Liveblog

Aan het verbinden . . .

Speeltijd:
9
0
0
0
0

 • P. Gladon  6"
 • B. Yilmaz  87"
Fortuna Sittard

Fortuna Sittard - Ajax
06/08/2022 - 16:30 uur
Fortuna Sittard Stadion

Ajax 1
 • K. Taylor  48"
 • D. Rensch  51"
 • B. Brobbey  62"

De Amsterdammers hebben de eerste competitiewedstrijd in Sittard winnend afgesloten met 2-3. Namens Ajax waren Davy Klaassen, Devyne Rensch en Brian Brobbey trefzeker.

Liveblog

🗣️ 'Het resultaat is het belangrijkste'

00:00/00:00
 • Auto

❌❌❌


Schreuder: 'Dat kenmerkt dat je een grote club bent'

Schreuder 900 I

Ajax had in de eerste helft enorm veel balbezit, maar de ploeg van Alfred Schreuder wist dit overwicht niet om te zetten in grote kansen. "Ik denk dat we slordig waren en we speelden tegen een ploeg die goed georganiseerd was. We hadden moeite om de verdediging open te breken. De eerste helft was gewoon niet goed van onze kant", reageert hij.

De oefenmeester van Ajax greep in de rust in en bracht Davy Klaassen en Brian Brobbey binnen de lijnen. De wissels maakten uiteindelijk het verschil. "Dat kenmerkt dat je een grote club bent. De wedstrijd vroeg om een wissel en het is fijn dat je dan goede spelers op de bank hebt zitten. Je hoopt dat je via combinatiespel kansen kunt creëren, maar we hadden weinig ruimte. Het is dan wel fijn om een echt ‘negen’ op het veld te hebben staan", doelt Schreuder op invaller Brobbey.Klaassen: 'Blij met de drie punten, maar het moet beter'

Klaassen900

Na afloop van het duel in Sittard stond Davy Klaassen ESPN te woord. De Ajax-middenvelder kreeg direct de prangende vraag of hij de bal raakte bij de 1-1. "Ik raakte hem wel, maar met mijn nop. Ik begrijp dat het moeilijk te zien was. Ik denk dat de bal er anders ook wel ingegaan was, maar ik voelde echt dat ik de bal met mijn noppen raakte, dus dat is mooi."

Klaassen kwam na rust binnen de lijnen voor Steven Berghuis. "Je hebt weleens van die wedstrijden dat het de eerste helft niet lukt. Het is fijn dat de trainer dan kan terugvallen op de reserves en dat pakte deze wedstrijd gelukkig goed uit", aldus Klaassen. "Het enige wat je als invaller kunt doen is jezelf laten zien. Ik denk dat ik het goed heb gedaan. We zijn blij met de drie punten, maar het moet beter."


😍😍😍

Team5 900

FT // Eerste drie punten zijn binnen

Ajax buigt een 1-0-achterstand om naar een 2-3-overwinning en wint het eerste competitieduel in Sittard.


[ ]

Vier minuten extra

Kudus900

De extra tijd bedraagt vier minuten. Ondertussen is Mohammed Kudus binnen de lijnen gebracht. De Ghanees vervangt Steven Bergwijn.


[ ]

Aansluitingstreffer Fortuna

Het wordt weer spannend in Sittard. Burak Yilmaz schiet een vrije trap tegen de touwen: 2-3.


[ ]

Goal Ajax afgekeurd

Bergwijn900 Goal

Steven Bergwijn denkt Ajax' vierde te maken maar hij juicht tevergeefs. De VAR steekt daar een stokje voor. Het blijft 1-3.


[ ]

Derde wissel Ajax

Doelpuntenmaker Devyne Rensch heeft het veld verlaten. Voor hem in de plaats is Lisandro Magallán gekomen. 


[ ]

Briannnn!

Brobbey900 2

Wát een heerlijke juichfoto van Brian Brobbey! De invaller bewijst direct zijn waarde voor de Amsterdammers. 


[ ]

Lekker, boys!

Team900

[ ]

Brobbey!

