Plaquette ter nagedachtenis aan overleden Ajax-leden in oorlogstijd onthuld

Plaquette1920
Plaquette1920

Op sportcomplex de Toekomst is woensdag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Ajax-leden die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Vrijwilligers van Ajax Erfgoed hebben de namen van zeventien leden achterhaald.

Tags

  • #Historie

Socials

Vanuit Ajax Erfgoed zijn er sinds 2019 vrijwilligers betrokken bij een onderzoek over de Hongerwinter. In dat onderzoek stuitten zij op een overleden lid van Ajax. Vanaf dat moment startten er twee vrijwilligers aan het onderzoek om te achterhalen of er nog meer leden van Ajax tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen te overlijden. Dat bleek helaas zo te zijn.

Handmatig onderzoek
Voor de vrijwilligers, Max Flam en Evert Vermeer, waren er geen ledenlijsten beschikbaar uit de oorlogstijd. Daardoor is er handmatig gekeken naar de Ajax-leden in 1940 en de ontbrekende namen op de lijsten na de oorlog. Via verschillende bronnen hebben de vrijwilligers zeventien namen weten te achterhalen die tijdens de oorlog om het leven kwamen. 

De plaquette is woensdagmiddag onthuld door twee nabestaanden. Diverse sprekers, waaronder twee familieleden, vrijwilligers en een bestuurslid, spraken de aanwezigen vooraf toe. Buiten de nabestaanden waren ook Femke Halsema, Michael van Praag en diverse bestuurs- en ereleden aanwezig bij de onthulling. Aan het einde van de ceremonie konden de aanwezigen een steen of bloemetje leggen bij de plaquette.
 
Verder zal er een verandering plaatsvinden aan de banieren in de Johan Cruijff ArenA. Gezien de schaduw die de oorlog over de bekerwinst van 1943 heeft geworpen, zal de banier die herinnert aan de bekerwinst van 1943 vanaf heden voorzien zijn van een zwarte rand. Deze verandering is zichtbaar tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Almere City. 

Lopend onderzoek
Het onderzoek van Ajax Erfgoed is niet afgelopen. Omdat er geen complete ledenlijst beschikbaar is, kunnen er altijd nieuwe namen opduiken. Mocht u meer informatie hebben over leden of donateurs in de oorlogstijd, dan kunt u contact op nemen met Ajax Erfgoed: erfgoed@ajax.nl. 

Gerelateerde artikelen

Ajax 1943 900 Bekerwinst Op DFC AFC002000001 0048

Ajax in de Tweede Wereldoorlog; club zoekt bronnen en nabestaanden

Ajax Erfgoed is bezig met een uitgebreid onderzoek naar de seizoenen en het ledenbestand van de club in de Tweede Wereldoorlog. Hoe zag de woelige periode tussen 1940 en 1945 eruit voor Ajax en zijn Joodse verenigingsleden? Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een publicatie en de onthulling van een plaquette op Ajax’ sportcomplex de Toekomst. Hierbij wordt ook stilgestaan bij de Ajacieden die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

Tags

  • #Historie

Socials

Eenprachtigedaad DOC 1280

Ajax Doc | Een prachtige daad

Ajax overhandigt zaterdag bij de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen een plaquette aan de vereniging als dank voor hun rol tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. De Friese voetbalclub gaf jeugdspelers van vier Amsterdamse clubs, waaronder Ajax, onderdak in de winter van 1944-1945. In opdracht van Ajax Erfgoed is een documentaire gemaakt over deze 'prachtige daad'.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

240430 Fair Play Workshop

Fair Play Workshop in Johan Cruijff ArenA: 'Echt heel vet'

Leerlingen van het Lely Lyceum in Amsterdam hadden onlangs een speciale dag in en rondom de Johan Cruijff ArenA. Eerst volgden ze een educatieve workshop over vooroordelen, discriminatie en groepsdruk binnen en buiten Ajax. Aansluitend volgde een rondleiding en ook een sportieve sessie op het veld, onder leiding van Ajax-trainers. Ook ambassadeur van de Ajax Foundation Nadine Noordam was van de partij.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials