Tags

  • #Klaassen

Socials