Goal Gif Brobbey Thuis

Ajax komt door via de linkerkant met Dusan Tadic. De Serviër bedient Brian Brobbey op maat en kan simpel binnentikken.


[ ]

Wát een begin! 💪

Via Klaassen en Rensch komt Ajax razendsnel op voorsprong in het tweede bedrijf. 


[ ]

Rensch, 1-2!

Rensch Uit Goalgifje

Ajax gaat door en maakt heel snel 1-2. Nadat de scheids de goal eerst afkeurt besluit de VAR de beelden te bestuderen. Brian Brobbey staat voorafgaand aan de goal van Devyne Rensch geen buitenspel. Ajax op voorsprong!


[ ]

GOAL!

Klaassen Uit Goalgifje

Ajax komt goed uit de kleedkamer. Een voorzet van Kenneth Taylor wordt bij de tweede paal binnengewerkt door Davy Klaassen.


[ ]

Tweede helft gestart

Het tweede bedrijf in Sittard is gestart. Ajax moet op zoek naar doelpunten om geen schade op te lopen tijdens de eerste competitiewedstrijd.

Davy Klaassen en Brian Brobbey zijn in het veld gekomen voor Steven Berghuis en Perr Schuurs.


De statistieken van de eerste helft

Fortuna Sittard Fortuna Sittard

Balbezit

Fortuna Sittard30%

Ajax 170%

Schoten

Fortuna Sittard4

Ajax 16

Schoten op doel

Fortuna Sittard1

Ajax 11

Vrije trappen

Fortuna Sittard5

Ajax 19

Hoekschoppen

Fortuna Sittard0

Ajax 17

Buitenspel

Fortuna Sittard2

Ajax 10

Overtredingen

Fortuna Sittard7

Ajax 15

Passes

Fortuna Sittard91

Ajax 1300


[ ]

HT // 1-0

Ajax staat op een 1-0-achterstand in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen dankzij een vroege goal van Paul Gladon.


[ ]

Bijna rust

Blind900

Het is bijna rust. Het loop niet bij de ploeg van Alfred Schreuder. Na de vroege tegengoal hebben beide ploegen weinig tot geen kansen gehad. Ajax probeert het en Fortuna wacht rustig af en probeert gevaarlijk te counteren. 


[ ]

Eerste helft kabbelt voort

De wedstrijd is ongeveer een half uur onderweg. Ajax probeert het spel naar zich toe te trekken maar creëert nog weinig kansen. Buiten een schot en een afgekeurde goal van Kenneth Taylor zijn de Amsterdammers nog niet gekomen. 


[ ]

Weerzien met oude ploeg

Schuurs900

Basisklant Perr Schuurs speelde in de jeugdopleiding van Fortuna en debuteerde ook voor de Limburgers. Hij speelde in totaal zestig officiële duels voor het eerste.


[ ]

In achtervolging

I 900

Ajax moet al snel in de achtervolging na de vroege tegentreffer.

Come on, boys!


[ ]

Vroege achterstand

Ajax komt op een snelle achterstand. Na een dieptebal is het Paul Gladon die de 1-0 binnenschiet. 


[ ]

Fortuna – Ajax via Ajax Radio

Kan jij het duel met de Limburgers vandaag niet kijken op tv? Via Ajax Radio hoef je geen seconde te missen en brengen de commentatoren de wedstrijd in jouw huiskamer of auto. Ajax Radio is te beluisteren via JUKE of de player op onze homepage. Je kunt ook in de Ajax App terecht.


Succes, Ajacieden! ❌❌❌

Er is afgetrapt in Sittard. De Eredivisie is begonnen voor Ajax.


Uitverkocht uitvak

Uitvak900

Ook de supporters zijn er klaar voor. Het uitvak in Sittard zit bomvol voor de eerste competitiewedstrijd.


Schreuder: 'Vandaag voorkeur voor Remko'

Schreuder2 900

Remko Pasveer staat vandaag in de basis, ten koste van Jay Gorter. "We hebben gisteren met Jay gesproken en geven vandaag de voorkeur aan Remko. We moeten niet vergeten dat Remko vorig jaar voor zijn blessure basisspeler was. Hij is ervaren, ziet het spel heel goed en is belangrijk voor de achterhoede."

Ook Lucca werd kort besproken. "We wilden een speler met lengte erbij om in de eindfase iets te forceren als dat moet. Daarnaast willen we hem ook ontwikkelen."

Edson Álvarez is geschorst vandaag. Daley Blind bekleedt vandaag de positie op 'zes'. "Ik denk dat dat heel goed past. Daley kan daar heel goed spelen. We hebben vandaag een intelligent middenveld."


Warming-up van start

De Ajacieden hebben zich verzameld op het veld voor de warming-up. Nog een kleine dertig minuten tot de aftrap van het eerste competitieduel. Nieuw uitshirt 😍

Ajax speelt vandaag voor het eerst in het nieuwe uittenue.

Haal hier jouw shirt!Ajacieden zijn gearriveerd

De spelers zijn even geleden aangekomen in Sittard. Aanwinst Lorenzo Lucca zit voor het eerst bij de selectie. De Italiaan begint op de bank.


Actiecode bij Flink

AJAX Flink Liveblog 880X495

Gebruik vandaag actiecode ‘AJAX’ voor korting bij Flink.

Ajax speelt vandaag tegen Fortuna Sittard! Om goed voorbereid te zijn biedt Flink alleen vandaag 20% korting op jouw boodschappen bij een minimale bestelling van €20,-. Klik hier om naar de Flink app te gaan.


Onze opstelling 📝

Opstelling Vierkant Oeleh

Alfred Schreuder heeft twee wijzingen doorgevoerd in de opstelling ten opzichte van het duel met PSV. Zo staat Remko Pasveer op doel en vervangt Perr Schuurs de geschorste Edson Álvarez.


Sittard 📍

Stadionfortuna

Spelen voor Ajax én Fortuna

Schuurs 900

Perr Schuurs speelde tussen 2016 en 2018 bij Fortuna Sittard en kwam tot 57 duels voor de Limburgers. In het verleden droegen meer spelers het shirt van zowel Ajax als Fortuna. Enkele voorbeelden zijn: Jan van Halst, Kick Seegers, Richard Sneekes, Danny Hoesen, Zian Flemming en Dennis Gerritsen. Van Halst en Hoesen droegen allebei in 44 duels het Ajax-shirt. Sneekes maakte in drie duels speelminuten, terwijl Seegers in zijn Amsterdamse periode tot één duel kwam. Flemming en Gerritsen doorliepen (een deel van) de Ajax-opleiding maar van een debuut in het eerste kwam het niet.


Twee keer 0-5

Net als vorig seizoen eindigde het duel op 22 augustus 1997 ook in 0-5. Tijjani Babangida was met twee treffers een van de (vele) uitblinkers in de ploeg van trainer Morten Olsen. Daarnaast maakten ook Frank de Boer en Shota Arveladze een doelpunt. De twee overwinningen zijn tot dusver de recordzeges in Sittard op Fortuna.


🗣️ Erkens over zijn tijd in Amsterdam én Fortuna-Ajax

Erkens 900

Hans Erkens maakte in de zomerstop van 1976 de overstap van Fortuna Sittard naar Ajax. Hij was tot en met het seizoen 1978/1979 Ajacied en kwam tot 107 officiële duels. Als Limburger naar Amsterdam, Erkens had er absoluut geen problemen mee. "Ik ben een echte Limburger, maar geen typische Limburger. Daar wil ik mee zeggen dat wij Limburgers niet altijd verlegen en terughoudend zijn, maar dat je gewoon lekker jezelf moet zijn. Ik heb vanaf het begin gemerkt dat dat in Amsterdam werkt. Ik heb me altijd aangepast in de omgeving waar ik kwam en was snel één van de Ajacieden met de grootste mond." Het grootste verschil was de trainingsarbeid. "Bij Fortuna trainde ik vier keer per week en was het een feest als we wonnen. Bij Ajax moest je winnen en trainden we acht of zelfs tien keer per week."

Tomislav Ivic was de trainer tijdens zijn eerste twee jaar in Amsterdamse dienst. "Ik woonde in een flat in Diemen en Ivic woonde één etage boven mij. Hij reed vaker met mij mee naar de club en dan hadden we het in de auto altijd over hetzelfde. Hij zei dat ik elke dag één uur voor de training naar de club moest komen en ballen tegen de muur moest schieten met links en rechts. Als ik dat deed en mijn techniek verbeterde, dan speelde ik. Dat lukte; want ik speelde altijd onder hem."

"Laat ik vooropstellen dat ik de jaren bij Ajax heb ervaren als één groot feest. Ik heb heel veel plezier gehad, mooi voetbal mogen spelen en heel veel goede wedstrijden meegemaakt. Als ik erop terugkijk denk ik dat de Ajax-periode mijn leukste tijd uit mijn voetbalcarrière is geweest. Mijn hele periode bij Ajax was super."

De laatste jaren volgt Erkens Ajax vanaf een afstand. "Ik volg ze via de tv en kranten en heb regelmatig contact met Dick Schoenaker. Ik sliep in mijn periode vaak met hem op de kamer, dus mijn contact is goed met hem. Ik heb hem gezegd dat ik dit jaar eigenlijk wel één wedstrijd wil komen kijken."

Over de uitslag van de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Ajax is Erkens niet zeker. "Van de tien ontmoetingen tussen Fortuna en Ajax winnen de Amsterdammers er normaliter acht, eindigt één duel gelijk en wint Fortuna er eentje. Het zal me niet verbazen als die ene nederlaag zaterdag komt. Bij Fortuna gebeuren nu enkele dingen waardoor ze in een flow zijn heb ik het idee. Tuurlijk heeft Ajax een veel beter team, maar ik sluit niet uit dat die ene overwinning voor Fortuna zaterdag is."

Tot slot heeft Erkens vertrouwen in het seizoen 2022/2023. "Ik verwacht dat Ajax uiteindelijk gewoon kampioen wordt. Ze hebben een goede selectie en een uitstekende trainer die iets extra's geeft aan deze selectie."

Lees hier het volledige verhaal van Hans Erkens.


Fortuna-uit via Ajax Radio

Vorig seizoen won Ajax, mede dankzij een goal van Nico Tagliafico, met 0-5 in Limburg. Ajax Radio is er altijd bij, ook vorig seizoen in Sittard tijdens de goal van de Argentijn.

Kan jij het duel met de Limburgers vandaag niet kijken op tv? Via Ajax Radio hoef je geen seconde te missen en brengen de commentatoren de wedstrijd in jouw huiskamer of auto. Ajax Radio is te beluisteren via JUKE of de player op onze homepage. Je kunt ook in de Ajax App terecht.

00:00/00:00
 • Auto

W – W – W – G – W

De laatste vijf ontmoetingen in Sittard gingen, op éen duel na, allemaal gewonnen. Alleen in het seizoen 2001/2002 wist Ajax de drie punten niet mee te nemen naar Amsterdam. In 2018 waren het Kasper Dolberg en Hakim Ziyech die Ajax naar de winst schoten. 

Seizoen 2021/2022: 0-5
Doelpunten Ajax: Berghuis, Mazraoui, Tadic, Kudus, Tagliafico

Seizoen 2020/2021: 1-2
Doelpunten Ajax: Polter (e.d.), Haller

Seizoen 2018/2019: 0-2
Doelpunten Ajax: Dolberg, Ziyech

Seizoen 2001/2002: 1-1
Doelpunt Ajax: Wamberto

Seizoen 2000/2001: 0-3
Doelpunten Ajax: Galásek, Van der Gun, Cruz


Van Fortuna '54 naar Fortuna Sittard

In het seizoen 1982/1983 stond Ajax in Limburg voor het eerst tegenover Fortuna Sittard. De Ajacieden van trainer Aad de Mos wonnen in het laatste Ajax-seizoen van de voetballer Johan Cruijff met 1-3. Namens Ajax waren Edo Ophof, Johan Cruijff en Wim Kieft trefzeker.

Een voorloper van Fortuna Sittard was Fortuna '54. Zij waren voor het eerst gastheer voor Ajax in 1956/1957. De Limburgse club heette toen nog Fortuna '54 en speelde in Geleen. Vanaf het seizoen 1968/1969 ging de club verder onder de naam Fortuna SC, na een fusie van Fortuna '54 en Sittardia. De eerste editie van Fortuna SC – Ajax werd op 25 januari 1969 gespeeld. De Amsterdammers wonnen met 0-1. Op 1 juli 1979 kregen de Limburgers de huidige naam: Fortuna Sittard.


Balans ⚖️

Ziyech 900

Ajax speelde tot dusver 22 keer een uitwedstrijd in de Eredivisie tegen Fortuna Sittard. Veertien keer kwam er een Amsterdamse overwinning. De thuisploeg won vier keer en vier keer eindigde het onbeslist.

Het doelsaldo na 22 edities: 19-46 in het voordeel van Ajax.


Warming Up!

In de nieuwe rubriek Warming Up kijken we elke speelronde vooruit naar de wedstrijd van Ajax. Het seizoen begint voor de Amsterdammers in Limburg: zaterdag om 16:30 uur staat Fortuna Sittard - Ajax op het programma.

Kom alvast in de stemming aan de hand van een quizvraag, de vorige editie, een memorabele wedstrijd, een bijzonder verhaal en updates over de tegenstander.

00:00/00:00
 • Auto

Schreuder: 'We hebben veel mogelijkheden voorin'

Alfred Schreuder vertelde vrijdag in een interview dat Ajax met een fitte selectie afreist naar Limburg voor het treffen met Fortuna Sittard. Alleen de geschorste spelers Edson Álvarez en Calvin Bassey ontbreken.

"Maarten Stekelenburg heeft deze week ook weer goed mee kunnen trainen. Speelminuten zijn nog te vroeg, maar we zijn blij dat hij weer aan heeft kunnen sluiten."

00:00/00:00
 • Auto

Het is matchday! 🟡🔴🔵

AJAX Matchday FOR AJA 1080X1080

Het is matchday! De Eredivisie gaat vanmiddag ook weer van start voor Ajax.

En in Limburg staat er sowieso iets moois te gebeuren: Ajax speelt voor de eerste keer in de uitshirts van 2022/2023. Bestel ook jouw nieuwe uittenue hier


Gerelateerde artikelen

Pasveer 880

Pasveer: 'Het is een goede reactie na zaterdag'

Brian Brobbey en Remko Pasveer stonden na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-3) voor de camera. Beide Ajacieden zagen een sterke tweede helft en waren tevreden met het resultaat.

Tags

 • #FORAJA

Socials

Klaassen880 2

Verslag | Invallers maken het verschil op bezoek bij Fortuna Sittard

Ajax heeft zaterdag de eerste competitiewedstrijd van seizoen 2022/2023 winnend afgesloten. In Limburg waren de Ajacieden met 2-3 te sterk voor Fortuna Sittard. De ploeg van Alfred Schreuder keek na de eerste helft tegen een achterstand aan, maar dankzij doelpunten van Davy Klaassen, Devyne Rensch en Brian Brobbey wisten de Amsterdammers de achterstand om te buigen.

Tags

 • #FORAJA

Socials

Berghuis Fortuna 2021

Warming Up | Fortuna Sittard - Ajax

In de nieuwe rubriek Warming Up kijken we elke speelronde vooruit naar de wedstrijd van Ajax. Het seizoen begint voor de Amsterdammers in Limburg: zaterdag om 16:30 uur staat Fortuna Sittard - Ajax op het programma. Kom alvast in de stemming aan de hand van een quizvraag, de vorige editie, een memorabele wedstrijd, een bijzonder verhaal en updates over de tegenstander.

Tags

 • #FORAJA

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl