Vanuit Ajax Erfgoed zijn er sinds 2019 vrijwilligers betrokken bij een onderzoek over de Hongerwinter. In dat onderzoek stuitten zij op een overleden lid van Ajax. Vanaf dat moment startten er twee vrijwilligers aan het onderzoek om te achterhalen of er nog meer leden van Ajax tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen te overlijden. Dat bleek helaas zo te zijn.
Handmatig onderzoek
Voor de vrijwilligers, Max Flam en Evert Vermeer, waren er geen ledenlijsten beschikbaar uit de oorlogstijd. Daardoor is er handmatig gekeken naar de Ajax-leden in 1940 en de ontbrekende namen op de lijsten na de oorlog. Via verschillende bronnen hebben de vrijwilligers zeventien namen weten te achterhalen die tijdens de oorlog om het leven kwamen.
De plaquette is woensdagmiddag onthuld door twee nabestaanden. Diverse sprekers, waaronder twee familieleden, vrijwilligers en een bestuurslid, spraken de aanwezigen vooraf toe. Buiten de nabestaanden waren ook Femke Halsema, Michael van Praag en diverse bestuurs- en ereleden aanwezig bij de onthulling. Aan het einde van de ceremonie konden de aanwezigen een steen of bloemetje leggen bij de plaquette.
Verder zal er een verandering plaatsvinden aan de banieren in de Johan Cruijff ArenA. Gezien de schaduw die de oorlog over de bekerwinst van 1943 heeft geworpen, zal de banier die herinnert aan de bekerwinst van 1943 vanaf heden voorzien zijn van een zwarte rand. Deze verandering is zichtbaar tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Almere City.
Lopend onderzoek
Het onderzoek van Ajax Erfgoed is niet afgelopen. Omdat er geen complete ledenlijst beschikbaar is, kunnen er altijd nieuwe namen opduiken. Mocht u meer informatie hebben over leden of donateurs in de oorlogstijd, dan kunt u contact op nemen met Ajax Erfgoed: erfgoed@ajax.nl.