Koster: 'Jonge meiden in een Ajax-shirt maken me trots'

Koster Header 1280
Koster Header 1280

Daphne Koster is sinds 2017 manager van de Ajax Vrouwen. De oud-speelster van de Amsterdammers is trots op wat er tot dusver is bereikt, maar weet waar ze vandaan komen. "Het was cruciaal dat we een verhaal vertelden over het belang van vrouwenvoetbal binnen een club."

Tags

  • #Koster

Socials

In het gloednieuwe gebouw van de Ajax Vrouwen spreken we Koster. De manager van de vrouwenafdeling van de Amsterdammers is naar eigen zeggen in haar huidige rol voortdurend bezig met het positioneren van de Vrouwen binnen Ajax, het meenemen van mensen in de ambitie en het monitoren daarvan. Van de jeugd tot aan het eerste. Maar die rol is niet zomaar ontstaan. "We zijn in 2012 begonnen met twee kleedkamers en één scheidsrechter lokaal voor de technische staf. Nu hebben we een eigen gebouw met functionele topsportfaciliteiten, betrokken afdelingen en veel kennis rondom de betreffende teams."

Terug naar 2017, het moment waarop Koster stopte als speler van de Ajax Vrouwen. "Als speelster heb ik veel gezien waardoor ik aan de start van mijn nieuwe functie een aantal zaken helder voor ogen had. Ik kreeg een traineeship aangeboden en werd niet veel later in het diepe gegooid. Ik wist direct wat mijn uitgangspunten waren. Die had ik opgeschreven in mijn biografie en vanuit daar handel ik vandaag nog steeds."

Uitgangspunten
Investeren in talenten, behouden van ervaring en een cultuurverandering; hoe kijken we naar de waarden en potentie van vrouwen in het voetbal. Een greep uit die uitgangspunten in 2017. "De faciliteiten van de speelsters moesten omhoog en samenwerken met commercie was een must. Het was cruciaal dat we een verhaal vertelden over het belang van vrouwenvoetbal binnen een club. Daarnaast heb ik mij hard gemaakt voor een CAO voor de Vrouwen, dat is in 2019 gelukt."

Koster stelt dat er in de loop der jaren veel is veranderd. "Langzamerhand werken er steeds meer vrouwen bij een voetbalclub. De club streeft nu naar meer balans. Niet omdat het moet, maar omdat we inmiddels ervaren dat de kwaliteit daardoor verbetert. We beseffen steeds meer dat we samen Ajax maken, iedereen draagt zijn of haar steentje bij. Alles is opgebouwd vanuit het perspectief dat we willen behoren tot de beste clubs in Europa. Dat geldt voor de mannen, maar ook voor de Vrouwen."

"De ArenA volspelen, vanuit die gedachte zijn we gaan bouwen", gaat Koster verder. "Wat heb je daarvoor nodig? Aantrekkelijke wedstrijden op een hoog niveau en het aanspreken van je doelgroep. In 2017 was de vrouwentak nog een los onderdeel binnen de club. Inmiddels is elke afdeling binnen Ajax aangehaakt, het is alleen nog zoeken naar de balans. Als de prestaties in de buurt komen van onze ambitie en de Vrouwen zijn zichtbaar, straalt dat uit op de rest van de club."

Talentvolle meiden
Tijdens haar actieve spelerscarrière plantte Koster het eerste zaadje voor de huidige Talenten academie van de Ajax Vrouwen. "In 2015 heb ik samen met ploeggenoten Loïs Schenkel en Chantal de Ridder talentendagen opgezet voor meiden. Inmiddels is er een heel jeugdplan met vier trainingsgroepen en een jeugdteam, de O19. Schenkel is de coördinator van de Talenten academie. Het is noodzakelijk dat oud-spelers erbij zijn. De kwaliteiten en expertise van Ajacieden zijn belangrijk voor het voetbal, de talenten, het kader, maar ook voor de verhalen. Het is zonde als die kennis de deur uitloopt."

"De vier trainingsgroepen (O10, O12, O14, O16, red.) bestaan uit talentvolle meiden die allemaal bij hun eigen amateurclub gemengd voetbal spelen en wekelijks of één keer per twee weken bij ons trainen. Het Talententeam (O19, red.) is momenteel het enige jeugdteam dat een fulltime topsportprogramma krijgt waarbij het voetbal- en onderwijsprogramma op de Toekomst is. Vanaf volgend seizoen komt daar een Talententeam O16 bij", gaat Koster verder.

Doorstroom
De overstap van Suzanne Bakker als trainer naar de Vrouwen is een bevestiging van het lange termijn denken waar Koster in 2017 mee is gestart. "De doorstroom van het Talententeam naar de Vrouwen vind ik belangrijk. Dat is bij Suzanne gebeurd. Ik wist dat ze die ambitie én talenten had en uiteindelijk hebben wij haar die kans mogen geven." Ook het recente vertrek van Victoria Pelova naar Arsenal is iets waar Koster trots op is. "Het liefst wil je dat Pelova blijft. Maar we zijn realistisch en accepteren dat clubs in Engeland, Frankrijk en Spanje grotere budgetten hebben. Er komt steeds meer geld vrij en clubs willen bouwen, net als wij. Dat betekent dat wij moeten inzetten op talentontwikkeling. Ik ben er trots op, maar weet dat het heel lastig is om zo'n speelster te behouden."

'De ArenA volkrijgen', een uitgangspunt dat in maart wordt nagestreefd. "Er is in kaart gebracht wié er naar de Vrouwen komen kijken door middel van onder andere ticketverkoop. Zo worden er vervolgens gerichte marketingcampagnes uitgerold naar een opgebouwde database. De Vrouwen krijgen waarde, voor de hele club. Als we dat jaren geleden niet hadden gedaan, was het spelen van de Klassieker in de Johan Cruijff ArenA nu heel lastig geweest."

Toekomst
Vol enthousiasme kijkt de oud-international vooruit naar de toekomst. "We moeten doorgaan met waar we mee bezig zijn en kritisch blijven. De grootste uitdaging en de meeste winst is uiteindelijk te behalen in de sporter zelf. We moeten steeds de vraag stellen hoe we onze speelsters sneller, hoger en sterker kunnen krijgen. Dat versnelt de prestaties op het veld. Maar als we niks aan marketing en merchandise doen, laten we een hele nieuwe doelgroep liggen."

Tot slot is Koster duidelijk over waar ze het meest trots op is sinds haar begin in 2017. "Het feit dat er vandaag jonge meiden in een Ajax-shirt kunnen lopen, maakt me heel trots. Iedereen vindt het normaal dat meiden voetballen en er hangen mannen én vrouwen op de ramen van de Ajax Fanshop. Iedereen kan nu dromen."

Gerelateerde artikelen

Ajax.Nl Vrouwen Klassieker Liveblog 900X600

Klassieker Ajax Vrouwen in Johan Cruijff ArenA

Voor het eerst in het tienjarige bestaan van de Ajax Vrouwen spelen de Ajacieden de Klassieker in de Johan Cruijff ArenA. Op zaterdag 4 maart ontvangen de Ajax Vrouwen Feyenoord in de ArenA. Met dit geweldige affiche gaat een langgekoesterde wens van velen in vervulling. Ajax, de hoofdsponsor van Ajax Vrouwen ABN AMRO en de Johan Cruijff ArenA zetten zich gezamenlijk in om er een bijzondere en unieke ervaring van te maken voor iedereen.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials