Siemerink legt krans bij Nationale Sportherdenking

Siemerinkkrans1920
Siemerinkkrans1920

Jan Siemerink heeft op zondag 4 mei namens Ajax een krans gelegd tijdens de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Tijdens deze herdenking werd stilgestaan bij de rol van sport in oorlogstijd.

Tags

  • #Sportherdenking

Socials

Naast Ajax viert ook de nationale tennisbond (KNLTB) dit jaar haar 125-jarig bestaan. Daarom stond de tennissport dit jaar centraal. Teammanager Siemerink, voormalig proftennisser, stond eind jaren negentig in de top twintig van de wereldranglijst. Ook wethouder Sofyan Mbarki, Anneke van Zanen-Nieberg (NOS*NSF), Roger Davids, voorzitter van de KNLTB en Esther Vergeer (chef de mission van de paralympische ploeg) waren aanwezig bij de plechtigheid.

De Nationale Sportherdenking vindt sinds 2005 plaats voor het Olympisch Stadion. Elk jaar staat een andere sporttak centraal. In de afgelopen jaren waren onder anderen Ajacieden als Michael van Praag, Klaas Jan Huntelaar, Edwin van der Sar, Loïs Schenkel, John Heitinga, Carel Eiting en Erik ten Hag aanwezig bij de herdenking.

Ajax Erfgoed
Vorig jaar werd op sportcomplex de Toekomst nog een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan overleden Ajax-leden in oorlogstijd. Sinds 2019 zijn vanuit Ajax Erfgoed vrijwilligers betrokken bij een onderzoek naar de Hongerwinter. Tijdens dat onderzoek stuitten zij op een overleden Ajax-lid. Vervolgens begonnen twee vrijwilligers aan een breder onderzoek om te achterhalen of er meer Ajax-leden tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Dat bleek inderdaad het geval.

Gerelateerde artikelen

Eenprachtigedaad DOC 1280

Ajax Doc | Een prachtige daad

Het is 5 mei. Bevrijdingsdag. Een goed moment om deze fraaie documentaire uit te lichten. Ajax dankt nog altijd sc Heerenveen voor hun rol tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. De Friese voetbalclub gaf jeugdspelers van vier Amsterdamse clubs, waaronder Ajax, onderdak in de winter van 1944-1945. In opdracht van Ajax Erfgoed is enkele jaren geleden een documentaire gemaakt over deze 'prachtige daad'.

Tags

  • #AjaxDoc

Socials

Thumb Eddy Hamel

Eddy Hamel: herinnering aan het tragische lot van een Ajacied

Eddy Hamel, één van de beste spelers van Ajax in de jaren twintig, werd op 30 april 1943 in het vernietigingskamp Auschwitz vermoord. Tussen 1922 en 1930 speelde hij 125 wedstrijden in het eerste elftal. In 1942 werden Hamel en zijn gezin door de Duitsers opgepakt en op een tragische manier om het leven gebracht.

Tags

  • #Hamel

Socials

Expo Stadsarchief

Expositie 'Eén club, Eén stad, Ajax Amsterdam.' geopend

Vanwege het 125-jarig bestaan van Ajax hebben het Stadsarchief en SV Ajax een prachtige expositie over Ajax en Amsterdam samengesteld: 'Eén club, Eén stad, Ajax Amsterdam.' Aan de hand van foto's, archiefbeelden en videoportretten komen 125 jaar Ajax en Amsterdam voorbij in de hal van het Stadsarchief in Amsterdam. De tentoonstelling werd feestelijk geopend door onder meer Jari Litmanen en Sherida Spitse. "We hebben hier in het Stadsarchief één groot Ajax-feest neergezet."

Tags

  • #Ajax125

Socials